Forumel.Com

Forumel.Com (https://www.forumel.com/)
-   Diğer Dinler (https://www.forumel.com/diger-dinler/)
-   -   Ateizm, İnsanın Doğasında Var (https://www.forumel.com/diger-dinler/35279-ateizm-insanin-dogasinda-var.html)

Leydihan 05 Aralık 2022 21:44

Ateizm, İnsanın Doğasında Var
 
Cambridge Üniversitesi'nden profesör, ateizmin kökeninin düşünülenden çok daha eski ve insan doğasında yer aldığını söylüyor.

[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]

Cambridge Üniversitesi’nden çıkan yeni akademik çalışmaya göre, ateizm, Batı Aydınlanması ile ortaya çıkmış bir icat değil, geçmişi antik dünyaya kadar dayanıyor. Cambridge Üniversitesi’nde Yunan kültürü üzerin profesörlük yapan Tim Whitmarsh’ın “In Battling the Gods” adlı kitabı, ateizmin Antik Yunan’daki çok tanrıcı döneminde de var olduğuna dair bir dizi örnekler sunuyor. Kitap, yazara göre bin yıllık Hristiyan hakaretleri sayesinde yıkılmış ve molozları altında antik ateizmi kazımak gayeli bir teşebbüs olarak adlandırılıyor.
[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]

Dailymail’de yer alan habere göre, Whitmarsh, dinin insan varoluşuyla doğuştan bağlantılı olduğuna dair yükselen trendlerin çok fazla endişe verici olduğuna inanıyor.

Kitap, ateizmin Avrupa Aydınlanması’na dair bir icat olduğu iddiasına bir itiraz niteliği de taşıyor. Profesör, ateizmin günümüzün modern retorik söylemine karşı, daha sonra imparatorlukların güçleri sayesinde ezilmiş antik bir yol olduğunun altını çiziyor.

[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]
Tanrı(veya tanrıların) inkarı, Antik Yunan ve Hristiyanlık öncesi Roma’ya kadar uzanan ve o zamanda gelişen bir düşünce akımı olarak büyüdü.

Ateistler ile İnananlar arasında yaşanan tartışmalarda iki yaklaşım öne çıkıyor. Bunlardan biri ateizmin modern bir görüş olduğu, diğeri ise insanın doğasında din tabanlı evrensellik yattığı fikri. Profesör her ikisine de itiraz ederken, antik toplulukların izlerinde ateist yazınlar bulunduğunu, bunlardan birinin Platon(M.Ö. 4. yy.) diğerinin ise Sokrat öncesi düşünürlerden Kolophonlu Ksenefanes’e(M.Ö. 570-475) ait olduğunu belirtiyor.

Whitmars, ateizmin çok tanrılı Yunan ve Hristiyanlık öncesi Roma’da toplum içinde normal kabul edildiğini belirtirken, Antik Yunan’da ateizmin gelişme gösterdiğini ve 1000’den fazla şehrin kendi kültürleri arasında kabul edilmiş tek bir dini metin olmadığını söylüyor.


[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]

Kimi insanların ateizmin sapmış bir bakış açısı olduğu düşüncesine karşın, Profesör, bu dönemde rahiplerin veya dini sınıfların insanların yaşamına dikte etmediğini ve ateizmin ahlaken yanlış bulunan bir görüş olmadığını belirtiyor.

Bir çok erken dönem düşünürleri, tanrılara inanmama argümanları kullanırken, Epikürcüler ise Tanrıların kapsayıcı kontrolüne ve önceden belirlenmiş kader yaklaşımına karşı fikirler üretiyorlardı. Whitmars, Sokrat’ın bu düşüncelerinden dolayı eziyet edildiğini de belirtiyor.

Roma’da 4. yüzyılda Hristiyanlığın kabulünden sonra değişim dramatik bir şekilde kendini gösterdi. İmparatorluk “tek gerçek tanrı” fikrinin toplum tarafından kabul edilmesini talep etti ve ateizm dinden sapma olarak görülüp tolere edilmeyerek geniş çapta sindirildi ve söndürüldü. Çoktanrıcılığın gerilemesiyle beraber, ateizm de takip eden toplumların içerisinde kendine yer bulamadı.

Çeviri: Reha BAŞOĞUL

Sürmenaj 04 Şubat 2023 03:55

Cevap: Ateizm, İnsanın Doğasında Var
 
Yunandan öncesi de var.
Göbeklitepe mesela bu konuda bilgi veriyor.

Atlas 05 Mayıs 2023 10:57

Cevap: Ateizm, İnsanın Doğasında Var
 
Sapmış bir düşünce değildir. Özünde bilimsel bilgiyi referans alan Tanrı'nın yokluğunu cool görünmek, Tanrıya trip atmak vb amaçlarla değil, bilimsel olarak henüz kanıtlanmadığı için savunur.
Zaten bizi bugünlere getirende bilimsel gelişimimizdir. Bilimi reddeden toplumlar yok olmaya mahkumdur

Kafein 05 Mayıs 2023 11:26

Cevap: Ateizm, İnsanın Doğasında Var
 
Ateizim değil de belki deizim daha çok gibi geliyor bana. Sonuçta bir şekilde bir yaratıcıya inanımasa bile inanılan bir şey var. Tapılan demiyorum yanlış anlaşılmasın. Bu inanç güneşe de olur bir hayvana da. Bence inanç temelli olunca inancımız var insanlar olarak. Onun için doğamızda ateizimden çok deizim diyorum.

Time 05 Mayıs 2023 11:39

Cevap: Ateizm, İnsanın Doğasında Var
 
Hayır yok.
Kolaya kaçarak yaratıcıyı kabul etmemektir.
Ateizmi benimseyen insan kendini aydınlanmış ve kibirli hissedebilir ama şunu unutmamalı ki, bilim ateizmin tapulu malı değildir.
insanoğlu hangi dine inanırsa veya inanmasın bilime katkı sağlayarak ortak bir gelişim süreci yaşamış ve ortak bir değer haline getirmiştir.
Din; kainatı, fizik kurallarını, matematiği, her şeyi ve doğal olarak bilimide yaratıcının yarattığını kabul eder.

Leydihan 05 Mayıs 2023 18:48

Cevap: Ateizm, İnsanın Doğasında Var
 
En önemlisi de eskiden ateistlere günümüzde olduğu gibi dışlayarak bakmamalarıymış. Her insan birbirine gelişmek için ihtiyaç duyuyor aslında.. Ateistler olmasaydı, günümüzde kullandığımız biliim ve teknolojiye sahip olamayabilirdik.

Salvo 05 Mayıs 2023 19:39

Cevap: Ateizm, İnsanın Doğasında Var
 
Din yüzyıllardır insanların inanç kapısı olarak görülmektedir ve dolayısıyla insanların inançları uğruna şuan olduğu gibi sömürgecilik görülmekteydi.

Hz. Musanın doğumundan önce bile Firavunlar bile kendilerini tanrının oğlu yanı Tanrı olarak tanıtmıştır. Buda bir ateistlik düşüncesidir Şirk koşmaktır.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 21:00.

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.