Forumel.Com

Forumel.Com (https://www.forumel.com/)
-   Sağlık Köşesi (https://www.forumel.com/saglik-kosesi/)
-   -   Hazımsızlık Belirtileri Nelerdir? (https://www.forumel.com/saglik-kosesi/4291-hazimsizlik-belirtileri-nelerdir.html)

Tomris 30 Haziran 2020 01:20

Hazımsızlık Belirtileri Nelerdir?
 
Hazımsızlık nedir? diye soracak olursak, hazımsızlığı tıp dilinde "dispepsi" olarak tanımlayabiliriz. Günümüzde birçok insanın şikayetçi olduğu bir sağlık sorunudur. Çokça karşılaşılan bir rahatsızlık olduğu için önemsenmese de sindirim sistemi hastalıklarının habercisi olabilir. Bu yönden oldukça dikkate almak gerekir.

Hazımsızlık Belirtileri
Midede ağrı olması ve bir çeşit rahatsızlık hissi hazımsızlığın en bilinen belirtisi olarak karşımıza çıkar. Yemek yedikten hemen sonra midede şişkinlik ve ağırlık oluşur ve bu ağrı hissi yemeklerden yaklaşık 1-2 saat sonra geçer. Eğer böyle bir durumla karşılaştıysanız, hazımsızlık sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Tüketilen besinlerin normal şartlar altında birkaç saat içinde hazmedilmesi (yani sindirilmesi) ve mide organından bağırsaklara doğru geçmesi beklenir. Ancak hazımsızlık rahatsızlığı olan bireylerde bu işlem hem daha sancılı olur hem de diğer kişilere göre daha çok zaman alır. Bu da mide içinde ağrı hissine neden olur.

Hazımsızlık daha çok midedeki reflü ve ülser gibi hastalıklardan kaynaklandığı gibi, günlük stres ve aşırı yorgunluk sonucu da olabilmektetir. Her durumda kişiyi rahatsız eden bu sorun mide ile alakalı olduğundan çoğu zaman gaz problemi de oluşur. Mide içindeki gaz sancısı hissediliyor ve kişi devamlı geğirme ihtiyacı hissediyorsa bu durum hazımsızlık belirtisi olarak düşünülebilir.




Özellikle sabah vakitlerinde hissedilen ve midede oluşan çok fazla asit miktarı, ağızda asitli ve acımsı bir tat bırakır ki, bu da kesinlikle bir hazımsızlık sebebidir. Hazımsızlığın ilerlediği durumlarda kişi üzerinde baş dönmesi, mide bulantısı veya kusma olayları görülebilmektedir.

Hazımsızlık Neden Olur?
Hazımsızlık ve midede yanma olayı birbirine benzer olan nedenlerle meydana gelebilir. Hazımsızlık, kişiden kişiye farklı sebeplerle meydana gelebilen ve rahatsız edici bir şikayet olabilir. Hazımsızlık nedenlerine bakıldığında stres ile başlayan ve yemek yeme hızının çokluğuna kadar giden bir liste ile karşılaşırız. Bazen birkaç sebep vücutta aynı anda hazımsızlık üretebilmektedir.

Hazımsızlığın Sebepleri Nelerdir?
Stres: Hazımsızlıtka stres, büyük rol oynamaktadır. Stres anında vücudun birçok bölgesinde kaslar çok kasılır ve sindirim organları görevlerini yerine getiremezler.

Düzensiz ve hızlı yemek: Hızlı bir şekilkde yemek yenmesi, midedeki asit seviyesinin normale dönmesi için yeterince vakit tanınmaması anlamına gelir. Günlük hayatta özellikle iş hayatında yaşanan koşuşturmaca sırasında çoğu zaman düzensiz ve hızlı şekilde yapılan öğünlerin geçiştirilmesi hazımsızlığa davetiye çıkartır.

Hareket halinde veya yatmazdan hemen önce yenilen yemek: Bu durum, mide asidinin yemek borusuna çıkmasını sağlar. Son yenilen yemek ile yatağa girme zamanı arasında en az 2 buçuk saatlik bir zaman farkı olması gerekir. Aksi takdirde bu durum; hem hazımsızlığa neden olur, hem de uykusuzluk yapar.




