Forumel.Com

Geri Git   Forumel.Com > Yaşam > Sağlık Köşesi

Sağlık Köşesi Sağlık hakkında genel bilgileri bu bölümde bulabilirsiniz.


Testiste Ağrı Sebepleri, Erkeklerde Yumurtalık Ağrısı

Sağlık hakkında genel bilgileri bu bölümde bulabilirsiniz.



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Testiste Ağrı Sebepleri, Erkeklerde Yumurtalık Ağrısı
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
145

Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree1Beğeniler
  • 1 Post By sırçafanus

  
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Haziran 2022, 21:15   #1
Çevrimdışı
sırçafanus
sırçafanus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
erkek Testiste Ağrı Sebepleri, Erkeklerde Yumurtalık Ağrısı

Testiste Ağrı Sebepleri, Erkeklerde Yumurtalık Ağrısı


Yumurtalık Ağrısı Neden Olur?
Erkeklerde Sağ Ve Sol Yumurtalık Ağrısının Nedenleri


Yumurtalık ağrısının pek çok nedeni vardır.
Erkeklerde görülen yumurtalık ağrısı, pelvik bölgesinde bulunan kasların zorlanması nedeni ile ortaya çıkabileceği gibi enfeksiyonlardan kaynaklı olarak bu bölgedeki lenf bezlerinin mesane enfeksiyonları, şişmesi, böbrek taşı, testislerde şişme, kasık fıtığı, torsiyonu (bağlanması), testislerin şişmesi ve su toplaması gibi daha ciddi sorunların da belirtisi olabilir.

Bu bölgede kadınların üreme organlarının çok olması, hastalıklarının yanı sıra adet döngüsü boyunca vücutta oluşan ağrılar meydana gelebilir. Kadınlarda erkeklere göre daha çok yumurtalık ağrısı meydana geliyor. Erkeklerde sol yumurtalık ağrısı, genellikle fıtık sorunundan kaynaklanabilir. Bununla birlikte böbrek taşı, lenf bezlerinin şişmesi, kum dökmek, testis tümörü ve kas gerilmeleri gibi pek çok nedenden kaynaklanabilir. Erkeklerde sağ yumurtalık ağrıları ise, böbrek taşı, kasık fıtığı, lenf bezlerinin şişmesi ve testislerde şişme nedeni ile meydana gelebilir.

İlişkiden Sonra Yumurtalık Ağrısı Nedir?

Cinsel aktivite sonrasında ortaya çıkan kasık ağrıları, daha çok kadınlarda görülür. Cinsel ilişki sonrasında kasık ağrıları, çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir.

Yumurtalık Ağrılarının Nedenleri Nelerdir?

Yumurtalık ağrıları rahim ve yumurtalık enfeksiyonları, endometriumda ve yumurtalıklarda oluşan kistler, kasıklarda oluşan ağrı nedeni ile ortaya çıkabilir. Yumurtalıkta ağrıya neden olan diğer nedenler ise,

Yumurta kistlerinin kendi kendine patlaması ya da kendi etrafında dönerek burkulması
Pelvik inflamatuar hastalık
Endometriozis ve adenomyozis
İdrar yolu enfeksiyonu, üretrit ve sistit
Spiral kullanımı
Endometrial polip
Kısa zaman öncesinde yapılan doğum ve sezaryen ameliyatları
Apandist
Kasıkta fıtık
Aşırı aktif mesane
Kabızlık
Mesane, idrar yollarında taş ve kum oluşumları
Düşük
Dış gebelik
Stres
Depresyon ve diğer psikolojik hastalıklar
Bel fıtığı
Servikal stenoz

Yumurtalık Ağrısı Tanısı Nasıl Konulur?

Yumurtalık ağrısı tanısının koyulması için öncelikle ağrının nedeninin belirlenmesi gerekir. Ağrıya neden olan sorun hekimin muayenesi, ultrasonografik görüntüler ve isteyeceği kan tetkikleri yapılarak sonuçlar değerlendirilir. Hangi test ve tetkiklerin uygulanacağı hastadan hastaya göre değişiklik gösterebilir.


Yumurtalık ağrısının tanısı için yapılacak diğer testler;
Kan ve idrar tetkikleri
Gaita (dışkı) testi
Vajinal kültürlerin laboratuvarda incelenmesi
Kemik yoğunluğu testi
Histeroskopi ve kolonoskopi
Pelvis bölgesi ve batına ilişkin BT (bilgisayarlı tomografi) çekimleri

Testisler üreme fonksiyonu için sperm üretim yeri ve aynı zamanda testesteron üretim merkezidir.

