Forumel.Com

Geri Git   Forumel.Com > Gezelim ve Görelim > Tatil Kılavuzu

Tatil Kılavuzu Bir tatil kılavuzuna ihtiyaç duyduğunuz durumda, bu bölümümüz yanınızda.


Yeni Bir Düşünme Biçimi: Etik Seyahat

Bir tatil kılavuzuna ihtiyaç duyduğunuz durumda, bu bölümümüz yanınızda.



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Yeni Bir Düşünme Biçimi: Etik Seyahat
Konudaki Cevap Sayısı
3
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
239

Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree6Beğeniler
  • 3 Post By Leydihan
  • 1 Post By Sürmenaj
  • 1 Post By KahKaha
  • 1 Post By HaDeS

  
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 14 Kasım 2022, 23:29   #1
Çevrimdışı
Leydihan
Leydihan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Standart Yeni Bir Düşünme Biçimi: Etik Seyahat

Yeni Bir Düşünme Biçimi: Etik Seyahat

2019 seyahat trendleri arasında sayılan etik seyahat, aslında herkesin uyması gereken bir takım adı konulmamış kuralları takip etmekten geçiyor...

NEDEN ETİK SEYAHAT?

Bali bir süredir ekolojik bir krizin ortasında. Endonezya adalarının yarısında nehirler kurudu ve kumsallar erozyona uğradı. Geçtiğimiz sene yetkililer Bali kıyılarında 6 kilometre uzunluğa ulaşan ‘çöp acil durumu' ilan ettiler. Yüzlerce kişinin görev aldığı temizlik esnasında her gün kumsallardan 100 ton atık toplandı. Nedeni ise gelmeye devam eden çok fazla turist. Zira ada nüfusu 4 milyonken Bali 7 milyon yabancı turisti ağırlamak durumunda kaldı.


Kitlesel turizmden nasibini alan tek yer Bali değil. Turistlerin çöp ve yiyecek atıklarının adanın ekosistemini tehlikeye atması nedeniyle Tayland topyekun bir adayı kapattı. Venedik'te kıyıya yanaşan cruise gemilerinden akın eden turistler nedeniyle ev sahipleri evlerini Airbnb'den kiraya vermek zorunda kaldı. Tüm İspanya çevresinde -Barselona, San Sebastian, Bilbao ve Mallorca'da- turizmin günlük yaşamı olumsuz etkilemesi nedeniyle turizm karşıtı gösteriler düzenlendi.


Seyahat etmek kolaylaştığından beri turizmde ciddi bir patlama yaşandı. 1996 senesinde turistlerin toplam seyahati 560 milyon yolculukken bu sayı 2016'da ikiye katlandı. Ve dünya çapında turizm çevresel çöküntülere, yüksek yaşamsal fiyatlara ve hatta mekansal tahliyelere neden oldu.

SEYAHAT ETMEYİ BIRAKMALI MIYIZ?
Turizm bir ülkenin ekonomisini domine ettiğinde, bazı devletler turistleri kendi vatandaşlarından öncelikli kılıyor. Dünya çapında bakıldığında, turizm kaynaklı mekansal tahliye örnekleriyle karşılaşmak mümkün. Geçtiğimiz sene Tanzanya'da avcılık turizmini geliştirmek adına 6.800 kişi evlerinden çıkarılarak yaşam alanları turizm amaçlı dönüşüme uğratıldı. Benzeri örnek, kaplanların ‘turizme açılması' gerekçesi ile Hindistan'da yaşandı.


Turizm, iklim değişikliğinden muzdarip olan bölgelerdeki lokal ekosistemleri de olumsuz yönde etkiliyor. Ekonomisi turizmle dönen Malezya'da sahil kıyısını genişletmek adına Langkawi adasının yağmur ormanları katledildi.




2019 İLE DEĞİŞEN NE?
Artık turistler seyahatlerinin gidecekleri yeri olumsuz yönde etkilemesinden endişeli ve seyahat planlarını buna göre yapıyor. Yapılan araştırmalar seyahatseverlerin %60'ının artık bölge halkına, doğasına veya ekonomisine zarar vermemesinden emin oldukları destinasyon seçeneklerine yöneliyor. Örneğin, doğal kaynakların korunmasına destek olmak isteyen turistler Kosta Rika'yı tercih ederken, gönüllülük fikri üzerine seyahat edenler Kamboçya'ya gidiyor.


Bazı ülkeler de gelecek turist niteliğini ve niceliğini değiştirmek yönünde adımlar atıyor. Bhutan'da ‘yüksek değer-düşük zarar' yaklaşımı ile turistlerin günlük minimum 200 dolar harcama yapması koşulu getirildi. İtalyan hükümeti 2021 itibariyle cruise gemilerinin Venedik şehir merkezine yanaşmasını yasakladı. Malezya, UNESCO Dünya Mirası bölgelerinden Melaka ve George Town'da yaşayan halkı turizm planlamasına dahil ederek şehirlerine gelen turistler konusunda ortak bir vizyon yaratmayı amaçlıyor. Yine de 229 UNESCO bölgesinin neredeyse yarısında aktif bir turizm yönetimi planı uygulanmıyor.




SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR ÇÖZÜM ÖNERİSİ
Lüks seyahat sektörü turizmi iki tarafın da kazandığı bir duruma dönüştürecek çözüm yolları üretmeye başladı. Ekolojik bilinçli seyahatseverler artık daha etik ve sürdürülebilir çözümlere yöneliyor. Bu çözümlerin başında da ‘gitmemek' geliyor. Bu, tabii ki, seyahat etmemek anlamına gelmemeli; sadece Venedik veya İspanya gibi açık açık turist istemediğini söyleyen veya Bali gibi ekonomisini bağladığı turizmin ekolojik dengesini altüst ettiği yerler yerine farklı alternatiflere yönelmek.

ETİK SEYAHAT İÇİN BİRKAÇ ÖNERİ


Ocak 2013'te açılan Sleeping Around, Antwerp'in faklı lokasyonlarında konumlanan bir gezici otel. Gemi konteynerlerinin sürdürülebilir malzemelerle sade otel odalarına dönüştürülmesi ile yaratılan odalar, gecelik konaklama için ideal. Yerinizi ayırttığınızda o tarihte odanızın nerede olacağının lokasyon bilgisi GPS ile size iletiliyor.




Portekiz'in kuzeyinde yer alan Eco-Resort Pedras Salgadas'da ormanlık alanın doğasına uyumlu olarak inşa edilmiş kabinlerden oluşan bir tesis.

Doğal yaşama en az zararı verecek şekilde tasarlanan kabinlerde kalan ziyaretçiler ile coğrafya arasında bir bağ kurulması amaçlanmış.




Bogota'da sekiz katlı yaşayan bir duvarın içinde kurulan B3 Hotel Virrey, dış cephesinde %40'ı Kolombiya’ya has tür olan 25.000 bitkiye ev sahipliği yapıyor. Bu dikey bahçe otelin çevreye verdiği olası kirliliği önlüyor.




Hampshire'deki oda-kahvaltı hizmeti sunan Cottage Lodge içinde yer alan Standing Hat, odasında televizyon seyretmek isteyen ziyaretçiler pedal gücüne başvuruyor.


Şili'deki Tierra Patagonia Hotel & Spa'da konakladığınız zaman size takip edilebilir bir ağaç tohumu veriliyor ve o tohum sizin için Şili Patagonya bölgesindeki yangından tahrip olmuş bölgeye ekiliyor. Siz daha sonra aldığınız koordinatları Google Maps üzerinden belirleyebiliyor ve bir sonraki ziyaretinizde ağacınızın gelişimini izleyebiliyorsunuz.




Sürmenaj, sırçafanus ve KahKaha bunu beğendiler.


İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir. Şu anda 0 mesajınız var.
 
Alt 19 Haziran 2023, 01:00   #2
Çevrimdışı
Sürmenaj
Sürmenaj - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Standart Cevap: Yeni Bir Düşünme Biçimi: Etik Seyahat

Param olsa nerelere gider yardımlar yapardım
ama işte bizim hayal ettiğimiz hayatı
haketmeyenler yaşıyor.
Leydihan bunu beğendi.
 
Alt 10 Aralık 2023, 16:28   #3
Çevrimdışı
KahKaha
KahKaha - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Standart Cevap: Yeni Bir Düşünme Biçimi: Etik Seyahat

Takip edilebilir tohum çok tatlı bir fikirmiş.
B3 Hotel Virrey de güzel ama sanırım binanın tek cephesi bahçe niteliğinde ve bu biraz üzücü.

Leydihan bunu beğendi.
 
Alt 10 Aralık 2023, 18:51   #4
Çevrimiçi
HaDeS
HaDeS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
renk Yeni Bir Düşünme Biçimi: Etik Seyahat

Portekiz'deki Eco-Resort Pedras Salgadas'da fena değil sanki.

[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]
Leydihan bunu beğendi.
 

Yer İmleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor: (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:25.

Forum Bilgilendirme Künye
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Forumel, lisanslı vBulletin kullanmaktadır!
Forum Sahibi: Dea Dia ve Gece

Sitemiz; yer sağlayıcı bir forum sitesidir. Forumel.Com adresimizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt olarak yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresleri de dahil olmak üzere sair kişi veya adli mercilere müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir paylaşımın olduğunu düşündüğünüz mesaj ya da konuyu; İLETİŞİM linkine bildirim yoluyla iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.

Tasarım: Dea Dia