Forumel.Com

Geri Git   Forumel.Com > Genel ve Güncel > Türkiye'den Haberler > Türkiye'den Haberler - Arşiv


6 soruda grip aşısı konusu



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
6 soruda grip aşısı konusu
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
229

Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree1Beğeniler
  • 1 Post By Lilith

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 23 Ekim 2020, 22:19   #1
Çevrimdışı
Lilith
Lilith - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Standart 6 soruda grip aşısı konusu

6 soruda grip aşısı konusu

Corona virüsünün kış aylarında daha fazla bulaşıcı olacağı endişesiyle vatandaşlar grip aşısı yaptırmak için soluğu eczanelerde aldı ancak yeterli grip aşısı yok. Vatandaşlar aşı için soluğu eczanelerde alırken devlet risk gruplarına göre aşıda puanlama sistemine geçti. İşte 6 soruda grip aşısı hakkında merak edilen her şey...





Grip aşısı yaptırmak isteyen insanlar aylardır aşıya ulaşmak istediklerinde sorun yaşıyor. Peki kimler grip aşısı yaptırmalı? Grip aşısı ile ilgili sorun ne? Yeni puanlama sistemi ile ne olacak? 6 soruda grip aşısı ile ilgili merak edilenleri yanıtlıyoruz:

1- GRİP AŞISI İLE İLGİLİ SORUN NE?

Şu günlerde her zamankinden daha çok aşı talep ediliyor. Uzmanlar grip aşılarının her yıl Ağustos ayında üretildiğini ve dünyada bunu üreten sadece birkaç firma olduğunu söylüyor. Türkiye’de ise bu aşıyı yurt dışından sadece bir firma getiriyor. Arz-talep dengesindeki makas grip aşısını kolay temin edilemeyen bir aşıya dönüştürmüş durumda.

2- GRİP AŞISI NEDEN BULUNAMIYOR?

Aslında grip aşısının bulunamaması sadece Covid-19 sonrası artan taleple ilgili bir şey değil. Tam bir yıl önce, geçtiğimiz yılın Ekim ayında da aynı sorun gündeme gelmişti. Sözcü’ye konuşan Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin, Türkiye’de 25 bin eczane olduğunu söylemiş ve 25 bin eczaneye 20 bin kutu aşının geldiğini belirtmişti. Aşılar gelir gelmez tükeniyor ve net bir açıklama yapılmıyordu. Aradan bir yıl geçti ve dünyada grip aşısı üretiminde sadece yüzde 20 oranında artış oldu. Covid-19 sebebiyle artan talebi de düşünürsek şu koşullarda bulunamaması olağan görünüyor.

3- KİMLERE YAPILACAK?


Sağlık Bakanlığı tarafından bu yıl Covid-19 sebebiyle grip aşısının sadece yüksek risk grubundaki hastalara yapılacağı belirtildi. Bu demek oluyor ki zaten zor bulunan grip aşısına paranız olsa bile gerekli kriterleri sağlamadan ulaşmanız mümkün olmayacak. Bu noktada sağlık bakanlığının uygulamaya başladığı risk skoru uygulaması hayata geçirildi. Risk grubunda olan SGK'lılar herhangi bir bedel ödemeden aşı yaptırabilecek. Şayet SGK’lı değilseniz aile hekimi tarafından reçete edildikten sonra 72.64 TL ücret ödeyerek aşıyı yaptırmak mümkün. Aşı olmanız için Charlson Risk Skoru uygulanacak ve bu skora göre 5 ve üzeri puanı tutturanlar ilk aşamada aşı olabilecek.

4- HANGİ HASTALIK KAÇ PUAN?

Bakanlık Türkiye’ye getirilen 1 milyon 350 bin grip aşısını kimlerin yaptırabileceğini e-nabızdan yayınladı. Sisteme girip turuncu butonu tıkladığınızda aşı olup olamayacağınızı öğrenebileceksiniz. Sadece 5 ve üzeri puanı olanlar aşıya ulaşabilecek. ‘Charlson Risk Skoru’na göre hastalıkların puan karşılıkları ne? Mesela koroner arter hastalığı 1 puan, karaciğer hastalığı ise orta veya ağır ise 3 puan. Metastatik solid tümör ve AIDS ise 6 puana tekabül ediyor. Hastalıkların puan karşılıklarını öğrenmek için aşağıdaki ilgili haberimize bakabilirsiniz.


5- TÜRKİYE’NİN TALEBİ NE KADAR?

Şu an tüm dünyada aşı üreticileri bir araya gelse üretebilecekleri grip aşısının 1.5 milyar doz olacağı belirtiliyor. Türkiye’de ise yakın zamana kadar yıllık 2 milyon doz aşı kullanılıyordu. Ancak Covid-19 nedeniyle bu yıl grip aşısı talebinin 10 milyonun üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Ülkeye Kasım ayı ortalarına kadar yaklaşık 3.5 milyon doz aşı getirilecek.

6- AŞI OLMAK İÇİN NE GEREKİYOR?

Örneğin aşı olmaya giden yolda sadece orta veya ağır derecede karaciğer hastalığı yeterli değil. Çünkü bu hastalık 3 puana tekabül ediyor. Karaciğer hastalığının yanı sıra konjestif kalp yetmezliği ve diyabet rahatsızlığınız da varsa aşı olabiliyorsunuz. Ayrıca sadece AIDS hastası olanlar da aşı yaptırabiliyor. Charlson Risk Skoru'na göre 65 yaş üstü, bir kronik hastalığı yoksa tek başına bu puanlama ile aşı olamayacak.


Jön TüRk bunu beğendi.



İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir. Şu anda 0 mesajınız var.

 
 

Yer İmleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor: (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:47.

Forum Bilgilendirme Künye
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Forumel, lisanslı vBulletin kullanmaktadır!
Forum Sahibi: Dea Dia ve Gece

Sitemiz; yer sağlayıcı bir forum sitesidir. Forumel.Com adresimizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt olarak yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresleri de dahil olmak üzere sair kişi veya adli mercilere müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir paylaşımın olduğunu düşündüğünüz mesaj ya da konuyu; İLETİŞİM linkine bildirim yoluyla iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.

Tasarım: Dea Dia