Forumel.Com

Geri Git   Forumel.Com > Bilim ve Teknoloji > Bilim ve Teknoloji Haberleri

Bilim ve Teknoloji Haberleri Bilim dünyasıyla, teknolojiyle, yapay zeka ile ilgili her türlü haberin, bilginin ve makalenin yayınlanabileceği bölüm.


Dünya Nasıl Oluştu? Dünyanın Oluşum Süreci

Bilim dünyasıyla, teknolojiyle, yapay zeka ile ilgili her türlü haberin, bilginin ve makalenin yayınlanabileceği bölüm.



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Dünya Nasıl Oluştu? Dünyanın Oluşum Süreci
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
156

Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree1Beğeniler
  • 1 Post By sırçafanus

  
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 18 Şubat 2023, 10:15   #1
Çevrimdışı
sırçafanus
sırçafanus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
dünya Dünya Nasıl Oluştu? Dünyanın Oluşum Süreci

Dünya Nasıl Oluştu? Dünyanın Oluşum Süreci




Dünya Nasıl Oluştu? Güneş Sistemi’nin yaşamaya elverişli tek gezegeni olan Dünya’nın hikayesi ne zaman başladı? Sorularına yanıt aramaya çalışacağız…

Dünya oluşum sürecindeyken orada değildik. Peki Dünya’nın nasıl oluştuğunu nasıl bilebiliriz?

Bir şey oluşurken orada değilseniz, sahip olabileceğiniz tek şey teorilerdir. Bu yüzden Dünya’nın nasıl oluştuğuna dair elimizde birçok teori bulunmaktadır. Dünya’nın oluşum hikayesi, Dünya var olmadan çok daha önce başlıyor…

Dünyanın Oluşumu

Dünya’nın oluşumunu anlayabilmek için evrenin oluşumuna kadar gidiyoruz. Büyük patlamayı gerçekleştirip, önce yıldızları daha sonra Güneş Sistemini ve gezegenimizin nasıl oluştuğunu anlatacağız.



Bing Bang PatlamasıHer şey 13.8 milyar yıl önce Büyük Patlama ile başladı. Büyük Patlamayı bir kartopu savaşına benzetebiliriz:

Mesela bir kartopu savaşı yaptığınızı hayal edin. Başlangıçta kartopunuz oldukça küçük. Ama sonra birine fırlatıyorsunuz ve kartopu patlıyor. Patlayan kartopu her yere yayılıyor ve kartopunun ilk halinden daha çok yer kaplıyor. Büyük patlamada yaşanılan şey de bununla aynıdır.



Yıldızların oluşum evreleriBüyük patlamadan sonra sadece iki element vardı: Hidrojen ve Helyum. İlk yıldızlar var olan hidrojenden oluştu. Nesiller boyunca yıldızlar nebula adını verdiğimiz gaz bulutları içinde oluşmaya başladı. Hidrojen ve Helyum elementlerinin saltanatı bu yıldızların yaşlanmasına kadar devam etti. Bu yıldızlar yaşlanınca çekirdeklerinde oksijen, demir vb. daha ağır elementler oluşturdular.

İlk nesil yıldızları ölünce, uzaya savruldular. Bu da gelecek nesil yıldızların oluşumu için atılan tohum oldu. İkinci nesil yıldızların oluşumundan sonra daha ağır elemente sahip bazı yıldızlar ilk gezegenleri oluşturdular.



Güneş Sisteminin oluşum evreleriBundan yaklaşık 5 milyar yıl önce galaksinin oldukça sıradan bir yerinde sıra dışı bir şey oldu. Hidrojen gazını ve ağır element çöplüğünü yakındaki bir nebula içine iten bir süpernova ya da nebulayı altını üstüne getirerek geçen bir yıldızın etkisiyle güneş sistemi oluştu.

Yaklaşık 4,6 milyar yıl önce güneş sistemi güneş bulutsusu adı verilen bir gaz bulutuydu. Yerçekiminin etkisiyle bulutsunun tozu ve kayaları bir araya geldi. Daha sonra bu malzeme kendi içine çökerek bulutsunun merkezinde
Güneş’i oluşturdular.

Dünya Nasıl Oluştu? Sorumuza tekrar geri dönecek olursak…

Yerçekimi, kalan parçacıkları bir araya getirmeye devam etti, onları daha büyük bedenlere topladı, sonuçta Dünya’yı ve güneş sistemimizdeki diğer gezegenleri oluşturdu. Dünya ise yolunu güneşten üçüncü gezegen olarak buldu.



Dünya’nın oluştuğu ilk günlerde kayalık yığınlar, şiddetli çarpışmalar hala devam ediyordu. Yaklaşık 4,5 milyar yıl önce, Theia adında, Mars büyüklüğünde bir gezegen Dünya ile çarpışarak neredeyse Dünya’yı yok olmasına sebebiyet veriyordu. Uydumuz olan Ay’ın oluşumu da bu şiddet dolu çarpışmanın ürünüdür.