Erkeklerde testosteronun % 95’ testislerden geri kalan % 5’i ise sürrenal bezlerinden(böbreküstü bezi) salgılanırlar.
Testislerde ağrı ve şişlik durumunda enfeksiyon(epididimit, epididimoorşit), testis tümörü, varikosel, travmaya bağlı kanama, testis torsiyon, kasık fıtığı gibi rahatsızlıklar akla gelmelidir. Bu hastalıklardan aciliyet gerektiren durumlar düşünülerek beklemeden doktora başvurmak gerekir. Özellikle genç erkeklerde testis torsiyonu (testis dönmesi) ihtimali gözönüne alınarak dikkatli olunması gerekir.

Testis Torsiyonu nedir?

Testise kan akımını engelleyen damar kaynaklı bir olaydır. Zamanında müdahale edilmediğinde testisin kaybedilmesi ile sonuçlanan bir durumdur. Testisin kendi etrafında dönmesi sonucu testisin kan akımını sağlayan damarlarda akımın engellenmesi ve testise kan gelememesi sonucunda dokuların oksijensiz kalması olayıdır. En sık olarak ergenlik çağında görülür. Hastalar ani başlayan testis ağrısı, bulantı, kusma, karın ağrısı, kasık ağrısı gibi belirtiler ile başvururlar.
Testis torsiyonu olan hastalara ilk 6 saat içerisinde müdahale edilmesi gerekir, bu sebeple testiste ağrı ve şişlik şikayeti olan hastalar saatler içerisinde üroloji doktoruna başvurmalıdırlar. Skrotal doppler USG ile testis kan akımı kontrol edilmeli ve tam idrar tahlili ile epididimit ekarte edilmelidir.

Testis Tümörü

Testis tümörü, testiste ağrı ve kitle durumlarında akla getirilmesi gereken bir durumdur. Testis tümörü genç erkeklerde en sık görülen tümördür. Sıklık olarak 15 – 35 yaş arası 100.000 kişiden 62 kişide görülür. Testis tümörlerinden en sık görüleni seminomdur.
Testis tümörü özellikle inmemiş testis ameliyatı olmuş kişilerde daha yüksek oranda görülür. Genelde testiste ağrısız şişlik ile ortaya çıkar. Fakat az bir kısmında ağrı da eşlik edebilir. Skrotal doppler Ultrason ile epididimit ayrımı yapılmalıdır.

Testiste kitle durumlarında AFP(Alfafetoprotein), Beta-hCG, LDH kan tahlilleri yapılır. Ultrason ile karar verilemediğinde testis MR işlemi yapılır.

Testis tümörlerinde kitlenin testis korunarak çıkartılması(kitle eksizyonu) veya tüm testis alınarak (orşiektomi) operasyon yapılır. Patolojik sonuca ve çekilecek tomografi sonuçlarına göre kemoterapi ve radyoterapi tedavisi gerekebilir.

Testiste kitle durumlarında çok kısa sürede üroloji doktoruna başvurmak gerekir. İnmemiş testis ameliyatı olmuş gençlerde testis ultrasonunun 1-2 yıl ara ile yapılması uygun olacaktır. Genç erkekler testislerini kendileri kontrol etmeli en ufak bir değişiklikte doktora başvurmaları gerekir.

Testis kitle ve ağrı durumlarında torsiyon saatler içerisinde müdahaleye gerektirirken, testis tümöründe günlerin önemi vardır.
Örneğin aynı belirtileri veren varikosel rahatsızlığında acil müdahaleyi gerektirecek bir durum söz konusu değildir. Gerekiyorsa uygun şartlar sağlandıktan sonra ameliyatı önerilir.








Alıntı


Eru bunu beğendi.
 

Yer İmleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor: (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 05:58.

Forum Bilgilendirme Künye
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Forumel, lisanslı vBulletin kullanmaktadır!
Forum Sahibi: Dea Dia ve Gece

Sitemiz; yer sağlayıcı bir forum sitesidir. Forumel.Com adresimizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt olarak yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresleri de dahil olmak üzere sair kişi veya adli mercilere müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir paylaşımın olduğunu düşündüğünüz mesaj ya da konuyu; İLETİŞİM linkine bildirim yoluyla iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.

Tasarım: Dea Dia