20 Şubat 2023, 19:05
|
#1
|
Çevrimdışı
Leydihan
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
|
İstanbul'un Botanik Parkları
İstanbul'un Botanik Parkları
Ağaç, çiçek ve türlü çeşit ot görünce kendinizden geçiyorsanız, İstanbul'daki bu gizli cennetleri muhakkak keşfetmelisiniz!
İstanbul Üniversitesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi
İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'ne ait olan arazide kurulmuş olan 19 dönümlük bahçe, aynı zamanda Türkiye'nin ilk botanik bahçesi olma özelliğini de taşıyor. 1932 yılında kurulan botanik bahçesinde bugün Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi öğrencileri ile Fen Fakültesi biyoloji öğrencilerine dersler veriliyor.
9 adet serasında yüzyıllık nadir bitkiler, herbaryumunda da yaklaşık 40 bin kadar bitki bulunuyor. Botanik bahçesinde canlı olarak görebileceğiniz 6000'e yakın bitki türü bulunuyor. Seralarda da farklı tropikal bölgelerden getirtilmiş, Türkiye'nin hiçbir yerinde göremeyeceğiniz 2500 kadar egzotik bitki türü var.
Bahçeyi dolaşmak ücretsiz. Detaylı bir rehberde hangi bitkiyi nerede bulabileceğinizi görüyorsunuz. Grup olarak (okul gezileri vs.) dolaşmak için belli bir ücret alınıyor, dilerseniz yine ücret karşılığında profesyonel bir rehber de size eşlik edebiliyor.
Süleymaniye Camii'ne çok yakın, İstanbul Müftülüğü binasının hemen yanında olan Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi, bitki sevenler için İstanbul'un göbeğinde bir cennet!
1933 yılında üniversite reformu gerçekleştiğinde bizzat Mustafa Kemal Atatürk'ün daveti üzerine Türkiye'ye gelen Prof. Dr. Alfred Heilbronn ve Prof. Dr. Leo Brauner tarafından 1935'te kurulan İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi, Osmanlı döneminde bu alanda Şeyhülislamlık bulunduğu gerekçesiyle Müftülüğe devredildi.
Ziyaret etmek ve detaylı bilgi almak için (0212) 455 57 00'dan İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü'ne ulaşabilirsiniz.
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi
Ataşehir'de TEM Otoyolu Kavşağı'nda kurulmuş olan Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, 2002 yılından beri faaliyette. Botanik alanında bilimsel çalışmalar ve araştırmalar, bitki koleksiyonları ve çeşitli eğitimlerin de yapıldığı bahçeyi dolaşmak ücretsiz.
Otobanın ortasındaki bahçe, 1995'te Ali Gökyiğit tarafından, merhum eşi Nezahat Gökyiğit'in adına yapılmış bir hatıra parkı iken 2002 yılında bir botanik bahçesine dönüştürüldü. Şu anda halkın ziyaretine açık olan ve birbirinden farklı bitki türlerinin bir arada görülebileceği farklı bölümlerde canlı bitkiler yetiştirilip sergilenirken aynı zamanda bilimsel çalışmalara katkıda bulunmak amacıyla da çeşitli faaliyetler yapılıyor.
Bitki ressamlığı ve bahçıvanlık gibi kursların yanı sıra "Şifalı Orman Bitkileri", "Yaz Bitkileri Yetiştiriciliği" gibi tek günlük atölyeler de düzenleniyor. Ayrıca çocuklar için de doğayla yakınlaşmalarına fırsat verecek, eğitici ve eğlenceli atölyeler yapılıyor.
Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi
Zeytinburnu Belediyesi ve Merkezefendi Geleneksel Tıp Derneği'nin ortak olarak açıp idare ettiği bahçe, 2005 yılında açıldı. 700'den fazla tıbbi bitkinin yanı sıra seralarda egzotik çiçekleri ve bahçedeki çeşit çeşit ağaçları görmek de mümkün.
Bitki meraklıları için Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi'ndeçeşitli etkinlikler ve kurslar da düzenleniyor. Ev tıbbı seminerleri ve kursların yanı sıra çocuklar için de çeşitli etkinlikler her yıl planlanarak duyuruluyor.
Bakırköy Botanik Parkı
Mayıs 2013'te Bakırköy Belediyesi tarafından açılan Bakırköy Botanik Parkı, 96 bin metrekarelik bir alanda ziyaretçileri ağırlamaya devam ediyor. Bakırköy e5 üzerinde, İncirli Metrobüs durağına çok yakın. Araçla da, yaya olarak da gitmek kolay...
Park çok geniş bir alana yayıldığından içinde göletler, çocuk oyun alanları, sosyal tesis, otopark da mevcut. Özellikle hafta sonu ailece vakit geçirmek için keyifli bir bahçe.
Bitki meraklıları 11 farklı tematik bahçede yenebilir bitkilerden şifalı otlara, yüzlerce farklı çeşit bitkiyi görebilir...
Atatürk Arboretumu
Belgrad Ormanı'nın tertemiz atmosferinde bir gizli bahçe... Özellikle fotoğrafseverler için bahar aylarında bir fotoğraf cennetine dönüşen arboretum, 345 hektarlık bir alana kuruldu. Tesis, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi'ne ait.
Burayı ziyaret etmek de ücretsiz, ancak 20'den fazla kişilik gruplarla gezi düzenlemek isteyenlerin kişi başı belirli bir miktarı ödemesi gerekiyor.
1982 yılına kadar çeşitli projelerle ağaçların ekildiği, yollarının düzenlendiği alan o yıl, Atatürk'ün 100. doğum günü kutlamaları nedeniyle Atatürk Arboretumu adını aldı ve o tarihten beri ağaç meraklılarına hizmet veriyor.
Ziya Soner Çiftliği
Burası bir botanik parkı değil ama İstanbul'da bitki meraklılarının kaçırmak istemeyecekleri bir yer! Ziya Soner, orkide hevesini işe dönüştüren, yetiştirdiği orkidelerle iki kez dünya rekoru kıran bir bahçıvan.
Ziya Soner Çiftliği'nde ayrıca saksı içinde hediye satın alabileceğiniz çeşit çeşit meyve ağacı da bulunuyor. Anneler Günü gibi özel günlerde taleplerin daha çok arttığını belirten Soner, uzun yıllar yaşayacak ağaçlar hediye etme fikriyle de fark yaratıyor.
Birbirinden güzel orkide çeşitleri ve dalından tazecik meyve yiyebileceğiniz ağaçları görmek ve satın almak için, Ziya Soner Çiftliği, Ömerli-Ümraniye'de.
Baltalimanı Japon Bahçesi
Japonya'nın Yamaguchi şehri ile İstanbul, 1972'de kardeş şehir ilan edilmiş. Buna istinaden 2003 yılında inşa edilen Japon Bahçesi'nde meşhur Japon kiraz ağaçları 'sakura'lar, göletler, heykeller ve Japonya'ya özgü çeşit çeşit bitkileri görmek mümkün.
Özellikle bahar aylarında rengarenk çiçek açan ağaçların arasında, mis gibi boğaz havası eşliğinde keyifli bir gün geçirmek için ideal.
|
|
|