Forumel.Com

Forumel.Com (https://www.forumel.com/)
-   Doğu Anadolu Bölgesi (https://www.forumel.com/dogu-anadolu-bolgesi/)
-   -   Iğdır Adını Nerden Almıştır Nedir (https://www.forumel.com/dogu-anadolu-bolgesi/5195-igdir-adini-nerden-almistir-nedir.html)

Tomris 26 Temmuz 2020 18:03

Iğdır Adını Nerden Almıştır Nedir
 
Soru: Iğdır adını nerden almıştır?

Cevap: Iğdır'ın adı; 24 Oğuz boyundan 21’ncisi sayılan İç - Oğuzlar - Üç - Ok kolunun ve Oğuz Han'ın altı oğlundan biri olan Cengiz Alp'in en büyük oğlu olan "Iğdır Beğ" den gelmektedir. Bu boyun ilk başbuğu Iğdır Beğ'dir. Iğdır'ın kelime olarak manası "iyi, büyük, yiğit başkan, ünlü ve sahip" gibi anlamlara, Yazıcıoğlu ve Resid-Üd-Din'e göre ise "iyi, ulu, bahadır" manalarına gelmektedir.

Iğdır Beğ, dört kardeşin en büyüğüdür. Kabilesi Aras havzası ve Azerbaycan bölgelerine yerleşmiştir. Bunun en büyük delili Yıldırım Beyazıt'ın 1402 yılında yapılan Ankara Savaşında Timur'a yenilmesine sevinen Hıristiyan alemi, tebrik için Timur'a birçok elçi göndermişlerdir. Bu elçilerden biri olan İspanyol Klaviyo'nun anlattığı gibi Iğdır Kalası (Iğdır Korganı) bugün Ağrı Dağı eteklerinde halen harabe halinde bulunmaktadır. Klaviyo, buraya "kayalık üzerinde duran bir kal'a” diyerek, adının da "Iğdır" olduğunu belirtmektedir.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 06:35.

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.