Forumel.Com

Geri Git   Forumel.Com > Eğitim > Eğitim ve Öğretim > Psikoloji

Psikoloji Psikoloji hakkındaki bilgi, haber ve paylaşımların yer aldığı bölüm.


Araştırma: Gözler Değil Eller Yalan Söylemez

Psikoloji hakkındaki bilgi, haber ve paylaşımların yer aldığı bölüm.



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Araştırma: Gözler Değil Eller Yalan Söylemez
Konudaki Cevap Sayısı
1
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
331

Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree2Beğeniler
  • 1 Post By Leydihan
  • 1 Post By Sürmenaj

  
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26 Ekim 2021, 19:43   #1
Çevrimdışı
Leydihan
Leydihan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
ok! Araştırma: Gözler Değil Eller Yalan Söylemez

Araştırma: Gözler Değil Eller Yalan Söylemez



Çoğu zaman en ifadesiz surata sahip yalancının bile farkında olmadan yapacağı bir göz hareketiyle kendini ele vereceği iddia edilir. Fakat yeni araştırma hiçbir yalancının açık vermekten kaçınamayacağı "yalancı gözlerinin" aslında bir efsane olduğuna işaret ediyor.


Profesör Richard Wiseman'ın yürüttüğü araştırmaya göre sözlü tereddütler ve aşırı el hareketleri bir kişinin yalan söyleyip söylemediği konusunda daha iyi bir rehber olabilir.

Pek çok psikolog bir kişinin sağına baktığında muhtemelen yalan söylediğine inanır. Öte yandan sola bakmanın dürüstlüğü gösterdiği söylenir.

Fakat gözlerin gerçekten yalanları ortaya serip sermediğini test eden Profesör Wiseman ve araştırma ekibine göre uzmanlar yanılıyor.

Yalan söylemek ve göz hareketleri arasındaki iddia edilen bağlantı, psikolojik teknikler kullanarak kişilerin hayatlarını iyileştirmeye yönelik bir yöntem olan sinirdilbilimsel programlamanın (Neuro-linguistic programming, NLP) temel unsuru.

Kişilere göz hareketleri ve düşünceleri arasındaki ilişkiyi öğretmek, NLP'nin önemli bir parçasıdır.

Teoriye göre sağ elini kullanan kişiler, sağ taraflarına baktığında muhtemelen "kurgulanmış" veya hayal edilmiş bir olayı görselleştiriyor. Buna karşın sollarına baktıklarında muhtemelen "hatırlanmış" bir anı olarak bilinen bir şeyi görselleştiriyorlar. Bu nedenle yalancılar gerçeği kendi açılarından kurgularken sağa bakma eğilimindedir.

Söz konusu fikir, gönüllüleri doğruyu dile getirirken ya da yalan söylerken filme alarak ve onların göz hareketlerini kaydederek test edildi. Daha sonra ikinci bir gönüllü grubundan filmleri izlemesi ve göz hareketlerini izleyerek yalanları tespit etmeye çalışması istendi.

Hertfordshire Üniversitesi'nden psikolog Prof. Wiseman şu ifadeleri kullandı:
"İlk çalışmanın sonuçları yalan söylemek ve göz hareketleri arasında hiçbir ilişki olmadığını ortaya çıkardı ve ikinci araştırma NLP uygulayanların iddialarını anlatmanın, kişilerin yalan tespit etme becerilerini geliştirmediğini gösterdi."

Kişilerin kayıp akrabalarını bulmak için yardım talebinde bulunduğu veya kendilerinin suç mağduru olduğunu iddia ettiği önemli basın toplantılarına ait videoların analiz edilmesini içeren bir takip çalışması yapıldı.
Kimisi doğruyu söylerken kimisinin yalan söylediği ortaya çıktı. Yalan söylemek ve göz hareketleri arasında korelasyon olduğuna dair hiçbir kanıt yoktu.

Çalışmanın ortak yazarı, Edinburgh Üniversitesi'nden Dr. Caroline Watt şunları söyledi:

"Kamuoyunun büyük bir kısmı belirli göz hareketlerinin yalan söylemeye işaret ettiğine inanıyor ve bu fikir örgütsel eğitim kurslarında bile öğretiliyor."

Araştırmamız bu fikir için hiçbir dayanak sağlamıyor ve bu nedenle aldatmayı tespit etmeye yönelik bu yaklaşımı terk etmenin zamanının geldiğini gösteriyor.

Araştırma, Public Library of Science ONE adlı çevrimiçi bilimsel yayında yer aldı.

Kaynak: Independent Türkçe



Sürmenaj bunu beğendi.


İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir. Şu anda 0 mesajınız var.
 
Alt 26 Ekim 2021, 22:54   #2
Çevrimdışı
Sürmenaj
Sürmenaj - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Standart Cevap: Araştırma: Gözler Değil Eller Yalan Söylemez

Alıntı:
Teoriye göre sağ elini kullanan kişiler, sağ taraflarına baktığında muhtemelen "kurgulanmış" veya hayal edilmiş bir olayı görselleştiriyor. Buna karşın sollarına baktıklarında muhtemelen "hatırlanmış" bir anı olarak bilinen bir şeyi görselleştiriyorlar. Bu nedenle yalancılar gerçeği kendi açılarından kurgularken sağa bakma eğilimindedir.
Sonuçta yine de gözler yalan söylemiyor. (:
Leydihan bunu beğendi.
 

Yer İmleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor: (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:13.

Forum Bilgilendirme Künye
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Forumel, lisanslı vBulletin kullanmaktadır!
Forum Sahibi: Dea Dia ve Gece

Sitemiz; yer sağlayıcı bir forum sitesidir. Forumel.Com adresimizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt olarak yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresleri de dahil olmak üzere sair kişi veya adli mercilere müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir paylaşımın olduğunu düşündüğünüz mesaj ya da konuyu; İLETİŞİM linkine bildirim yoluyla iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.

Tasarım: Dea Dia