Forumel.Com

Geri Git   Forumel.Com > Dinler ve Kültürleri > Diğer Dinler

Diğer Dinler İslamiyet dışındaki dinler hakkındaki paylaşımları bulabileceğiniz bölüm.


63 Bin Katılımcıyla Yapılan Araştırma: Ateistler Dindarlardan Daha Zeki

İslamiyet dışındaki dinler hakkındaki paylaşımları bulabileceğiniz bölüm.



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
63 Bin Katılımcıyla Yapılan Araştırma: Ateistler Dindarlardan Daha Zeki
Konudaki Cevap Sayısı
3
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
410

Kullanıcı Etiket Listesi

4Beğeniler
  • 1 Post By Sürmenaj
  • 1 Post By Leydihan
  • 1 Post By Savay
  • 1 Post By Hannibal

  
 
LinkBack Seçenekler Stil
Eski 03 Ocak 2023, 07:11   #1
Çevrimdışı
Sürmenaj
Avatarsız Forumel Üyesi
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Varsayılan 63 Bin Katılımcıyla Yapılan Araştırma: Ateistler Dindarlardan Daha Zeki

63 Bin Katılımcıyla Yapılan Araştırma: Ateistler Dindarlardan Daha Zeki



Araştırmacılar, dindarlık ile zekanın ters orantı içinde olduğunu öne sürdüler. Bilim insanları, dindarların zeka gösterge itibarlarının azaldığını çünkü zeka konusunda sezgilere değil rasyonel gerçeklere güvenildiğini belirtiyor.

Dailymail’de yer alan habere göre, Imperial College London’un bünyesindeki araştırmacılar, 63 bin katılımcıyı planlama, muhakeme, dikkat ve hafızayı ölçen görevler üzerinden inceledi. Katılımcılar, araştırmacılara , ateist, dindar veya agnostik olup olmadığını ve de 30 dakikalık 12 bilişsel görev setini tamamlayıp tamamladığını sordular.

Bilim insanlarının yaptığı araştırma sonucunda, insanların yaşı, eğitimi ve ülkesi ne olursa olsun, dindarların ateistlere göre daha az zeki olduğu ortaya kondu. Araştırmacılar, araştırma sonucuna göre agnostiklerin ise dindarlardan daha zeki, fakat ateistlerden daha az zeki olduğunu belirttiler.

Dr. Richard Daws önderliğindeki araştırmacılar, “Dindarlığın zeka ile ters orantılı olduğunu” belirledikleri araştırmayı ‘Frontiers in Psychology’ adlı bilimsel yayında yayımlanan makalede açıkladılar: ‘Belirgin şekilde bu hipotezde, korelasyonun sezgisel problem çözme yönündeki davranışsal önyargıları yansıttığını ve bunun sezgi ile akıl yürütmenin çeliştiği zaman hatalara neden olduğunu belirtmektedir. ‘

Bilim insanları Independent’a “Sezgiselliğin ve mantığın birbirine zıt unsurlar taşıdığı görevlerdeki kötü performansın bir sonucu olarak dindar insanların daha düşük bir IQ’su var.” diyerek açıklamada bulundular.

Araştırmacılar, bazı görevlerde “ateistlerin en dogmatik dini gruba göre belirgin bir farkla daha üstün” olduğunu ancak diğer görevlerde bunun oluşmadığını belirtirken, diğer yandan, bu farklılığın genel zekadan ziyade davranışsal önyargılardan kaynaklandığına inanıyorlar: “Bu bulgular, dindarlık etkisinin akıl yürütme yeteneği ya da zeka ile arasındaki çatışmanın(akıl yürütme ve sezgi arasında) genel olarak daha fazla olduğu hipotezini destekleyen kanıtlardır.”

Bu ayın başlarında yapılan bir ankette, her dört ateistten birinin ateist olduklarını ısrarla belirtmelerine rağmen zor zamanlarla karşı karşıya kaldıklarında dua ettikleri ortaya çıkmıştı. Ateistler ve agnostikler için, kişisel kriz ya da trajedi anları, neden dua ettiklerine dair en yaygın sebebidir; %25’lik dua eden orana sahip ateistler dua etme sebebini kendilerini rahatlatma veya daha az yalnız hissetmek için olduğunu kabul ediyor.

Hristiyan yardım kuruluşu olan Teardfund’a ait olan ComRes’in yürüttüğü anket çalışmasına göre ise Birleşik Krallık’taki her üç kişiden biri ibadet mekanlarında dua etmesine rağmen,yetişkinlerin yarısından fazla düzenli dua ediyor. İnsanlardan üçte biri sabahları veya uykudan önce dua ediyor. Beşte biri ev işlerini yaparak, %15’i ise düzenli ev-iş yolculuğu sırasında dua ederken, insanların yemek pişirirken veya egzersiz yaparken Tanrıdan destek alma eğilimleri giderek artıyor.

Çeviri: Reha BAŞOĞUL


 
Eski 05 Ocak 2023, 20:02   #2
Çevrimdışı
Leydihan
Avatarsız Forumel Üyesi
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Varsayılan Cevap: 63 Bin Katılımcıyla Yapılan Araştırma: Ateistler Dindarlardan Daha Zeki

İster dindar olsun ister ateist; sabit fikirli olmak, ideolojilere saplanıp kalmak ve topluluk hâlinde hareket etmek aklın gelişimini engellediği kadar, dünya açısından da tehlikeli sonuçlar doğurur.
 
Eski 06 Ocak 2023, 12:46   #3
Çevrimdışı
Savay
Savay - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Varsayılan Cevap: 63 Bin Katılımcıyla Yapılan Araştırma: Ateistler Dindarlardan Daha Zeki

bu araştırmaları kendim yapana kadar inanmam )))
hangisinin nasılını araştırmaya dahil etmeleri gerektiğini çok iyi biliyorlar.
bu araştırma doğru olsa bile "zeki olmak için ateist olmalısın karşim" algısı boş


İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir. Şu anda 0 mesajınız var.
 
Eski 30 Temmuz 2024, 03:06   #4
Çevrimdışı
Hannibal
Hannibal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Varsayılan Cevap: 63 Bin Katılımcıyla Yapılan Araştırma: Ateistler Dindarlardan Daha Zeki

Zeki olmanın inançla ilgisi yoktur.Ne aklın ne de zekanın inançlarla ilgisi yoktur.
 

Yer İmleri


Konuyu 1 kişi okuyor: (0 üye ve 1 misafir)
 

Gönderim Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap yazamazsınız
Ek dosya gönderemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

BB code is Açık
İfadeler Açık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm saatler GMT +3 biçimindedir. Şu anki saat 01:19.

Forum Bilgilendirme Künye
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2026, vBulletin Solutions Inc.

Forumel, lisanslı vBulletin kullanmaktadır!
Forum Sahibi: Dea Dia ve Gece

Sitemiz; yer sağlayıcı bir forum sitesidir. Forumel.Com adresimizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt olarak yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresleri de dahil olmak üzere sair kişi veya adli mercilere müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir paylaşımın olduğunu düşündüğünüz mesaj ya da konuyu; İLETİŞİM linkine bildirim yoluyla iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.

Eğlenceli Genel Forum Sitesi, Genel Forum Sitesi, Genel Forum Siteleri, Genel Forum