Forumel.Com

Geri Git   Forumel.Com > Müzik ve Sinema > Sinema ve Tiyatro

Sinema ve Tiyatro Sinema ve tiyatro dünyasından son haberler,
filmlerle ilgili paylaşımlar ve dahası bu bölümde bulunur.


‘Söyleyecek sözümüz var’

Sinema ve tiyatro dünyasından son haberler,
filmlerle ilgili paylaşımlar ve dahası bu bölümde bulunur.



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
‘Söyleyecek sözümüz var’
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
99

Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree1Beğeniler
  • 1 Post By Sürmenaj

  
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 08 Eylül 2022, 23:21   #1
Çevrimdışı
Sürmenaj
Sürmenaj - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
ok! ‘Söyleyecek sözümüz var’

‘Söyleyecek sözümüz var’


Tiyatro Pera her yıl olduğu gibi bu yıl da yeni sezonda dikkatleri çekecek gibi görünüyor. İki yeni oyunla mevsime merhaba diyen tiyatro, bu yıl İstanbul Tiyatro Festivali’ne de katılıyor. Tiyatronun kurucusu Nesrin Kazankaya, “19. yılımıza girdik ve çıtayı yükselttik” diyor.


Tiyatro Pera, yeni sezona deyim yerindeyse yine bomba gibi giriyor. Tiyatro, perdelerini iki yeni oyunla ekimde açacak. Georg Büchner’in eserlerinden yeniden düzenlenen “Barakalar ve Saraylar (Leonce ile Lena Üzerine Bir Çalışma)” 4 Ekim’de; Pulitzer ödüllü Amerikalı yazar Lynn Nottage’ın “Ter” adlı oyunu ise 18 Ekim’de prömiyer yapacak. Ayrıca “Barakalar ve Saraylar (Leonce ile Lena Üzerine Bir Çalışma)” adlı oyun bu yıl 15-16 ve 17 Kasım’da İstanbul Tiyatro Festivali’nde de sahnelenecek.

“19. yılımıza girdik ve çıtayı iyice yükselttik” diyen tiyatronun kurucusu Nesrin Kazankaya, “İki yeni oyunla sezonu açıyoruz. Her iki oyun da Tiyatro Pera’nın sanatsal-ideolojik hedeflerine uygun, cesur konseptler. ‘Barakalar ve Saraylar’ la tek adam rejimine absürd bir komedi yaklaşımıyla eleştiri getirirken, ‘Ter’ oyunumuzla vahşi kapitalizmin yaşamları yok eden oyunlarını sergileyeceğiz. Farklı üsluplar, farklı yorumlarla toplam 7 oyunumuz sezonda sergilenecek. Hepsinin de söyleyecek ‘söz’ü var. Tiyatroyu ideal edinmiş geniş bir kadroyla çalışıyoruz. Güzel bir sezon olacak, çok mutluyum” diyor.

“Barakalar ve Saraylar (Leonce İle Lena Üzerine Bir Çalışma)”, Georg Büchner’in 1834 yılında Fransız Devrimi’nden etkilenerek kaleme aldığı, “Hessenli Köy Postacısı” adlı, düzen eleştirisi içeren bir bildiriyle; 1835 yılında yazdığı “Leonce ile Lena” adlı oyunun iç içe geçmesinden oluşmuş özgün bir düzenleme. Oyunun ve bildirinin çevirisi, tasarım ve reji Yücel Erten’e ait. Kostüm tasarımını Fatma Öztürk’ün, ışık tasarımını Zeynep Özden’in, müzik tasarımını Nesrin Kazankaya’nın, dekor uygulamasını Pınar Demir’in yaptığı oyunda; Aydın Sigalı, Alican Yılmaz, Melih Düzenli, Selin Sevdar, Gökçe Burcu Zümrüt, Nurşin Durmaz, Doruk Akçiçek, Nazmi Karaman, Vakur Pehlivan, Ege Gritcu rol alıyor.

Gerçek olaylardan...

Amerikalı yazar Lynn Nottage’ın Pulitzer ödüllü oyunu “Ter”in yönetmenliğini ise Zeynep Özden üstleniyor. Oyunda, Nesrin Kazankaya, Başak Meşe, Alican Yılmaz, Doruk Akçiçek, Bahar Karaoğlu, Ömer İvedi, Nazmi Karaman, Alican Öztürk rol alıyor.

Oyunda olaylar zaman zıplamalarıyla 2000 - 2008 yıllarında gelişir. 2000’li yıllarda ABD’de yaşanan büyük ekonomik kriz gerçeğinden yola çıkan yazar, Reading kentine gidip halkla yaptığı röportajlarla “Ter” oyununun temelini oluşturmuştur. Gerçek olaylardan yola çıkarak yazılmış olan oyun, kapitalist sistemin sömürgen vahşi tutumunu, işçi sınıfı dünyasından aktarır.

Oyun, ödüllü kadın yazar Nottage’ın gözünden, Amerikan işçi sınıfına keskin ve duyarlı bir bakış.
Türkiye’de ilk kez Tiyatro Pera’da sahnelenen oyun, video görselliği eşliğinde izlenecek ve değişik bir sahne düzenlemesi içinde izleyenler de oyunun bir parçası olacak.

Oyunun dekor-video tasarımını Can Apa, kostümü Oxana Cozlova, ışığı ise Muhammet Saki üstleniyor. Geçen sezonlardan Christopher Durang’in “Vanya, Sonya, Masa ve Spike” Hans Fallada’nın romanından Nesrin Kazankaya’nın uyarladığı “Herkes Tek Başına Ölür”, Nesrin Kazankaya’nın yazdığı “Onların Hikâyesi”, “Ben Senim”, “Kazaen (Beyoğlu’nda Çarpışmalar)” adlı oyunlar da repertuvarda devam eden oyunlar arasında. Okuma tiyatrosu, konserler ve disiplinler arası sahne gösterileri, sanat etkinlikleri kapsamında bu sezon da izleyicilerle buluşmaya devam edecek.
Leydihan bunu beğendi.
 

Yer İmleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor: (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:22.

Forum Bilgilendirme Künye
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Forumel, lisanslı vBulletin kullanmaktadır!
Forum Sahibi: Dea Dia ve Gece

Sitemiz; yer sağlayıcı bir forum sitesidir. Forumel.Com adresimizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt olarak yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresleri de dahil olmak üzere sair kişi veya adli mercilere müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir paylaşımın olduğunu düşündüğünüz mesaj ya da konuyu; İLETİŞİM linkine bildirim yoluyla iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.

Tasarım: Dea Dia