Forumel.Com

Geri Git   Forumel.Com > Kültür ve Sanat > Kültür - Sanat > Kitap Tanıtımları

Kitap Tanıtımları Okuduğunuz, beğendiğiniz kitapları tanıtabileceğiniz bölüm.


Ses ve Öfke Kitap Özeti – William Faulkner

Okuduğunuz, beğendiğiniz kitapları tanıtabileceğiniz bölüm.



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Ses ve Öfke Kitap Özeti – William Faulkner
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
434

Kullanıcı Etiket Listesi

  
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Mayıs 2020, 02:43   #1
Çevrimdışı
Tomris
Tomris - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Standart Ses ve Öfke Kitap Özeti – William Faulkner

Ses ve Öfke Kitap Özeti – William Faulkner

Geleneksel kitap özetini Ses ve Öfke‘ye uygulamaya çalışmak zordur. Roman, temel düzeyde, üç Compson kardeşin kız kardeşi Caddy ile olan takıntılarına ilişkindir, ancak bu kısa özet sadece romanın içerdiği yüzeyi temsil eder. Dört bölümde, dört farklı sesle ve kronolojik sıra dışında söylenen bir hikaye, Ses ve Öfke , yorumlamak ve anlamak için yoğun bir konsantrasyon ve sabır gerektirir.

Romanın ilk üç bölümü, üç farklı günde yakalanan üç Compson kardeşin özet düşünceleri, sesleri ve anılarını içerir. Kardeşler, Nisan 1928’de konuşan, ciddi bir şekilde engelli otuz üç yaşındaki bir erkek olan Benjy; Haziran 1910’da konuşan genç bir Harvard öğrencisi olan Quentin; ve Nisan 1928’de tekrar konuşan acı bir çiftlik tedarikçisi çalışanı olan Jason. Faulkner, dördüncü bölüme kendi anlatı sesinden bahseder, ancak Compson ailesinin adanmış “Negro” aşçısı olan Dilsey’e odaklanırken çocuklar Faulkner, bir zamanlar önde gelen Compson ailesinin düşüşünü tahmin etmek ve İç savaştan bu yana Güney aristokrat sınıfının bozulmasını incelemek için tek bir sembolik an kullanarak kardeşlerinin kız kardeşleri Caddy’nin anılarını kullanıyor.

Compsons, Mississippi kasabasındaki Jefferson kasabasındaki önde gelen isimlerden biri. Ataları, bölgenin yerleşmesine yardımcı oldu ve daha sonra İç Savaş sırasında savundu. Savaştan bu yana, Compsons giderek zenginliklerini, topraklarını ve statülerini parçaladı. Bay Compson bir alkolik. Bayan Compson, dört çocuğunu büyütmek için neredeyse tamamen Dilsey’e bağlı, kendiliğinden emilen bir hipokondriyaktır. Quentin, en büyük çocuk, hassas bir nevroz demetidir. Caddy inatçı, ama sevgi dolu ve şefkatli. Jason doğumdan bu yana zor ve kötü ruhlu olmuştur ve diğer çocuklar tarafından büyük ölçüde desteklenmiştir. Benjy, zaman ve ahlak kavramlarını anlamayan “aptal” bir zihinsel engellidir. Kendinden emilen Bayan Compson’un yokluğunda,

Ancak çocuklar büyüdükçe, Caddy, Quentin’e işkence edip Benjy’yi inleme ve ağlamaya uygun şekilde gönderen, şiddetli bir şekilde davranmaya başlar. Quentin Harvard’a gitmeye hazırlanıyor ve Bay Compson, öğrenim için fon sağlamak için aile ülkesinin büyük bir kısmını satıyor. Caddy bekaretini kaybeder ve hamile kalır. Çocuğun babasını isimlendiremez veya isimlendirmek istemez, ancak kasabadan bir çocuk olan Dalton Ames olabilir.

Caddy’nin hamileliği Quentin’i duygusal olarak parçaladı. Babasının Caddy’nin ensest yapmış olduğu yalanlarına yalan söyleyerek hamilelik için yanlış sorumluluk üstlenmeye çalışır. Bay Compson, Caddy’nin vaadine ilgisiz, Quentin’in hikayesini reddetti ve oğluna Kuzeydoğu’ya erken gitmesini söyledi.

