10 Ekim 2022, 22:24
|
|
|
Leydihan
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
|
Sıra Bana da Gelecek Sana da
Sıra Bana da Gelecek Sana da
“İnsanlar uykudadır, öldükleri vakit uyanırlar.” Hadis-İ Şerif
Halife Harun Reşid çok değerli, nadide bir Gül fidesi hediye alır. Bahçıvanı huzura çağırtır ve der ki:
“Bak bu çok nadir bulunan bir güldür. Ona çok dikkat et, iyi bak. Gül açınca hemen baba haber ver.”
Bahçıvan emri dinler ve güle itina gösterir. Gül açar ve açar açmaz Gül aşığı bülbül gelir. Bülbül gülü görünce kendinden geçer, adeta çıldırır. Kendini parçalamak İçin güle çarpar ve Gül parçalanır. Bahçıvan, Halife Harun Reşid’e gider ve olayları anlatır.
“Bülbül gülün aşkından deli divane oldu. Kendini güle çarptı,” der.
Padişah, bahçıvana, “ Dikkat et, bak sıra ona da gelecek, “ der.
Ertesi gün bülbül başka bir Gül var mı diye yine bahçeye gelir ve bülbülü yılan yutar.
Bahçıvan hemen padişaha gider.
“Efendim haklıymışsınız, sıra ona da geldi, bülbülü yılan yuttu,” der.
Padişah, “Dikkat et, bak sıra ona da gelecek, “ der. Aradan birkaç gün geçer ve bahçıvan bahçede çalışırken yılan gelir bahçıvanın ayaklarına dolaşmak ister. Bahçıvan da elindeki kürekle yılanı ikiye böler ve padişaha durumu anlatır.
Padişah, “Dikkat et, bak sıra sana da gelecek,” der.
Bahçıvanı bir korku alır. Ne uyku kalır ne iştah bahçıvanda. Bahçeye ilaç atarken yanlışlıkla zehirli ilaçları tüm bahçeye atar, bahçe perişan olur. Bunu gören padişah çok kızar, öfkelenir ve bahçıvanının asılmasını emreder.
Bahçıvan ipte asılırken son arzusunu sorarlar. Bahçıvan, “Padişahı görmek son arzum, “ der ve huzura çıkar. “Padişahım hep haklı çıktınız, kim ettiyse buldu ve sıra ona geldi. Ben de ettim sıra bana geldi, ama benden sonra dikkat et sıra sana da gelecek,” der.
Şimdi sıkılma, terleme sırası. Harun Reşid’e geçer. Düşünür, düşünür. Sonunda, “Doğru, sıra bana da gelecek… Seni affettim, “ der.
|
|
|
|