Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13 Ekim 2021, 00:14   #1
Çevrimdışı
Sürmenaj
Sürmenaj - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Standart Gripten Korunmak İçin Neler Yapılır? Gribe Karşı 5 Bitki, Ünlü Sonbahar Çayı

Gripten Korunmak İçin Neler Yapılır? Gribe Karşı 5 Bitki, Ünlü Sonbahar Çayı


"Bizleri hava ısısının değişimi hasta etmiyor, hava değişimiyle beraber bağışıklık sistemimizdeki değişimler hasta ediyor" diyen uzman diyetisyen Gizem Görmüş, gribi uzak tutacak ürünleri ve tariflerini açıkladı.

Milliyet'in Pembenar ekinden Gülşah Karaman'ın haberine göre, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve sonbaharda sıklıkla karşılaştığımız gribal enfeksiyonlardan korunmak için hem kişisel hijyen hem de beslenme oldukça önemli. Hiçbir besinin mucize iyileştirme özelliği yoktur. Sadece vücudu dirençli tutmada bir puzzle görevi görür.

Araştırmalar gribal bir enfeksiyonda glukozun anahtar olabileceğini bildiriyor. Bahsedilen glikoz yapay kaynaklı olmasından ziyade doğal yolla bulunan fruktoz, glikoz, galaktozdur.

EN BÜYÜK SAVAŞÇI BAL

Bal sade olarak tüketildiğinde cilt ve mukozada ince bir film tabakası oluşturur, bu tabaka cilt ve mukozayı enfeksiyonlara karşı korur. Balın bu özelliği ile ilgili yapılan araştırmalar bilimsel kanıtlarla da destekleniyor. Sadece porsiyon kontrolü için günde 1 çay kaşığını geçmeyin.

Mutlaka evde yaptığınız zevkli ve farklı tarifeleri tatlandırma amaçlı kullanın. Zencefil, bal, yoğurt ve C ile A vitamini zengini portakal veya elma ile parfeler hazırlayarak ya da sütlü smoothieler yaparak bir ara öğün olarak tüketebilirsiniz.

UZMANINDAN LİSTE

Balık, havuç, kuru bakliyat tüketimi, kuru yemiş grupları, süt, yoğurt, peynir, ayran, kefir örnek verilebilir. Bununla beraber diyetisyeninizin düzenlediği bağışıklılık destekleyici diyet programlarınıza gece yatmadan 30 dakika önce kapsül ya da saşe formatında probiyotik takviyesi ve suda eriyen vitamin takviyeleri koymak fayda sağlayacaktır.

BESLENMEYE DİKKAT


Mikro besinler olarak adlandırılan vitaminler, mineraller ve anti-oksindanlar ile zenginleştirilmiş bir diyet uygulandığında bağışıklık sistemi sorunları ve buna bağlı olarak gelişen enfeksiyon hastalıklarına yakalanma oranı önemli ölçüde azalıyor.

VİTAMİNLERİN ROLÜ BÜYÜK

Araştırmalara göre besin zenginleştirme uygulamalarının, gribal enfeksiyonların sıklığını azalttığı, bağışıklık sistemi parametrelerini iyileştirdiği, kansızlık, A vitamini ve çinko yetersizliklerinin önlenmesi ile bağışıklık sisteminin kuvvetlenerek enfeksiyonlara yakalanma riskini azaltabileceği görülüyor.

Gribal enfeksiyonlar obezite, diyabet, astım ve alerjik tepkimeleri olan kişilerin immün sistemlerini daha çabuk yakaladığı bu kişilerin beslenme soy geçmişlerine araştırmalarla bakıldığında karbonhidrat ağırlıklı ve glikoz formalizeli besinlerle beslendiklerine rastlamaktayız.

ÖNERİLEN BESİNLER

Yeşil çay ve beyaz çay, balıklar, çeşitli deniz ürünleri, kırmızı et, iyotlu tuz (sofra tuzlarını, iyotlu tuzla değişmek en kolay iyot alım yoludur. Hipertansiyon rahatsızlığı olanlar dikkatli olmalı), patates (diyabet tanılı ve insülin direnci olan hastalar dikkatli olmalı), yoğurt (1 kase yoğurt günlük iyot ihtiyacının yüzde 60'ını karşılayabiliyor), süt, peynir, fasulye, mısır, yulaf, pirinç, yumurta (1 adet haşlanmış yumurta günlük iyot ihtiyacının yüzde 20 kadarını karşılayabiliyor), kuru erik, muz, çilek (5-6 adet çilek günlük ihtiyacın yüzde 5’i kadar iyot içerebiliyor), turşu suyu (hipertansiyon ve gut rahatsızlığı olanlar dikkat etmeli.)