Kararsızlıklarını örtmeye çalışan Caddy, Indiana’da tanıştığı bir bankacı olan Herbert Head ile evlenir. Herbert, Jason Compson’a bankasında bir iş sözü verdi. Herbert hemen Caddy’den boşanır ve karısının başka bir erkeğin çocuğuna hamile olduğunu fark ettiğinde Jason’ın iş teklifini iptal eder. Bu arada, Quentin, Caddy’nin günahını hala çaresizce pürüzlendirdi ve Harvard’daki ilk yılı bitmeden hemen önce kendisini Charles Nehri’nde boğarak intihar etti.

Compsons Caddy’yi aileden uzaklaştırdı, ama yeni doğan kızı Bayan Quentin’i aldı. Bayan Quentin’i büyütme görevi, Dilsey’nin omuzlarına düşer. Bay Compson, Quentin’in intiharından bir yıl sonra kabaca alkolizmden öldü. Hayatta kalan en büyük oğul olarak Jason, Compson evinin başına geçer. Yerel çiftlik malzemeleri mağazasında alışılmadık bir işte acımasızca çalışan Jason, Caddy’nin Miss Quentin’nin yetişmesini desteklemek için gönderdiği parayı çalmak için ustaca bir program tasarlar.

Bayan Quentin mutsuz, asi ve umutsuz bir kız olarak büyür, sürekli zorba ve kısır amcası Jason Amca ile çatışır. 1928 Paskalya Pazarında, Bayan Quentin, Jason’dan birkaç bin dolar çaldı ve seyahat eden bir gösteriden bir adamla kaçtı. Jason, Bayan Quentin’in peşinden boşuna giderken kovalarken, Dilsey, Benjy ve ailesinin geri kalanını yerel kilisede Paskalya servislerine götürür.

Başlık Üzerine Bir Not
Ses ve Öfke başlığı, William Shakespeare’den Macbeth’in bir çizgisine atıfta bulunuyor . Bir İskoç generali ve soylu olan Macbeth, karısının intiharını öğrenir ve hayatının kaosa dağıldığını hisseder. Faulkner unvanına ek olarak, Macbeth’in Act V, sahne v: ‘deki kısa soliloquy’inde romanın önemli motiflerinden birkaçını bulabiliriz:Yarın ve yarın ve yarınGünden güne bu küçük adımlarla sürünen sürünenKayıtlı zamanın son hecesine kadar,Ve bütün dünkü günlerimiz kanlıölüme giden yolu aydınlattı . Dışarı, dışarı, kısa mum.Hayat sadece yürüyen bir gölgedir,sahnede saatini harekete geçiren ve üzen fakir bir oyuncu ,Ve sonra artık duyulmuyor. Hiçbir şey ifade etmeyen, aptal, ses ve öfke dolu bir hikaye. (Vv18-27)

Ses ve Öfke, kelimenin tam anlamıyla bir zihinsel engelli Benjy tarafından anlatıldığı gibi, bir gerizekalı tarafından anlatılan bir masal olarak başlar. Romanın ana kaygıları arasında Macbeth’in “yarın ve yarının” olduğu zamanlar; Macbeth’in “tozlu ölümünü” hatırlatarak ölüm; ve hiçlik ve dağılma, Macbeth’in hayatın hiçbir şeyi “yok saymadığını” söylediğine dair açık bir atıf. Net bir şekilde, Quentin, Compson ailesinin eski büyüklüğünün sadece bir gölgesine parçalandığı hissine kapılmıştı.

Onun özdeyişinde Macbeth, hayatın geçmişin gölgesi olduğunu ve modern bir insanın, kendisi gibi yetersiz bir şekilde donatıldığını ve geçmişin büyüklüğüne yakın bir şeyi başaramadığını ima eder. Faulkner, Quentin’ın yaptığı gibi, insan kendi hayatını almayı seçmezse, tek alternatifin ya Jason gibi alaycı ve materyalist ya da Benjy gibi bir salak olmaktan başka bir şey olamayacağını ima ederek bu fikri yeniden yorumluyor. anlamsız bir dizi görüntü, ses ve anı.

İçeriği Paylaş:




İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir. Şu anda 0 mesajınız var.
 

Yer İmleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor: (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:55.

Forum Bilgilendirme Künye
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Forumel, lisanslı vBulletin kullanmaktadır!
Forum Sahibi: Dea Dia ve Gece

Sitemiz; yer sağlayıcı bir forum sitesidir. Forumel.Com adresimizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt olarak yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresleri de dahil olmak üzere sair kişi veya adli mercilere müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir paylaşımın olduğunu düşündüğünüz mesaj ya da konuyu; İLETİŞİM linkine bildirim yoluyla iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.

Tasarım: Dea Dia