Forumel.Com

Geri Git   Forumel.Com > Genel ve Güncel > Ekonomi Haberleri

Ekonomi Haberleri Ekonomi dünyasından en sıcak haberlerin yer aldığı bölüm.


Adana'da yaban mersini üretimine başlandı

Ekonomi dünyasından en sıcak haberlerin yer aldığı bölüm.



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Adana'da yaban mersini üretimine başlandı
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
153

Kullanıcı Etiket Listesi

  
 
LinkBack Seçenekler Stil
Eski 04 Mayıs 2022, 09:20   #1
Çevrimdışı
KoJiRo
KoJiRo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Varsayılan Adana'da yaban mersini üretimine başlandı

Adana'da yaban mersini üretimine başlandı

Çukurova'da çiftçiler, katma değeri yüksek yeni ürünlere yöneldi. Karadeniz'de yetiştirilen yaban mersini Adana'da ilk kez üretildi. Kilosu tarlada 160 liraya satıldı.

Adana'da ilk kez, yaklaşık 4 milyon lira maliyetle 11 dönüm tarlaya kurulan serada, topraksız tarımla yaban mersini üretilmeye başlandı.

Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir, tarlada kilosu 160 lira olan ürünlerin, marketlerde 125 gramlık paketlerde 40 liranın üzerinde fiyatlarla satıldığını söyledi.

4 milyon lira yatırımla 10 dönüm topraksız sera kuruldu

DHA'nın haberine göre, kentte ilk kez bir çiftçi, Karataş ilçesi Yemişli Mahallesi'nde yaklaşık 4 milyon lira yatırım yapıp 10 dönüm topraksız sera kurdu.

Hindistan cevizi kabukları ve liflerinin yer aldığı saksılarda yetiştirilen yaban mersinleri, meyve vermeye başladı.

Yaban mersini Karadeniz'de yetiştiriliyor

Cahit İncefikir, yaban mersininin genellikle yurt dışında Kuzey Avrupa ve ABD’deki Rocky Dağları, yurt içinde ise Karadeniz'in yüksek rakımlı bölgelerinde yetiştirildiğini kaydetti.
"Ürünlerin fiyatı tarlada 150-160 lira"

Yaban mersini üretiminin meşakkatli olduğunu dile getiren İncefikir, "Bu ürünlerin spot fiyatı tarlada 150-160 lira. Günün koşullarına göre bu fiyatlar arz talebe göre değişir ancak marketlerde ise bu fiyat 2 katının üzerine çıkıyor. 125 gramlık ürünler 40 liranın üzerine satılıyor." dedi.



Teşvikler verilmesi çok önemli

Yaban mersininin ortalama 2 yılda verimli hale geldiğini ve dönümde yaklaşık 1 ton ürün elde edildiğini aktaran İncefikir, "Üreticilerin artık bu tip ürünlere kaymasının önemli olduğuna inanıyoruz. Ovada klasik olan ürünlerin dışına çıkmalarını öneriyoruz. Ürünlerde ne kadar çok alternatif olursa o kadar çok satış olacaktır. Marketlerde artık yavaş yavaş bu ürünler yer alıyor. Oldukça güzel lezzeti, vücuda da faydaları var.

Daha çok ithal ediyoruz

İhracata da gidiyor ama ülkemiz daha çok ithal ediyor. Karadeniz dışında Mersin Silifke'de de yetiştiriliyor. Bakanlığımızın yatırımlar konusunda destekler, teşvikler vermesi çok önemli çünkü maliyetler az değil. Destekleme gelirse çiftçinin alternatif ürünlere daha da atılım yapacağına, ihracatın artacağına ve ülkemize çok ciddi döviz geleceğine inanıyoruz." diye konuştu.



Kaynak : Ensonhaber


 

Yer İmleri


Konuyu 1 kişi okuyor: (0 üye ve 1 misafir)
 

Gönderim Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap yazamazsınız
Ek dosya gönderemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

BB code is Açık
İfadeler Açık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm saatler GMT +3 biçimindedir. Şu anki saat 16:27.

Forum Bilgilendirme Künye
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2026, vBulletin Solutions Inc.

Forumel, lisanslı vBulletin kullanmaktadır!
Forum Sahibi: Dea Dia ve Gece

Sitemiz; yer sağlayıcı bir forum sitesidir. Forumel.Com adresimizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt olarak yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresleri de dahil olmak üzere sair kişi veya adli mercilere müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir paylaşımın olduğunu düşündüğünüz mesaj ya da konuyu; İLETİŞİM linkine bildirim yoluyla iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.

Eğlenceli Genel Forum Sitesi, Genel Forum Sitesi, Genel Forum Siteleri, Genel Forum