Forumel.Com

Geri Git   Forumel.Com > Müzik ve Sinema > Müzik Dünyası > Enstrümanlar

Enstrümanlar Enstrüman bilgileri ve nasıl çalındığına ait bilgiler


Klarnet seçmenin püf noktaları

Enstrüman bilgileri ve nasıl çalındığına ait bilgiler



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Klarnet seçmenin püf noktaları
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
386

Kullanıcı Etiket Listesi

  
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Mayıs 2020, 00:37   #1
Çevrimdışı
Tomris
Tomris - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Klarnet seçmenin püf noktaları

Klarnet seçmenin püf noktaları

Çok kişinin seve seve dinlediği enstrümanlardan klarnet, geniş bir aileye sahiptir. Her klarnet çeşidinin değişik görevi vardır. Bu kadar yaygın ve her müzik türüne münasip olmasını buna borçludur. O yüzden klarnet almak isteyen kişinin ilk karar vermesi gerekli olan nokta ne tür müzikler çalmak istediğidir. Klarnetin yapım malzemesi, bek hali gibi sorulara daha sonrasında cevap aranmalıdır.

Yapım malzemesi açısından klarnet çeşitleri
Klarnet tercihinde dikkatli olunması gerekli olan diğer nokta klarnette çatlak olmamasıdır. Çatlak, klarnetin sesini bozan bir sorundur. Bu sorun ikinci el klarnetlerde daha sık rastlanır. Konu hakkında bilgisi olan birisiyle klarnet seçilmesi bu tür problemlerle karşılaşmanızı önleyecektir.

Abanoz ağacından yapılmış olan klarnetin en kaliteli klarnet olduğu konusunda bu işin üstadları hem fikirdir. Sonrasında gül ağacı gelir. Tanınmış çokca klarnet virtüözü sol ve abanoz klarneti tercih eder. Lakin fiyatı diğer klarnet türlerine göre az daha yüksektir. Bundan dolayı bütçenin münasip olmadığı hallerde metal ve bakalit tercih edilebilmektedir. Bakalit, görünüş açısından abanoz klarnete benzediği için daha çok tercih edilse de yerli üretim metal klarnette iyi bir tercih olabilir.

Si bemol ve sol klarnet arasındaki farklar
Mandal ve delik sıralanışı yönünden farklar bulunmaktadır. Si bemol klarnette hiçbir perdeye basmadan üflendiğinde piyanoya göre fa notasını verirken, benzer pozisyonda sol klarnet re notasını verecektir. Sonuç olarak sol klarnet si bemol klarnetten iyidir gibi karşılaştırma yapmak yanlış olabilecektir. Karşılaştırma yapılabilecek konu klarnetin yapım malzemesidir.


Si bemol klarnet Batı müziği için sol klarnet Doğu müziği için dizayn edilmiştir. Ayrıca Avrupa'da sol klarnet için 'Türk klarneti' denir. Bu, si bemol klarnet ile Türk müziği çalınamaz demek değildir. Sol klarnette, Doğu müziğine has olan komaları daha rahat bulmayı sağlayacak perde sistemi kullanılmıştır. Bu komaların seslendirilmesi si bemol klarnet ile daha zordur ama imkansız değildir. Benzer nedenlerden ötürü sol klarnet ile de Batı müziğinin icrası zor olabilecektir.

Çok fazla türü olmasına karşın, sokakta, internette, televizyonda dinlenerek çalınmak istenen klarnet büyük olasılıkla si bemol veya sol klarnet olabilecektir. Çünkü yaygın kullanımda olan klarnet çeşitleri bunlardır.


İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir. Şu anda 0 mesajınız var.
 

Yer İmleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor: (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:17.

Forum Bilgilendirme Künye
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Forumel, lisanslı vBulletin kullanmaktadır!
Forum Sahibi: Dea Dia ve Gece

Sitemiz; yer sağlayıcı bir forum sitesidir. Forumel.Com adresimizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt olarak yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresleri de dahil olmak üzere sair kişi veya adli mercilere müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir paylaşımın olduğunu düşündüğünüz mesaj ya da konuyu; İLETİŞİM linkine bildirim yoluyla iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.

Tasarım: Dea Dia