Forumel.Com

Geri Git   Forumel.Com > Kültür ve Sanat > Atatürk Köşesi

Atatürk Köşesi Ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'e özel oluşturduğumuz, Atatürk köşesi bölümümüz.


Lozan Türkiye’nin Tapusudur: Atatürk Olmasaydı Ayasofya da Yoktu

Ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'e özel oluşturduğumuz, Atatürk köşesi bölümümüz.



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Lozan Türkiye’nin Tapusudur: Atatürk Olmasaydı Ayasofya da Yoktu
Konudaki Cevap Sayısı
2
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
284

Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree4Beğeniler
  • 2 Post By Sürmenaj
  • 1 Post By Never Give Up
  • 1 Post By Leydihan

  
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Temmuz 2021, 19:11   #1
Çevrimdışı
Sürmenaj
Sürmenaj - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
new Lozan Türkiye’nin Tapusudur: Atatürk Olmasaydı Ayasofya da Yoktu

Lozan Türkiye’nin Tapusudur: Atatürk Olmasaydı Ayasofya da Yoktu



Bugün, tarihimizdeki en önemli günlerden birisi. Kurtuluş Savaşı'nın taçlandırıldığı Lozan Antlaşması'nın 97. yıldönümü. Lozan Antlaşmasıyla, Türk'ün ölüm fermanı olan Sevr tarihe gömüldü...

Atatürk’ün önderliğinde, "Ya istiklal ya ölüm" parolası ile kazanılan bağımsızlık savaşının ardından imzalanan Lozan Barış Antlaşması, ülkesi ve ulusuyla bölünmez bütün olan Türkiye Cumhuriyeti'nin varlığını, ekonomik ve siyasal bağımsızlığını uluslararası düzeyde tartışmasız biçimde kabul ettirmiştir.

Lozan Barış Antlaşması, Türkiye Cumhuriyeti'nin tapusudur. Öyle ki Lozan, Anadolu'nun parçalanmasını öngören Sevr Antlaşması'nı geçersiz kılmış ve Anadolu'daki Türk Birliği yeniden sağlanmıştır.

Sevr, Anadolu'yu parçalarken, Lozan'da Türk tarafı Mısak-ı Milli'ye uygun bir antlaşmayı kabul ettirmeyi başarmıştı.

Sevr Antlaşması'ndaki sınırları tamamen reddeden Lozan, günümüz Türkiye sınırlarını çizmekle birlikte Musul, Hatay ve Boğazlar meselesi daha sonra görüşülmek üzere ertelendi. Yunanistan'ın adalarda savaştan önceki yerleşimi ise tasdik edildi. İzmir İktisat Kongresi kararlarına uygun olarak, ülkenin ekonomik bağımsızlığını temin edecek şartlar yazıldı ve kapitülasyonlar reddedildi.



I. Dünya Savaşı'nda müttefikimiz olan Almanya, imzaladığı Versay Barışını yırtıp 10 yıl içerisinde yeni bir dünya savaşına girerken Lozan'ın günümüzde halen uygulamada kalması, bu antlaşmanın gerçekçi koşullar içerisinde ve Türkiye'nin menfaatleri yolunda imzalandığının bir göstergesidir.


On iki ada Lozan'dan yıllar önce kaybedildi! Gökçeada ve Bozcaada Lozan'da geri alındı
Cumhuriyet karşıtı çevrelerin Lozan'ı "hezimet" göstermeye yönelik iddialardan birini de Ege Adaları oluşturuyor. Oysa Ege Adaları ve 12 Ada 1923 yılındaki Lozan Antlaşması'ndan 10 yıl önce kaybedilmişti. Bozcaada ve Gökçeada ise Lozan'da geri alındı.

Türkiye'nin bağımsızlığını tüm dünyaya kabul ettirdiği Lozan Antlaşması, kimilerine göre ise, bir hezimet... Lozan ile ilgili tartışmanın yoğunlaştığı konulardan biri Ege Adaları ekseninde gelişti.

İsmet Paşa, Kasım 1922'de Lozan görüşmeleri için İsviçre'ye giderken 12 Ada'da İtalyan ordusu, Ege Adaları’nda da Yunan ordusu bulunuyordu. Yani Lozan'dan çok daha önce söz konusu adalar elimizden çıkmıştı.