Fazla yemek: Öğünlerde büyük porsiyon ve çok yemek yemek, midemizin aşırı asit üretmesine sebep olabilir. Fiziksel olarak mide içerisinde çok fazla gıda olması, mideye baskı yapacağından, mide asidi yemek borusuna kadar gelebilmektedir. (Reflü) Bu açıdan fazla yemek tüketimi hazımsızlığı doğrudan tetikler.

Baharatlı yiyecekler: Soğan ve domates gibi yiyecek ürünleri hazımsızlığı tetikler. Bu çeşit asitli gıdalardan kaçınılması hazmı kolaylaştırır.

Çikolata ve Nane tarzı yiyecekler: Bu tıp gıdalar, yemek borusundaki kaslar üzerinde gevşetici bir etki meydana getirerek, midedeki asidin yeniden yemek borusuna gelmesine sebep olabilirler.

Yağlı gıda tüketimi: Yağlı olan gıdalar midemizde daha uzun süre kalırlar, çünkü vücudun yağların sindirmesi daha zordur.

Kafeinli ve alkollü içecekler: Bu içecekler midede asit oranını arttırır. Çok yemek yemediğiniz halde veya rejim yapıp gıda tüketiminize dikkat ettiğiniz halde hazımsızlık sorunu yaşıyorsanız, bu durumun sebebi kullandığınız içecekler olabilir.

Sıcak ve Turunçgil meyve suları: Bu içecekler de hazımsızlıkta tetikleyici olarak bilinirler.

Hamilelikte hormonal değişimler: Hamilelikte hazımsızlık nedeniyle sindirimla alakalı problemler yaşanabilir. Bunların sebebi hamilelik süresince vücudunuzda meydana gelen hormonal bazı değişikliklerdir. Gebelikte hazımsızlık belirtisi olarak, önceki saydıklarımızın çoğu geçerlidir. Bunlar; bulantı, mide yanması gibi şikayetlerdir. Anne adayları mutlaka doktorları ile görüşerek hangi önlemleri alabileceklerini danışabilir. Hamilelikte sinirsel hazımsızlık belirtisi de görülebilir. Bu açıdan stres kaynaklı bu şikayeti ortadan kaldırmak için rahat ve huzurlu bir ortam tercih edilmelidir. Ayrıca hamilelik süresince doktorların tavsiye etmediği hazımsızlık bitkisel tedavi yöntemleri asla denenmemelidir.

Hamilelikte bebeğin karna yaptığı baskı: Anne karnında sürekli büyüyen bebek, fiziksel yolla annesinin sindirim sistemine baskı yapabilmekte, bu da bazı sindirim sorunlarına yol açabilmektedir.

Diğer hazımsızlık nedenleri
Fazla kilo almış olmak

Gıda intoleransı

Mideye baskı yapacak kadar dar giysiler giymek

Sigara içilmesi

Az hareket edilmesi

Bazı astım, romatizma, kalp ve tansiyon ilaçları, tiroid hapları, doğum kontrol hapları, antibiyotik ve aspirin kullanımı da hazımsızlık yapabilen etkenlerdendir.

Hazımsızlık Nasıl Teşhis Edilir?
Hazımsızlığın teşhis edilmesi için doktor önce hastanın tıbbi geçmişini ve şikayetçi olduğu belirtileri tetkik eder. Fiziksel muayene sonrası, hastadan mide ve bağırsaklarının röntgenini çektirmesini isteyebilir. Eğer doktorumuz, hazımsızlık nedeni olarak bir peptik ülsere sebep olan bakteri türünü düşünüyorsa; kan, nefes veya dışkı testleri de yapılmasını isteyebilmektedir.

Endoskopi, hazımsızlık şikayetlerinde yemek borusunu, mide ve bağırsağın görüntülenmesini sağlayabilen, başlıca yöntemlerden biridir. Hazımsızlık teşhisi için reflü veya enfeksiyon ihtimali de göz önünde bulundurulur.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 10:25.

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.