Forumel.Com

Geri Git   Forumel.Com > Kültür ve Sanat > Tarih

Tarih Genel Türk tarihi hakkında paylaşımlar.


Çin’deki Türk Piramitleri: Gerçek mi, Efsane mi?

Genel Türk tarihi hakkında paylaşımlar.



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Çin’deki Türk Piramitleri: Gerçek mi, Efsane mi?
Konudaki Cevap Sayısı
1
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
147

Kullanıcı Etiket Listesi

  
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 04 Şubat 2024, 17:19   #1
Çevrimdışı
Melde
Solum amor et mors
omnia mutant
Melde - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Standart Çin’deki Türk Piramitleri: Gerçek mi, Efsane mi?

Çin’deki Türk Piramitleri: Gerçek mi, Efsane mi?



Türkiye’de son yıllarda bazı araştırmacılar, Çin’de bulunan irili ufaklı çok sayıda piramitin, Türkler tarafından yapıldığını ve bu piramitlerin varlığının Çin hükümeti tarafından gizlendiği iddia etmektedirler. Bu iddiaları bir adım daha öteye götürerek, söz konusu piramitlerden birinin Oğuz Kağan’ın mezarı olduğunu iddia edenler de olmuştur. Yazımızda, bu iddiaların "Gerçek mi, yoksa Efsane mi?" olduğu konusunu tartışacağız.

Çin’de Türklere ait piramitlerin olduğu konusu daha önceden bazı araştırmacılarca dile getirildiyse de, söz konusu piramitlere dair internette dolaşan pek çok iddianın temel kaynağının Oktan Keleş’in yazdığı bir makale olduğunu görmekteyiz.

Oktan Keleş, 28 Şubat 2010 tarihli yazısında Çin’deki bir piramitin içine girdiğini belirtmekte ve şunları yazmaktadır: “Dünya tarihinde ilk defa, Çin’deki eski Türk topraklarında bulunan piramitlerden birinin yakınına sokulduk. Yakınına sokulmakla kalmadık, içine de girdik.” devamında ise piramitin tarihine dair önemli bilgilere ulaştığını iddia etmektedir. (1)

Oktan Keleş, piramit hakkında bilgi almak için 83 yaşında bir Çinli ile görüştüklerini ve onun piramite dair kendisine bazı bilgiler verdiğini aktarmaktadır. Çinli ihtiyar, Oktan Keleş’e söz konusu piramitin Türklerin atalarına ait olduğunu, içinde resimler, mumya ve yazılar olduğunu söylemiştir. Yaşlı Çinli ayrıca, 120 yaşında öldüğünü iddia ettiği dedesinden duyduğu bilgiyi de aktarmaktadır; ihtiyarın, dedesine göre bu piramit, dünyanın ilk kütüphanesi imiş.


Çin piramitlerinin çoğunlukla bulunduğu yer Xi’an Bölgesidir.
Oktan Keleş, yazısında yaşlı Çinliyi zor da olsa ikna ederek birlikte piramite gittikleri bilgisini vermekte ve piramitten döndükten sonra, piramitte yer alan bir heykeli Çinli ihtiyara sorduğunu, onun ise “O sizin atanız: Oğuz Kağan’ın temsili suretidir.” dediğini aktarmaktadır.

Oktan Keleş’in yukarıdaki ana hatlarını aktardığım yazısı aslında tarihçi titizliği ile yazılmış, bir makale değildir ve bu makalede verilen bilgiler iki kaynağa dayanmaktadır. Bunlardan birisi 83 yaşındaki bir Çinli ihtiyar, bir diğeri ise 120 yıl yaşadığı iddia edilen Çinli ihtiyarın dedesidir. Hiç şüphesiz ki, bir bölgenin tarihi hakkında yerel halka birtakım sorular sormak kabul edilebilir olsa da, yerel halkın verdiği bilgiler başka belgelerle de desteklenmek zorundadır. Oktan Keleş’in makalesinde bunu görmüyoruz. Yani, Oktan Keleş’in iddiası sadece birtakım duyumları temel alıyor.