BOL BOL SU TÜKETİN

Beslenme rehberine göre gribal enfeksiyonda ateş, halsizlik ve iştahsızlık görüldüğü için vücuttaki su ve elektrolit kayıpları oldukça fazladır. Normal bir beslenme planında kişinin kilogram başına 30 ml su alması gerekirken gripte kilo başına 35-40 ml su alınması öneriliyor.
işte sonbahar aylarında beslenmemizi destekleyecek bağışıklık sistemimizi güçlendirecek 5 özel bitki.

BU 5 BİTKİ ÇOK ÖNEMLİ

İşte sonbahar aylarında beslenmemizi destekleyecek bağışıklık sistemimizi güçlendirecek 5 özel bitki:

1. Zencefil kökü

Antioksidan mikrop öldürücü anti-enflamatuvar (iltihap karşıtı) etkilere sahiptir, önerilen günlük kullanım miktarı erişkinlerde iki çay kaşığı kadardır. 2013'te bir grup araştırmacı zencefilin insan sağlığı üzerindeki etkilerini inceledi. Bunun sonucunda zencefilin gribal enfeksiyonlara karşı koruyucu olduğuna dair bulgulara rastlandı.


2. Mürver bitkisi

'Sultan otu' olarak da bilinir, alerjileri hafifletici soğuk algınlığının etkilerini azaltıcı etkileri vardır. Sinüs enfeksiyonları üzerinde iyileştirici etkileri konusunda çalışmalar devam ediyor, anti- kanserojendir.


3. Sarımsak

Mantar, bakteri ve virüslere karşı etkilidir. Soğuk algınlığından korur, birçok faydasından ötürü mucize besin olarak anılır, Sindirim enzimlerini destekler. Dünya Sağlık Örgütü, günde bir diş taze sarımsağı kanser önleyici gıda takviyesi olarak önermektedir.


4. Hünnap

Nezle ve soğuk algınlığında C vitamini desteği sağlayan mucizevi bir sonbahar meyvesidir. Liften zengin olması önemli bir bağışıklık organı olan bağırsaklarımızı destekler.


5. Ihlamur

Grip ve soğuk algınlığının en iyi destek içeceğidir. Ihlamur çiçeklerinin anti-enflamatuvar ve ağrı azaltıcı etkisi bulunur. Demleme usulü kullanılmalıdır, kaynatılmamalıdır.

SONBAHARA ÖZEL TARİFLER

Bitkisel, glutensiz, antioksidan ve lif deposu, probiyotik içeren bağışıklık güçlendirici sonbahar tarifimiz;

Malzemeler: 1 saşe probiyotik, yarım adet muz, 5 adet ceviz içi, 100 gr ıspanak, 150 ml kefir.

Yapılışı: Tüm malzemeleri bir blenderın içine atın ve karıştırın. Bir kaseye koyduktan sonra üstüne meyveler ve cevizleri ekleyin.

ÇAY

Malzemeler: Sonbahar çayı - Gripbox
Malzemeler:

Portakal (kabuklu) - 1 orta boy, taze zencefil- rendelenmiş 1/4 adet, limon (kabuklu) 1 küçük boy, beyaz çay- 2 yemek kaşığı veya 2 hazır poşet çay, nane yağı- 3 damla, bal - 1 tatlı kaşığı.

Yapılışı: Bir tencere içerisinde, 1 litre kaynatılan suya beyaz çay ekleyin. Portakal ve limonu kabuğu ile birlikte eklerseniz sağlık ve vitamin açısından oldukça zengin oluyor. Elma ve zencefil ilave edin.

Kapağını kapatıp 15 dakika kadar kaynatın. Karışımı ocaktan alarak bir süzgeç yardımı ile sürahiye yada derin bir kap içerisine süzün. Nane yağı ile balı ekleyip karıştırıp servis edin.

Not: Bitkilerin besin-ilaç veya besin-besin etkileşimleri göz önüne alınarak tüketim miktarını günde 1 kupa (240 ml )geçmemesi ve uzmanınıza danışarak tüketilmesi önerilir.