Forumel.Com

Geri Git   Forumel.Com > Eğitim > Sözlük - Ne Nedir?

Sözlük - Ne Nedir? Anlamını merak ettiğiniz konuları bulabileceğiniz alan


Feminizm Nedir? Feministler Hangi Görüşü Savunur?

Anlamını merak ettiğiniz konuları bulabileceğiniz alan



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Feminizm Nedir? Feministler Hangi Görüşü Savunur?
Konudaki Cevap Sayısı
1
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
243

Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree2Beğeniler
  • 1 Post By Dea Dia
  • 1 Post By Sürmenaj

  
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Temmuz 2021, 02:47   #1
Çevrimiçi
Dea Dia
Dea Dia - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
kadin Feminizm Nedir? Feministler Hangi Görüşü Savunur?

Feminizm Nedir? Feministler Hangi Görüşü Savunur?

“Feminizm” kelimesi nereden geliyor?

Feminizm, terim olarak ilk kez sosyalizmi savunan Fransız filozof Charles Fourier tarafından 1837 yılında kullanıldı. Fourier’ın kadınları güçlendirmekten bahsetmek için kullandığı Fransızca kelime “féminisme”, Latince kökenli olup “femina” yani kadın kelimesinden gelir.

Gerçek feminizm nedir, ne değildir?

Feminizm cinsiyetlerin sosyal, ekonomik ve politik konularda eşitliğini savunan düşünce akımına verilen addır. Feminizm büyük ölçüde kadın haklarını kısıtlayan Batı geleneklerine tepki olarak ortaya çıkmıştır, daha sonrasında feminist düşünce olarak tüm dünyaya yayılmıştır.

Feminizm, üstünlük değil eşitlik arar; kadınları toplumdaki erkeklerden daha üstün konuma getirmek için çabalamaz çünkü bu anaerkillik olur. Ayrıca feminizm, erkeklerden nefret etmeyi savunup erkek karşıtlığını da yapmaz; ataerkil toplum yapısına ve toplumun insanlar üzerine atadığı cinsiyet rollerine karşı çıkar.

Kadın erkek eşitsizliğinde fiziksel gücün önemsizliği:




Feminizm türleri nelerdir?

Feminist düşünce içerisinde de cinsiyet, cinsiyet farklılıkları ve kadın gibi terimler tartışma konusu olup zaman içerisinde fikir ayrılığı yaratmıştır. Bazı feministler kimsenin kendini %100 feminist olarak tanımlayamayacağını ileri sürmüş, bunun sonucunda da feminizmin alt türleri ortaya çıkmıştır. Tarihsel olarak dört kuşak olmasına rağmen feminizmin daha birçok ideolojiyi savunan alt dalları da bulunmaktadır.

Liberal Feminizm
Sosyalist ve Marksist Feminizm
Radikal Feminizm

Feminizmin gelişim serüveni:

İlk dönem olarak bilinen ve Liberal Feminizmi savunan birinci kuşak feminizmi, 19. yüzyılın sonu ve 20. yüzyılın başlarında Batı dünyasında ortaya çıktı ve birçok ülkeyi etkiledi. O dönemde kadınlar, kendilerine oy kullanma hakkı tanınması gibi yasal konulara odaklandılar, kadınlara yönelik pozitif bir ayrımcılık talebi söz konusu değildi. Bu tarz talepler 1960’lardan sonra ikinci kuşak feminizminde ortaya çıktı.

Sosyalist ve Marksist Feminizmin ağılıklı olduğu yaklaşık 10 yıl süren ikinci kuşak feministlerine göre ise seçme ve seçilme haklarına sahip olmak yeterli değildi, kadınların aleyhine işleyen ayrımcı düzeni değiştirmek istiyorlardı. Bu düzenin sorumlusunu da kapitalist sistem olduğunu savunuyorlardı.

Üçüncü kuşak ile birlikte 1970’lerin başlarında Radikal Feminizm türü ön plana çıktı. Radikal Feminizme göre insanlığın tarihi erkek egemen kültürün ortaya çıkmasının tarihi olarak da söylenebilir. Tarih, ekonomi, edebiyat, din gibi konular erkeği merkeze alıp erkeklerin egemenliğini pekiştirmeye yönelik şekillendiğini, dolayısıyla ataerkil düzenin asıl sorun olduğunu savunurlar. Ayrıca üçüncü kuşak feminizmi farklı kimliklerde, farklı cinsel yönelimleri, farklı ten rengi, etnik kökeni ve milleti olan kadınları da içine alarak genişletmek ister.

Şimdiki zamanda geçerli olan dördüncü kuşak feminizmi ise 2013'te başlayan ve internet kullanımının katkılarıyla homofobiye, transfobiye, ırkçılığa, emperyalizme, heteroseksizme, sömürgeleştirmeye, doğanın yıkımına ve ataerkilliğe karşı çıkan feminizm aşamasıdır.

webtekno


Sürmenaj bunu beğendi.


İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir. Şu anda 0 mesajınız var.
 
Alt 03 Temmuz 2021, 17:31   #2
Çevrimdışı
Sürmenaj
Sürmenaj - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Standart Cevap: Feminizm Nedir? Feministler Hangi Görüşü Savunur?

Feminizmi erkek düşmanlığı sanan okusun.

Babam ataerkildir kadının asla ilerlemesini istemez. İlerleyince gelişince elinden kaçıracağından korkar. Ama abim ise tam aksine kadının ilerlemesinden yanadır özgürleşmesini ister, bir erkeğe muhtaç olmamasını ister.

Abim benim rol modelimdir. Feminizmi savunurum ama erkek düşmanı olsam, abimi de sevmezdim. Cinsiyeti üstünlük olarak gören, kadını 2. sınıf insan olarak tanımlayana karşıyız biz.
Dea Dia bunu beğendi.
 

Yer İmleri

Etiketler
eğlenceli forumlar, eğlenceli genel forumlar, eşitsizlik, feminizm ne demek?, feminizm nedir?, feminizm türleri, forumel.com, genel dorum sitesi, genel forumlar, liberal feminizm, radikal feminizm, sosyalist ve marksist feminizm


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor: (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 06:45.

Forum Bilgilendirme Künye
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Forumel, lisanslı vBulletin kullanmaktadır!
Forum Sahibi: Dea Dia ve Gece

Sitemiz; yer sağlayıcı bir forum sitesidir. Forumel.Com adresimizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt olarak yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresleri de dahil olmak üzere sair kişi veya adli mercilere müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir paylaşımın olduğunu düşündüğünüz mesaj ya da konuyu; İLETİŞİM linkine bildirim yoluyla iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.

Tasarım: Dea Dia