Öncelikle ifade etmek gerekiyor ki, söz konusu piramitler zannedildiği kadar gizemli bilinmeyen ve hatta Çin tarafından gizlenmeye çalışılan yapılar değildir. Söz konusu piramitlerle ilgili gerek Çinli gerekse de batılı akademisyenler, birtakım araştırmalar yapmışlar ve bunun neticesinde söz konusu piramitlerin, eski Çin hükümdarlarının mezarları olduğu ortaya çıkarılmıştır.

Çin’deki piramitler ile ilgili dünyadaki yaygın görüşü göstermesi bakımından Wikipedia’nın ilgili maddesinin giriş kısmını burada alıntılama ihtiyacı duyuyorum:

“Çin piramitleri, Çin’de bulunan Han Çinlileri tarafından inşa edilmiş piramit şeklindeki yapılara verilen, erken Çin İmparatorluğu’nun yöneticilerini ve akrabalarını barındıran höyük, mozale ve tümülüs benzeri anıt mezarlardır. Bu anıt mezarların yaklaşık 38 tanesi Shaanxi bölgesinde bulunan Xi’an kentinin 25–35 km kuzeybatısında yer almaktadır. Bu piramitlerin en bilineni ilk Qin imparatoru olan Qin Shi Huang’ın mozalesidir. Bu mozole toprak askerleri de içermektedir.”(2)


Piramiti andıran başka bir Çin İmparatoru İmparator mezarı (Jing’in tümülüsü) (M.Ö. 156–141)

Çin’deki Piramitlerin, Türklere ait olduğuna dair Türk tarihçileri arasında da yaygın bir görüş yoktur. Eski Türk tarihi konusunda uzman olan ve Çin tarihine de hakim olan Ahmet Taşağıl, konuk olduğu bir TV programında özetle, “Türklerin tarihte piramit yaptıklarına dair hiçbir yazılı kaynak olmadığını, Piramit yapmanın Türklerin inanç sistemine uygun olmadığını, “Eski Türklerin böyle bir yapıyı yapacak sermaye birikimlerinin ve kölelerinin de olmadığını.” söyledikten sonra, söz konusu yapıların “Çin İmparator mezarları” olduğu bilgisini vermektedir. (3)

Bilimsel bir bakış açısı ile baktığımızda, Çin’deki piramitlerin Türklere ait olduğunu gösteren ciddi bir belge olmadığını görüyoruz. Hiç şüphesiz ki, bu durum ileride değişebilir. Belki, ilerleyen yıllarda bu konuda oyun değiştirici türden yeni belgeler ortaya çıkabilir. Ama o gün gelene kadar, Türklerin, Çin’de piramit yaptıkları ve bu piramitlerin Oğuz Kağan’ın mezarı olduğu şeklinde iddialar bir “Efsane” olarak kalmaya devam edecekler.

Batuhan AĞAŞ
Alıntıdır.






istihbarat kurdum düşüne,
korkma tuzak değil.
 
Alt 04 Şubat 2024, 17:48   #2
Çevrimiçi
HaDeS
HaDeS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
parlakk Cevap: Çin’deki Türk Piramitleri: Gerçek mi, Efsane mi?

Alıntı:
Niv Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster


Çin’deki Piramitlerin, Türklere ait olduğuna dair Türk tarihçileri arasında da yaygın bir görüş yoktur.
Bence de Türklere ait değildir
 

Yer İmleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor: (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 23:53.

Forum Bilgilendirme Künye
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Forumel, lisanslı vBulletin kullanmaktadır!
Forum Sahibi: Dea Dia ve Gece

Sitemiz; yer sağlayıcı bir forum sitesidir. Forumel.Com adresimizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt olarak yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresleri de dahil olmak üzere sair kişi veya adli mercilere müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir paylaşımın olduğunu düşündüğünüz mesaj ya da konuyu; İLETİŞİM linkine bildirim yoluyla iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.

Tasarım: Dea Dia