Tekil Mesaj gösterimi
Eski 30 Ocak 2023, 00:01   #1
Çevrimdışı
Savay
Savay - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Varsayılan Satranç (Schachnovelle)

Satranç (Schachnovelle)


1938 yılında, Avusturyalı, varlıklı bir noter olan Josef Bartok sakladığı önemli bilgiler yüzünden Naziler tarafından tutuklanır. Bir otel odasına kapatılan Josef, akıl sağlığını yitirmek üzereyken tesadüfen bulduğu bir satranç kitabı onun hayata tutunmasını sağlar. Kitabı satır satır baştan sona ezberleyen Josef, daha önce hiç oynamadığı bu oyunda ustalaşır. Sonunda özgürlüğüne kavuştuğunda ise, kader onu New York’a giden gemideki satranç turnuvasında dünya satranç şampiyonuyla karşı karşıya getirir.


En katı hâliyle yoksunluğun dip noktalarına bir bakış… Stefan Zweig’ın Nazilerden kaçtıktan sonra Brezilya’daki sürgün günlerinde kaleme aldığı Satranç, onun en ünlü kitabıdır. Bu uzun öykünün tamamladığı kopyasını yayıncısına postaladıktan bir gün sonraysa yazar ve eşi Charlotte Altmann intihar ederek hayatlarına son vermişlerdir. Zweig kitabında işkence ve tecridin psikolojik sonuçlarını, çökmekte olan bir dünyayı fon alarak anlatır. Yönetmen Philipp Stölzl ise kitabı sinemaya uyarlarken hikâyeyi belirgin şekilde iki farklı zaman dilimine ve iki farklı mekâna bölmüş. Bir yandan, Avusturya’nın Nazi Almanya’sına ilhakı ertesinde Viyana’da Metropol Oteli’nde yaşananları izliyoruz. Zevk sahibi bir noter olan Weltmann Bartok Naziler tarafından tutuklanıyor ve görünüşte nazik ama aslında sinsi Gestapo subayı Böhm tarafından sorguya çekiliyor. Diğer yandansa Atlantik Okyanusu’nda sislerin arasında hareket eden bir gemideyiz. Bu gemideyse sonu pek hayırlı bitmeyecek gibi duran bir satranç turnuvası düzenlenmekte. Zweig’ın kitabında başkarakter giderek daha büyük bir psikolojik baskı altına girerken, dış dünya açıkça gerçeklik olarak çizilir. Sinema uyarlamasındaysa gerçek ve Bartok’un sanrıları arasındaki sınır giderek belirsizleşiyor.



Benim Yorumum

Bilindiği üzere "Satranç", Stefan Zweig’ın Şubat 1942’de intihar etmeden önce yazdığı son eseridir. Önce kitabın yazılma serüvenini araştırıp sonra kitabı okuyun. Ardından filmi izleyin derim. Zaten kitap çok kısa, bir çırpıda bitiyor.
Tavsiyeyi bir kenara bırakırsak, film çok etkileyici. Çoğu yerde akıcı olmadığı iddia edilse de bence gayet yerinde, tadında bir film. Dönemin olaylarını çok iyi aktarmışlar. Oyunculuğu da çok beğendim. Bazı sahnelerde nefesimi tuttuğum oldu. "Ulrich" dayı da hakkını vermiş yine. Kitapta daha nefes kesici yerler var elbette lakin film de bence çok güzel.

İzleyin, izlettirin.




İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir. Şu anda 0 mesajınız var.