1912 tarihli 1. Balkan Savaşı sırasında Yunanistan'ın girdiği Gökçeada ve Bozcaada 1913 tarihli Atina Antlaşması ile geri alınmıştı. Gökçeada ve Bozcaada dışındaki tüm Ege Adaları ise Yunanistan’a verilmişti.

Ancak bu arada başlayan Birinci Dünya Savaşı sebebiyle Yunanlılar adada kalarak, Anzak, İn*gi*liz ve Fransız güçlerinin adayı deniz ve hava üssü olarak kullanmalarını sağladı.

Gökçeada, Lozan Barış Antlaşması sonucunda 22 Eylül 1923 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti topraklarına katıldı. Bu tarih her sene Gökçeada’nın kurtuluş günü olarak kutlanıyor.

ON İKİ ADA

1911 Eylül sonunda İtalya Trablusgarp'a saldırdı. Osmanlı hazırlıksız yakalandı. II. Abdülhamit döneminde donanmanın Haliç'te çürütülmesinden dolayı Osmanlı şimdi çok zor durumda kalmıştı. Osmanlı Donanması’nın zayıflığından yararlanan İtalya, 12 Adalar’a saldırıp işgal etti.

İtalyan donanması Çanakkale'yi geçmeyi bile denedi, ancak başarısız oldu. İtalya'nın bu saldırılarından cesaret alan Balkan ülkeleri de Osmanlı'ya savaş ilan ettiler.

Osmanlı Donanması’nın zayıflığı, Yunanistan'ın da iştahını kabarttı. Yunanistan, Averof zırhlısıyla Ege adalarını, özellikle Midilli'yi işgal etti. İki cepheden kuşatılan Osmanlı, İtalya ile Uşi Antlaşması'nı imzaladı. Bu antlaşma ile Osmanlı, 12 Ada'yı Balkan Savaşı sonuna kadar İtalya'ya bıraktı.

Ancak kısa süre sonra başlayan I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı ile İtalya'nın karşı karşıya gelmesiyle adalar İtalya'da kaldı. Böylece 12 Ada, 1912 ve 1914 yıllarında elden çıktı. Lozan Antlaşması'nın 15. Maddesi bu filli durumun kabulünden başka bir anlamı yoktu. İtalya 12 Ada'yı II. Dünya Savaşı'ndan sonra Şubat 1947'deki Paris Barışı ile Yunanistan'a bıraktı.


Atatürk, İstanbul’u geri almasaydı Beşiktaş City, Fenerbahçe CF, Galataplace FC, belki de Ayasofya City olacaktı... Asıl ihanet Atatürk’e lanet okumaktır

Hiç düşündünüz mü? Ya Atatürk olmasaydı? Ya Lozan olmasaydı? Ya imzalandığı halde uygulanamayan tek antlaşma olan Sevr, hayata geçirilebilseydi, ne olurdu?

Yıl, 1923… Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, Türk vatanını düşman işgalinden kurtarmış, İstiklal Harbi zaferle sonuçlanmıştı.

Sırada bu zaferi, yani Türkiye'nin bağımsızlığını ve milli egemenliğini tüm dünyaya masada kabul ettirmek vardı.

Ve öyle de oldu! Her ne kadar içimizdeki İrlandalılar yıllardır “hezimet” deseler de, Lozan Antlaşmasıyla, Türk'ün ölüm fermanı olan Sevr tarihe gömüldü...

Peki, hiç düşündünüz mü? Ya Atatürk olmasaydı? Ya Lozan olmasaydı? Ya imzalandığı halde uygulanamayan tek antlaşma olan Sevr, hayata geçirilebilseydi, ne olurdu?

Yıllardır beynine üflenenleri, “yok şurası Lozan’da kaybedildi, burası Lozan’da verildi” diye papağan gibi tekrarlayanlara bir ters açı yapalım!

Lozan olmasaydı; bugün en doğu ilimiz Bingöl olacaktı. İstanbul'a pasaport ile girecek, İzmir'i kartpostallarda görecek, Antalya'ya yabancı turist olarak gidecektik!

