Forumel.Com

Forumel.Com (https://www.forumel.com/)
-   Tarih (https://www.forumel.com/tarih/)
-   -   Çin’deki Türk Piramitleri: Gerçek mi, Efsane mi? (https://www.forumel.com/tarih/46781-cin%92deki-turk-piramitleri-gercek-mi-efsane-mi.html)

Melde 04 Şubat 2024 17:19

Çin’deki Türk Piramitleri: Gerçek mi, Efsane mi?
 
[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]

Türkiye’de son yıllarda bazı araştırmacılar, Çin’de bulunan irili ufaklı çok sayıda piramitin, Türkler tarafından yapıldığını ve bu piramitlerin varlığının Çin hükümeti tarafından gizlendiği iddia etmektedirler. Bu iddiaları bir adım daha öteye götürerek, söz konusu piramitlerden birinin Oğuz Kağan’ın mezarı olduğunu iddia edenler de olmuştur. Yazımızda, bu iddiaların "Gerçek mi, yoksa Efsane mi?" olduğu konusunu tartışacağız.

Çin’de Türklere ait piramitlerin olduğu konusu daha önceden bazı araştırmacılarca dile getirildiyse de, söz konusu piramitlere dair internette dolaşan pek çok iddianın temel kaynağının Oktan Keleş’in yazdığı bir makale olduğunu görmekteyiz.

Oktan Keleş, 28 Şubat 2010 tarihli yazısında Çin’deki bir piramitin içine girdiğini belirtmekte ve şunları yazmaktadır: “Dünya tarihinde ilk defa, Çin’deki eski Türk topraklarında bulunan piramitlerden birinin yakınına sokulduk. Yakınına sokulmakla kalmadık, içine de girdik.” devamında ise piramitin tarihine dair önemli bilgilere ulaştığını iddia etmektedir. (1)

Oktan Keleş, piramit hakkında bilgi almak için 83 yaşında bir Çinli ile görüştüklerini ve onun piramite dair kendisine bazı bilgiler verdiğini aktarmaktadır. Çinli ihtiyar, Oktan Keleş’e söz konusu piramitin Türklerin atalarına ait olduğunu, içinde resimler, mumya ve yazılar olduğunu söylemiştir. Yaşlı Çinli ayrıca, 120 yaşında öldüğünü iddia ettiği dedesinden duyduğu bilgiyi de aktarmaktadır; ihtiyarın, dedesine göre bu piramit, dünyanın ilk kütüphanesi imiş.

[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]
Çin piramitlerinin çoğunlukla bulunduğu yer Xi’an Bölgesidir.
Oktan Keleş, yazısında yaşlı Çinliyi zor da olsa ikna ederek birlikte piramite gittikleri bilgisini vermekte ve piramitten döndükten sonra, piramitte yer alan bir heykeli Çinli ihtiyara sorduğunu, onun ise “O sizin atanız: Oğuz Kağan’ın temsili suretidir.” dediğini aktarmaktadır.

Oktan Keleş’in yukarıdaki ana hatlarını aktardığım yazısı aslında tarihçi titizliği ile yazılmış, bir makale değildir ve bu makalede verilen bilgiler iki kaynağa dayanmaktadır. Bunlardan birisi 83 yaşındaki bir Çinli ihtiyar, bir diğeri ise 120 yıl yaşadığı iddia edilen Çinli ihtiyarın dedesidir. Hiç şüphesiz ki, bir bölgenin tarihi hakkında yerel halka birtakım sorular sormak kabul edilebilir olsa da, yerel halkın verdiği bilgiler başka belgelerle de desteklenmek zorundadır. Oktan Keleş’in makalesinde bunu görmüyoruz. Yani, Oktan Keleş’in iddiası sadece birtakım duyumları temel alıyor.

Öncelikle ifade etmek gerekiyor ki, söz konusu piramitler zannedildiği kadar gizemli bilinmeyen ve hatta Çin tarafından gizlenmeye çalışılan yapılar değildir. Söz konusu piramitlerle ilgili gerek Çinli gerekse de batılı akademisyenler, birtakım araştırmalar yapmışlar ve bunun neticesinde söz konusu piramitlerin, eski Çin hükümdarlarının mezarları olduğu ortaya çıkarılmıştır.

Çin’deki piramitler ile ilgili dünyadaki yaygın görüşü göstermesi bakımından Wikipedia’nın ilgili maddesinin giriş kısmını burada alıntılama ihtiyacı duyuyorum:

“Çin piramitleri, Çin’de bulunan Han Çinlileri tarafından inşa edilmiş piramit şeklindeki yapılara verilen, erken Çin İmparatorluğu’nun yöneticilerini ve akrabalarını barındıran höyük, mozale ve tümülüs benzeri anıt mezarlardır. Bu anıt mezarların yaklaşık 38 tanesi Shaanxi bölgesinde bulunan Xi’an kentinin 25–35 km kuzeybatısında yer almaktadır. Bu piramitlerin en bilineni ilk Qin imparatoru olan Qin Shi Huang’ın mozalesidir. Bu mozole toprak askerleri de içermektedir.”(2)

[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]
Piramiti andıran başka bir Çin İmparatoru İmparator mezarı (Jing’in tümülüsü) (M.Ö. 156–141)

Çin’deki Piramitlerin, Türklere ait olduğuna dair Türk tarihçileri arasında da yaygın bir görüş yoktur. Eski Türk tarihi konusunda uzman olan ve Çin tarihine de hakim olan Ahmet Taşağıl, konuk olduğu bir TV programında özetle, “Türklerin tarihte piramit yaptıklarına dair hiçbir yazılı kaynak olmadığını, Piramit yapmanın Türklerin inanç sistemine uygun olmadığını, “Eski Türklerin böyle bir yapıyı yapacak sermaye birikimlerinin ve kölelerinin de olmadığını.” söyledikten sonra, söz konusu yapıların “Çin İmparator mezarları” olduğu bilgisini vermektedir. (3)

Bilimsel bir bakış açısı ile baktığımızda, Çin’deki piramitlerin Türklere ait olduğunu gösteren ciddi bir belge olmadığını görüyoruz. Hiç şüphesiz ki, bu durum ileride değişebilir. Belki, ilerleyen yıllarda bu konuda oyun değiştirici türden yeni belgeler ortaya çıkabilir. Ama o gün gelene kadar, Türklerin, Çin’de piramit yaptıkları ve bu piramitlerin Oğuz Kağan’ın mezarı olduğu şeklinde iddialar bir “Efsane” olarak kalmaya devam edecekler.

Batuhan AĞAŞ
Alıntıdır.

HaDeS 04 Şubat 2024 17:48

Cevap: Çin’deki Türk Piramitleri: Gerçek mi, Efsane mi?
 
Alıntı:

Niv Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 300872)


Çin’deki Piramitlerin, Türklere ait olduğuna dair Türk tarihçileri arasında da yaygın bir görüş yoktur.

Bence de Türklere ait değildir:sirinbaba:


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:25.

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.