Dünya’da Mevsimlerin Oluşumu

Dünya – Theia gezegeni arasında yaşanan bu çarpışmadan sonra Dünya kabuğu, yığınlar halinde uzaya savruldu. Yumru halini alan Dünya, etrafında dönerek kendi yörüngesini başlatırken bazı gezegenler ise Dünya ile birleşti.

Ay’ı oluşturan bu kazanın ardından Dünya’nın eğim açısı “0” dereceden “23,5” derece olarak değişti. Eğim açısından bu sapma, Dünya üzerinde mevsimlerin oluşumuna sebep oldu.



Dünya’nın çekirdeğinin oluşumu

Dünya Çekirdeğinin Oluşumu

Oluşan yeni Dünya, bugün üzerinden yaşadığımız gezegenden çok farklıydı. İlk zamanlarda gezegenin kabuğu, mantosu ve çekirdeği yoktu ve bunun yerine tüm elementler eşit olarak bir araya geldi. Okyanuslar, kıtalar ve atmosfer yoktu. Zamanla Dünya, göktaşı çarpışmaları, gezegensel sıkışmanın da etkisiyle ısınmaya başladı. Birkaç yüz milyon yıl sonra Dünya sıcaklığı 2.000C’ye (demirin erime noktası) ulaştı ve Dünya’nın çekirdeği oluştu.
Zamanla Dünya soğumaya başladı ve bir manto kabuğuna yerleşti. Burada oluşan tektonik depremlerle Dünya bugünde bildiğimiz haline benzemeye başladı.
Dünya’nın Atmosferi ve Okyanusların Oluşumu

Bundan 4 milyar yıl önce Dünya’nın atmosferi ve okyanuslar oluşmaya başladı. Dünya’nın ilk atmosferi yeterince oksijen içermiyordu. Ancak atmosferin ve okyanusların varlığı ilk canlı yaşamın oluşmasına için bir dayanak noktası oldu. Mikroorganizma canlıları yaklaşık 4 milyar yıl önce evrildi.
Yaklaşık 2,5 milyar yıl önce yeterince oksijen birikti. Artık Dünya canlı yaşamına hazırdı…

Dünya’daki İlk Canlı Nasıl Oluştu?



Dünya’daki İlk Canlı Nasıl Oluştu? Sorumuza cevap vermeden önce Dünya’nın oluşumundan sonraki ilk 4 milyar yıla geri dönüyoruz. İlk 4 milyar yıl boyunca Dünya’dan basit bir hücreden daha karmaşık bir yaşam yoktu. Daha sonra ilginç bir şey oldu, ve hala bilinmeyen nedenlerle, bundan 575 milyon yıl önce çok hücreli yaşam formları bir anda çoğalmaya başladı.

Bilim insanlarına göre bu ekosistem devrimin başlangıcı ise yaklaşık 700 milyon yıl önce Dünya’nın neredeyse tüm yüzeyini kaplayan buzulların, büyük dağları toz haline getirerek fosfatlar gibi hayat veren besin maddelerini serbest bırakmasıyla başladı. Ve daha sonra yaşanan aşırı küresel ısınmadan dolayı buzullar eridi ve okyanuslar besinle yıkandı. Bu devrim Dünya’da canlı yaşamın oluşması için uygun bir ortam hazırlanmıştı.
Kronolojik sıra ile:
  • 570 milyon yıl önce ilk eklem bacaklılar
  • 530 milyon yıl önce ilk balık türü
  • 475 milyon yıl önce ilk kara bitkisi
  • 370 milyon iki yaşamlı canlılar olan amfibiler
  • 320 milyon önce ilk sürüngenler
  • 225 milyon yıl önce dinozorlar
  • 200 milyon yıl önce memeli canlılar
  • 150 milyon yıl önce ilk kuşlar
  • 130 milyon yıl öncesi çiçekli bitkiler
  • 66 milyon yıl önce dinozorlar yok oldu.
  • 14 milyon yıl önce ilk büyük maymunlar
  • 200 bin yıl önce ise ilk insan ortaya çıktı.
Dünya nasıl oluştu? Sorusuna halen bilim adamlarının ve jeologların sorduğu bir soru, ortaya bir çok teori halen atılmakta. Bizlerde bilim dünyasının en çok kabul ettiği teorilerden yola çıkarak Büyük Patlamadan başlayarak Dünya’nın oluşumunu ve Dünya’daki ilk canlı yaşamları sizlere aktardık.

Son olarak sizleri Carl Sagan’ın meşhur “Soluk Mavi Nokta” konuşması ile baş başa bırakıyoruz.

[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]











Alıntı


Leydihan bunu beğendi.
 

Yer İmleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor: (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:05.

Forum Bilgilendirme Künye
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Forumel, lisanslı vBulletin kullanmaktadır!
Forum Sahibi: Dea Dia ve Gece

Sitemiz; yer sağlayıcı bir forum sitesidir. Forumel.Com adresimizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt olarak yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresleri de dahil olmak üzere sair kişi veya adli mercilere müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir paylaşımın olduğunu düşündüğünüz mesaj ya da konuyu; İLETİŞİM linkine bildirim yoluyla iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.

Tasarım: Dea Dia