Tekil Mesaj gösterimi
Eski 16 Mayıs 2023, 13:12   #11149
Supervisor
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Varsayılan Cevap: İçindeki Cümleyi Söyle

Instagramda gezerken Sunay Akın'ın damacananın kökenini anlattığı bir videoya denk geldim. Sunay Akın'a göre damacana sözcüğü Fransızca Dame á Jean ya da Jeanne sözcüğünden geliyor (doğrusunu unuttum). O da Jean'in karısı anlamına geliyor. (Türkçede damsız girilmez sözündeki dam Fransızcadan geliyormuş; eş-hanım anlamına geliyor, onu da öğrenmiş oldum. :d) Bu bilgi bana saçma geldi çünkü Sunay Akın'ın anlattığı hikayelerin çoğu kendi hayal dünyasında tasarlayıp ya da sağdan soldan duyup anlattığı şeyler. Merak ettim araştırdım kesin bir bilgi olmamakla birlikte damacananın dilimize Arapça'dan geçmiş olabileceğini öğrendim ama tahminlere göre ilk damacana Persler ülkesinde yer alan Damaghan kentinde yapılmış. Damacana Doğudan Batıya gitmiş. Dolayısıyla Sunay Akın'ın bu tezi çürümüş oldu. :d Benzer bir şeyi "alo" sözcüğü için de anlatmıştı. (Bkz: https://teyit.org/analiz/alo-sozcugu...eldigi-iddiasi) Bunu neden yapıyor bilmiyorum.

Nasıl oluyor vakit bir türlü geçmezken yıllar hayatlar geçiyor...