Forumel.Com

Geri Git   Forumel.Com > Kültür ve Sanat > Kültür - Sanat > Bunları Biliyor musunuz?

Bunları Biliyor musunuz? Genel kültür bilgileri..


Antropoloji Nedir? Antropoloji Hakkında Bilgi

Genel kültür bilgileri..



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Antropoloji Nedir? Antropoloji Hakkında Bilgi
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
372

Kullanıcı Etiket Listesi

  
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 16 Mayıs 2020, 01:33   #1
Çevrimiçi
Dea Dia
Dea Dia - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
soru Antropoloji Nedir? Antropoloji Hakkında Bilgi

Antropoloji Nedir? Antropoloji Hakkında Bilgi

Yunanca anthropos yani insan ve logos yani bilim kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşan antropoloji hakkında merak edilen tüm detaylar haberimizde… Antropoloji nedir? İşte bilinmesi gerekenler…



İnsan tarihinin en eski dönemlerinin aydınlatılmasına yardımcı olan ve biyolojik antropoloji, sosyokültürel antropoloji ve arkeoloji gibi üç alt alana ayrılan antropoloji nedir? Hepsi ve daha fazlası için haberimize göz atmanız yeterli…

ANTROPOLOJİ NEDİR?

Antropoloji, evrimsel kökenlerimizi, bir tür olarak farklılığımızı ve dünyadaki ve zaman içindeki sosyal varoluş biçimlerimizdeki büyük çeşitliliği anlamak amacıyla insanlığın kökenini, evrimini, biyolojik özelliklerini, toplumsal ve kültürel yönlerini inceleyen bir bilim dalıdır.

Antropoloji üç alt alana ayrılır: sosyokültürel, biyolojik ve arkeoloji.

Sosyokültürel antropoloji: Belirli kültürlerin yaşam tarzlarını, kültürler arasındaki farklılıkları ve kültürel değişim ve sosyal dönüşüm süreçlerini inceler. Sosyokültürel antropologlar dünyanın pek çok alanında; bireylerin, yaşadıkları toplum içinde nasıl eğitildikleri; birlikte yaşayacakları eşlerini nasıl seçtikleri; nasıl evlendikleri; kendi toplumları ya da diğer toplumların üyeleriyle nasıl örgütlü ilişkiler kurdukları gibi konularda araştırma yapar.


Sosyal ve kültürel antropolojinin önemli bir yönü de dil antropolojisidir. Bu bilim dalı, adından da anlaşılacağı gibi, bugün dünyada konuşulan birçok dille ilgilenir. Dil antropolojisi hem dillerin belirli gruplarının tarihini ya da tarih öncesini hem de bugün konuşulan dilleri inceler. Dil antropologlarının çoğu, İngilizce, Çince, Rusça gibi bilinip tanınan dillerden geniş ölçüde farklı, Amerika kızılderililerininki gibi yabanıl (exotic) dillerle de ilgilenirler. Dil antopolojisi, sadece dillerin tarihsel ve betimsel incelenmesiyle değil dilin, kültürün diğer yönleriyle olan ilişkisiyle de ilgilenir. Bir başka deyişle dil antopolojisi, dili yalnız dil adına incelemekle kalmaz aynı zamanda, dilin tam anlamıyla içinde yer aldığı sosyal ve kültürel ortamla ilişkisini de inceler.

Biyolojik antropoloji: Biyolojik antropoloji insanın evrimsel biyolojisinin çeşitli yönlerini inceler. İnsanların farklı ortamlara nasıl adapte olduklarını, hastalıkları, neden öldüklerini ve diğer hayvanlardan farklı nasıl evrimleştiklerini anlamaya çalışır. Bazı biyolojik antropologlar fosilleri inceler ve gözlemlerini insanın evrimini anlamak için kullanır; diğerleri, yaşayan insanların çevrelerine morfolojik, biyokimyasal ve fizyolojik adaptasyonlarını karşılaştırır; diğerleri ise insan davranışının köklerini anlamak için insan olmayan primatların (maymunlar) davranışlarını gözlemlerler.

Arkeoloji: Bu sistemlerin teknik, sosyal ve politik organizasyonunu ve bunların arkasında duran daha büyük kültür evrim sürecini anlamak için mevcut ve geçmiş kültürel sistemlerin maddi kalıntılarını inceler. Arkeologlar insanların yaptığı çanak çömlek ve aletler gibi şeyleri inceleyerek günlük yaşamını, ayrıca kemiklerini ve dişlerini analiz ederek beslenmelerini ve ve maruz kaldıkları hastalıkları incelerler.




İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir. Şu anda 0 mesajınız var.
 

Yer İmleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor: (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:53.

Forum Bilgilendirme Künye
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Forumel, lisanslı vBulletin kullanmaktadır!
Forum Sahibi: Dea Dia ve Gece

Sitemiz; yer sağlayıcı bir forum sitesidir. Forumel.Com adresimizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt olarak yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresleri de dahil olmak üzere sair kişi veya adli mercilere müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir paylaşımın olduğunu düşündüğünüz mesaj ya da konuyu; İLETİŞİM linkine bildirim yoluyla iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.

Tasarım: Dea Dia