Forumel.Com

Geri Git   Forumel.Com > Eğitim > Eğitim ve Öğretim > Psikoloji

Psikoloji Psikoloji hakkındaki bilgi, haber ve paylaşımların yer aldığı bölüm.


Klinik Psikolog Oyun Bağımlılığı Konusunda Uyardı

Psikoloji hakkındaki bilgi, haber ve paylaşımların yer aldığı bölüm.



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Klinik Psikolog Oyun Bağımlılığı Konusunda Uyardı
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
130

Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree1Beğeniler
  • 1 Post By Sürmenaj

  
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Eylül 2022, 16:40   #1
Çevrimdışı
Sürmenaj
Sürmenaj - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Standart Klinik Psikolog Oyun Bağımlılığı Konusunda Uyardı

Klinik Psikolog Oyun Bağımlılığı Konusunda Uyardı


Klinik Psikolog Beste Çokaygil, yetişkinlerin oyun bağımlılığı sonucunda çeşitli psikolojik ve fiziksel sağlık sorunları yaşayabileceklerini belirterek uyarılarda bulundu.


İHA’nın haberine göre; Klinik Psikolog Beste Çokaygil, “Oyun oynarken kendinize bir süre sınırı koyarak alarm kurabilirsiniz. Günde 8-9 saat oyunda vakit geçiriyorsanız bu süreyi birden en aza indirmek yerine 4-5 saat, sonrasında ise 2-3 saat gibi biraz biraz azaltabilirsiniz. Oyun süresinin dışındaki zamanlarda ise yürüyüş yapma, sinemaya gitme, ailenizle beraber vakit geçirme gibi çeşitli aktivitelerle zamanınızı doldurabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

Uzman Klinik Psikolog Beste Çokaygil, oyun bağımlılığının 2019 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından bir hastalık olarak tanındığını belirtti.

Çokaygil, yetişkinlerin oyun bağımlılığı sonucunda “antisosyal, öfkeli ve saldırgan davranışlar” gibi psikolojik sorunların yanı sıra, “sağlıksız beslenme ile obezite, migren, ellerde uyuşma, baş ve göz ağrıları” gibi fiziksel sağlık sorunları yaşayabileceğini söyledi. Psikolog Çokaygil, bağımlılığın sosyal hayattaki etkilerinin ise evliliklerin bozulması veya iş hayatının sona ermesine kadar gidebileceğini ifade etti.

Dijital oyunların, insanların günlük işlevselliklerini ve sağlıklarını önemli düzeyde etkilemeye başladığında bağımlı olmaktan söz edildiğini de ifade eden Psikolog Çokaygil, hastalığı, “Kişi, oyun sonucunda elde ettiği hazzı tekrar yaşamak isteyerek davranışsal bir bağımlılık geliştirir ve kendini izole ederek tüm vaktini oyun oynayarak harcamaya başlar” diye açıkladı.

“OYUN SÜRESİNİ HER GÜN BİRAZ BİRAZ AZALTABİLİRSİNİZ”

Bu bağımlılığını yenmenin ilk kuralının “bağımlılığın farkında olmak” olduğunun altını çizen Psikolog Çokaygil, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Oyun oynarken kendinize bir süre sınırı koyarak alarm kurabilirsiniz. Günde 8-9 saat oyunda vakit geçiriyorsanız bu süreyi birden en aza indirmek yerine 4-5 saat, sonrasında ise 2-3 saat gibi biraz biraz azaltabilirsiniz. Oyun süresinin dışındaki zamanlarda ise yürüyüş yapma, sinemaya gitme, ailenizle beraber vakit geçirme gibi çeşitli aktivitelerle zamanınızı doldurabilirsiniz. Yalnız olduğunuzda oyun oynamaya yönelebileceğinizden dolayı mümkün olduğu kadar yalnız kalmamaya özen göstererek çevrenizdeki kişilerle zaman geçirmeye çalışın. Gitmenizin zorunlu olduğu bir kursa yazılarak kendinize yeni bir hobi edinebilirsiniz.”

“OYUN OYNAMADIKLARI ZAMAN SİNİRLİ OLABİLİRLER”

Yetişkin insanların hayatlarında yaşadığı bireysel, ailevi ve kariyer problemlerinden bir kaçış yolu olarak kendini çeşitli oyunlara verdiğine, bu bağımlılıkla beraber günlük işlerini, ailesini, işini ve arkadaşlarını ertelediğine değinen Psikolog Çokaygil, “Oyun oynamadıkları zaman sinirli bir ruh hali içinde olmaları, oyunu bırakamamaları, yemek, uyku ve kişisel bakım gibi fiziksel ihtiyaçlarını gidermemeleri, önceden keyif alarak gerçekleştirdikleri aktivitelere karşı ilgi azalması, iş hayatlarında performans düşüklüğü yaşamaları ve aileleriyle beraber vakit geçirmek yerine oyun oynamayı tercih etmeleri oyun bağımlılığının önemli belirtileri arasındadır” şeklinde konuştu.

“EVLİLİKLERİNİ BİTİREBİLİR VEYA İŞLERİNİ KAYBEDEBİLİRLER”

Psikolog Çokaygil, sosyal yaşamlarında çekingen kişilerin, oyun esnasında baskı altında hissetmeyip kendilerini daha kolay ifade ettiklerinden dolayı oyunda daha çok vakit geçirebildiğini dile getirdi. İş veya aile yaşamlarındaki takdir görme ihtiyacındaki kişilerin, bu ihtiyacı oyundaki başarıyla giderdiğini belirten Psikolog Çokaygil, “Bu da oyun oynama süresini yükselterek bağımlılığa sebep olabilir. Aynı zamanda oyunlara çok para harcadıkları için ekonomik olarak zor durumda kalabilir, evlilikleri bozulabilir ya da işlerini kaybedebilecek noktaya gelebilirler” dedi.


Leydihan bunu beğendi.
 

Yer İmleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor: (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:55.

Forum Bilgilendirme Künye
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Forumel, lisanslı vBulletin kullanmaktadır!
Forum Sahibi: Dea Dia ve Gece

Sitemiz; yer sağlayıcı bir forum sitesidir. Forumel.Com adresimizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt olarak yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresleri de dahil olmak üzere sair kişi veya adli mercilere müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir paylaşımın olduğunu düşündüğünüz mesaj ya da konuyu; İLETİŞİM linkine bildirim yoluyla iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.

Tasarım: Dea Dia