Forumel.Com

Geri Git   Forumel.Com > Yaşam > Sağlık Köşesi

Sağlık Köşesi Sağlık hakkında genel bilgileri bu bölümde bulabilirsiniz.


Testis Kanseri Belirtileri, Tedavisi, Kimler Risk Altında?

Sağlık hakkında genel bilgileri bu bölümde bulabilirsiniz.



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Testis Kanseri Belirtileri, Tedavisi, Kimler Risk Altında?
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
116

Kullanıcı Etiket Listesi

  
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Haziran 2022, 21:20   #1
Çevrimdışı
sırçafanus
sırçafanus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
erkek Testis Kanseri Belirtileri, Tedavisi, Kimler Risk Altında?

Testis Kanseri Belirtileri, Tedavisi, Kimler Risk Altında?


Testisler skrotum adı verilen bir cilt kesesi içinde, penisin alt kısmında asılı olan, oval biçimli iki küçük organdır.
Erkek üreme sisteminin bir parçasıdır.

Testisler, ergenlikten itibaren kadının yumurtasını dölleyecek spermleri üretirler. Testisler ayrıca erkeklik hormonu olarak bilinen testosteron hormonunu da üretmektedirler.

Testis kanseri belirtileri nelerdir?

Testis kanserinin en yaygın belirtisi, testisin bir kısmında genellikle ağrısız yumru ya da şişliktir. Kanserli bir yumru bir bezelye kadar küçük ya da çok daha büyük olabilir. Genellikle ağrılı değildir, ancak bazı erkekler zarar görmüş testiste ya da karınların alt kısmında hafif bir ağrı hissedebilirler. Skrotumunuzun (testis torbası) ağır olduğunu hissedebilirsiniz. Skrotum testisleri çevreleyen deri bir kesedir.

Testis kanserinin tanısı nasıl konur?

Erken teşhis edilen kanserler çok daha kolay tedavi edilebilir. Testisleri kontrol etmenin en kolay yolu ılık bir duş ya da banyo sonrası, skrotum gevşemiş haldeyken yapmaktır. Daha sonra her iki elinizin parmakları ve ayrıca baş parmağınızı kullanarak testislerinizi muayene edin. Her bir testisi nazikçe hissedin. Boyut ya da ağrılıklarındaki fark edilebilir herhangi bir değişiklik bir şeylerin yanlış gittiği anlamına gelebilir. Normalde testisin arka üst kısmında yumuşak bir kanal hissetmelisiniz. Testisin kendisi yumru ya da şişlik içermemeli, düz olmalıdır. Eğer testisinizde bir şişlik fark ederseniz mümkün olan en kısa zamanda doktorunuza başvurun.

Testis kanseri tipleri nelerdir?

Germ hücreli ve Germ hücreli olmayan testis tümörleri olarak iki ana grup vardır. Germ hücreli olanlar ise seminom ve seminom dışı (non-seminom) olmak üzere 2 ana gruba ayrılır. Bunlar testislerdeki germ hücrelerinden gelişirler. 100 testis kanserinin yaklaşık 40-45’i (%40-45) tamamen seminomdur. Geri kalanların çoğu ise seminom dışı testis kanserinin farklı türlerinin karışımlarıdır. Tüm bu testis kanserleri aşağı yukarı aynı şekilde tedavi edilmektedir. Lenfoma 50 yaş üstü erkeklerin testislerinde görülen en yaygın başka bir kanser türüdür.

Testis kanseri riskleri ve nedenleri nelerdir?

Bu hastalığa kesin olarak neyin neden olduğunu bilmiyoruz ancak hastalığın gelişme riskini arttırabilecek çeşitli faktörler bulunmaktadır.
İnmemiş testisin 11 yaşına kadar düzeltilmemesi erkekte testis kanseri riskini arttırmaktadır. Orşit adı verilen nadir bir kabakulak komplikasyonu geçirmiş olmanız da kansere yakalanma riskinizi arttırır.

Karsinoma in situ (CIS) testiste anormal hücrelerin varlığı anlamına gelmektedir. Bu bir kanser türü değildir, ancak tedavi edilmezse kanser gelişmesine neden olabilir. Testis kanserine sahip olan erkekler ayrıca diğer testislerinde kanser oluşumu açısından da yüksek risk altındadırlar. Fertilite (Üreme) sorunları yaşayan erkekler için küçük bir risk vardır.

Testis kanserine sahip baba ya da erkek kardeşe sahip olmak kansere yakalanma riskini arttırmaktadır. Araştırmacılar 5 testis kanserinin 1’inin (%20) kalıtımsal gen değişikliklerinden (hatalı genler) kaynaklandığını düşünmektedirler.

Testis tümöründe tedavi nasıl yapılır?

Tüm testis tümörlerinde ilk tedavi basamağı açık operasyon ile testisin alınmasıdır. (Radikal Orşiektomi Ameliyatı) Bu aşamadan sonra kan tahlilleri (testis tümör belirteçleri) ve tomografi ile tüm vücut taranacaktır. Hastalığa ait kalıntı veya yayılma belirtisi var ise ikincil tedavilere geçilir. Bu tedaviler de RPLND (lenf nodlarının alındığı bir ameliyat), kemoterapi veya radyoterapi olabilir. Tüm testis tümörlerinin tanı ve tedavisi birçok bölümün bir arada yürüttüğü bir tedavi yaklaşımı gerektirir. Bu nedenle onkoloji ve üroloji bölümlerinin bulunduğu merkezlere başvurmanız daha uygun olacaktır.







Alıntı


 

Yer İmleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor: (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:32.

Forum Bilgilendirme Künye
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Forumel, lisanslı vBulletin kullanmaktadır!
Forum Sahibi: Dea Dia ve Gece

Sitemiz; yer sağlayıcı bir forum sitesidir. Forumel.Com adresimizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt olarak yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresleri de dahil olmak üzere sair kişi veya adli mercilere müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir paylaşımın olduğunu düşündüğünüz mesaj ya da konuyu; İLETİŞİM linkine bildirim yoluyla iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.

Tasarım: Dea Dia