Forumel.Com

Geri Git   Forumel.Com > Bilim ve Teknoloji > Bilim ve Teknoloji Haberleri > Astronomi Dünyası

Astronomi Dünyası Uzayda neler oluyor, astronomi alanında ne gelişmeler oluyor, bunlar hakkında bilgi alabileceğiniz bölüm.


Bilim İnsanları, Bir Takım Yıldızında Düzenli Titreşimler Keşfettiler

Uzayda neler oluyor, astronomi alanında ne gelişmeler oluyor, bunlar hakkında bilgi alabileceğiniz bölüm.



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Bilim İnsanları, Bir Takım Yıldızında Düzenli Titreşimler Keşfettiler
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
343

Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree1Beğeniler
  • 1 Post By Asijuliet

  
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 14 Mayıs 2020, 12:29   #1
Çevrimdışı
Asijuliet
Asijuliet - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Standart Bilim İnsanları, Bir Takım Yıldızında Düzenli Titreşimler Keşfettiler

Bilim İnsanları, Bir Takım Yıldızında Düzenli Titreşimler Keşfettiler

Bilim insanları, Delta Scuti olarak bilinen takım yıldızında düzenli titreşimler keşfettiler. Takım yıldızında keşfedilen düzenli titreşimler, astrosismolojinin sınırlarının daha da genişlemesini sağlayabilir.
Sydney Üniversitesi’nden gökbilimcilerin liderliğindeki uluslararası bir araştırma ekibi, NASA’nın TESS uzay teleskobunun ışık eğrisi verilerinden yararlanarak 60 yıldızı tespit ettiler. Tespit edilen 60 yıldızın verileri, yıldız grubunun düzenli parlaklık değişikliklerinin incelenmesine ön ayak oldu.

Yıldızların frekans spektrumlarını inceleyerek iç yapıları hakkında yorum yapılmasını sağlayan bilim dalı astrosismoloji, son birkaç on yılda ciddi bir ilerleme sağladı. Astrosismolojide elde edilen ilerleme sayesinde ışık çıkışlarındaki değişikliklerin kesin ölçümlerini kullanarak yıldızların titreşimleri elde ediliyor. Elde edilen titreşimler sayesinde yıldızların yapısı ortaya çıkarılabiliyor.

TESS verileri, takım yıldızıyla ilgili net bir modelin ortaya çıkmasını sağladı



Delta Scuti’de yapılan çalışmalar takım yıldızında birçok titreşimin tespit edilmesini sağlamakla beraber net bir modelin ortaya çıkarılmasını sağlamamıştı. Araştırmacılardan Tim Bedding, var olan modeli “Bir piyanoda yürüyen bir kediyi dinlemek gibi karışıktı” diyor.

Bedding, TESS verileri ile yaptıkları yeni çalışmanın bu karışıklığın ortadan kalkmasına neden olduğunu söylüyor. Bedding, “Artık piyanoda çalınan güzel akorları dinlemek için bir yapı tespit edebiliriz” dedi.

TESS verilerinden yararlanarak incelenen yıldızlar, gezegenimizin yıldızı olan Güneş’in kütlesinin yaklaşık 1.5 ile 2.5 katı kütleye sahip olmakla beraber Dünya’da 60 ile 1.400 ışık yılı uzaklıkta bulunuyorlar.




Araştırma ekibinde yer alan Daniel Hey, çalışma sırasında Tess verilerini işlemelerine olanak tanıyan bir yazılım geliştirdi. Daniel Hey’in geliştirdiği yazılım, zaman içinde bir yıldızın parlaklığını ölçmek için 92.000 ışık eğrisinin tümünü gözden geçiriyor.

TESS verilerinden faydalanarak Delta Scuti takım yıldızındaki titreşimleri inceleyen Tim Bedding ve ekibi, takım yıldızı ile ilgili sonuçları da açıkladılar. Araştırmacılar, elde ettikleri sonuçların yıldız sınıfının çok genç olduğunu ve bazılarının gevşek ilişkilerini devam ettirmek eğilimde olduğunu da sözlerine eklediler.

Tim Bedding, yaptıkları araştırma sayesinde orta kütleli yıldızların düzenli kalıplarının tanımlanmasının astrosismolojinin sınırlarını genişleteceğini söylüyor. Bedding, bulgular sayesinde yıldız kümelerinin ve akışlarının yaşlarını belirleyebileceklerini de ifade ediyor.


Mezarkabul bunu beğendi.

.
.
.
.
.
.



İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir. Şu anda 0 mesajınız var.

 

Yer İmleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor: (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 04:20.

Forum Bilgilendirme Künye
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Forumel, lisanslı vBulletin kullanmaktadır!
Forum Sahibi: Dea Dia ve Gece

Sitemiz; yer sağlayıcı bir forum sitesidir. Forumel.Com adresimizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt olarak yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresleri de dahil olmak üzere sair kişi veya adli mercilere müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir paylaşımın olduğunu düşündüğünüz mesaj ya da konuyu; İLETİŞİM linkine bildirim yoluyla iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.

Tasarım: Dea Dia