Türk takımları Avrupa'da, 'Antep Saint Germain, FC Adana' gibi takımlarla karşılaşacaktı. Cumhuriyetten önce de var olan İstanbul'un 3 büyük takımının adları ise muhtemelen; Beşiktaş City, Fenerbahçe United, Galatapalace FC olacaktı...

1974'te Kıbrıs Türklüğünü kurtarmaya gidecek çıkarma gemilerimiz Akdeniz'de bize ait herhangi bir limandan hareket edemeyecekti.

Kıyımızın olduğu tek deniz Karadeniz olacağı ve İstanbul ile Çanakkale de bizim olmadığından donanmamız boğazlardan geçip Kıbrıs'a gidemeyecekti...

Yani Lozan, Kıbrıs’taki soydaşlarımızı bile kurtardı!

Ayasofya mesela… Atatürk, Batı'ya medeniyet dersi verircesine bu kültürel mirası müzeye çevirmişti. Eğer Lozan olmasaydı, İstanbul geri alınamayacağı için kimse Ayasofya’nın minberine çıkıp Atatürk’e lanet okuyamayacaktı!

Ayasofya’da Hristiyanlar için çanlar çalacak, kuvvetle ihtimal minareleri de yıkılacaktı!

Irak ve Suriye sınırımızda Türkmenlerin umudu olacak bir Türkiye var olmayacaktı!

Tabi bütün bunlar ve daha fazlası, Orta Asya yollarına geri düşmediğimiz ve Türk varlığının Anadolu'da bir avuç toprakta linç edilmediği takdirde olacaktı...

Sahi, şu “lanet” kime yönelir? Milyonlarca metre kare toprak kaybeden Sultan 2. Abdülhamit’i “kahraman” ilan edip, Trakya ve Anadolu’yu yeniden Türk vatanı haline getiren, padişah olma seçeneği varken cumhuriyeti ilan eden Atatürk’e sabah akşam düşmanlık sergileyenlere hiç uğrama ihtimali yok mudur acaba?

Sevr'i yırtıp atan Atatürk ve silah arkadaşlarına rahmetle...

Fatih ERGİN


Mezarkabul ve Atlas bunu beğendiler.

Konu Sürmenaj tarafından (24 Temmuz 2021 Saat 19:23 ) değiştirilmiştir.
 
Alt 22 Haziran 2022, 03:21   #2
Çevrimdışı
Never Give Up
Never Give Up - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Standart Cevap: Lozan Türkiye’nin Tapusudur: Atatürk Olmasaydı Ayasofya da Yoktu

Lozan elbette kıymetli, Lozan laf söyleyen saçmalamıştır da.. Ya meczuptur, ya hain de.. Tarihi kişilikler için bu olmasaydı, şu olmasaydı, falan filan ile başlayan cümleleri zerre sevmem. Çocukça bulurum. Bu da basit bir davranış.. Olmasaydın olmazdık filan bunlar saçma şeyler..

İnsanlar sevgilerini daha kaliteli ve daha güzel ifade edebilmeliler..
Sürmenaj bunu beğendi.

Değil mi ki çiğnenmiş inancın en seçkini,
Değil mi ki yoksullar mutluluktan habersiz,
Değil mi ki ayaklar altında insan onuru,
#SOMA
 
Alt 06 Temmuz 2022, 22:11   #3
Çevrimdışı
Leydihan
Leydihan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Standart Cevap: Lozan Türkiye’nin Tapusudur: Atatürk Olmasaydı Ayasofya da Yoktu

Keşke Yunan kazansaydı diyenler Lozan'ı hezimet görür tabii, istediklerini elde edemediler.
Sürmenaj bunu beğendi.


İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir. Şu anda 0 mesajınız var.
 

Yer İmleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor: (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:55.

Forum Bilgilendirme Künye
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Forumel, lisanslı vBulletin kullanmaktadır!
Forum Sahibi: Dea Dia ve Gece

Sitemiz; yer sağlayıcı bir forum sitesidir. Forumel.Com adresimizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt olarak yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresleri de dahil olmak üzere sair kişi veya adli mercilere müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir paylaşımın olduğunu düşündüğünüz mesaj ya da konuyu; İLETİŞİM linkine bildirim yoluyla iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.

Tasarım: Dea Dia