Forumel.Com

Geri Git   Forumel.Com > Kadınca > Diyet ve Spor > Sağlıklı Beslenme

Sağlıklı Beslenme Sağlıklı beslenme hakkında herşey.


Sağlıklı Probiyotikler Nelerdir?

Sağlıklı beslenme hakkında herşey.



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Sağlıklı Probiyotikler Nelerdir?
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
121

Kullanıcı Etiket Listesi

  
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 25 Ocak 2023, 02:40   #1
Çevrimdışı
sırçafanus
sırçafanus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
pencil Sağlıklı Probiyotikler Nelerdir?

Sağlıklı Probiyotikler Nelerdir?


Probiyotik Nedir?

Probiyotikler; enfeksiyona ve hastalıklara sebep olan bakterilerin aksine, sindirim sistemi ve deri başta olmak üzere çeşitli vücut sistemlerinin dengeli biçimde çalışmasına yardımcı olan yararlı bakteri ve mayalardır. Zararlı bakterilerin hastalık yapıcı etkilerinin ortadan kaldırılmasında da büyük bir rol oynayan yararlı bakteriler, vücutta doğal olarak bulunur.

Vücudumuz, hücrelerimizin yanı sıra mikrobiyota/mikrobiyom adı verilen bir sisteme de sahiptir. İnsan vücudundaki tüm mikroplar (bakteriler, mantarlar, virüsler, protoza, vb.) bu sistemin bir parçasıdır ve her bireyin vücut mikrobiyomu farklıdır.
Bu mikrobiyom içerisinde yer alan yararlı bakteriler; insan vücudunda sağlığa katkıda bulunan, iç organlarda yaşamına devam eden, tüketilmesinde sakınca olmayan mikroorganizmalardır. Bu özellikleri sebebiyle, insan vücudunda herhangi bir sebepten dolayı sayıları azaldığında takviyelerle desteklenebilirler.

İLK SIRAYI YOĞURT ALDI TABİİ Kİ!

Yoğurt, sağlığınızı iyileştirebilecek dost bakteriler olan en iyi probiyotik kaynaklarından biridir. Yoğurt, başta laktik asit bakterileri ve bifidobakteriler olmak üzere probiyotikler tarafından fermente edilmiş sütten yapılır. Yoğurt yemek, gelişmiş kemik sağlığı da dahil olmak üzere birçok sağlık yararı ile ilişkilidir. Ayrıca yüksek tansiyonu olan kişiler için de faydalıdır. Yoğurt laktoz içerdiği halde laktoz intoleransı olan kişiler içinde uygun bir alternatif olabilir. Bunun nedeni, bakterilerin laktozun bir kısmını yoğurda ekşi tadını veren laktik aside dönüştürmesidir. Yoğurdu evde kendiniz yapmayı deneyebilirsiniz, dışarıdan alacaksanız ise olabildiğince doğal olan alternatifleri seçmeye çalışın.

HERKES ÇOK SEVMESE DE AŞIRI FAYDALI: KEFİR

Kefir, fermente probiyotik süt içeceğidir. İnek veya keçi sütüne kefir taneleri eklenerek yapılır. Kefir taneleri tahıl taneleri değil, biraz karnabahar gibi görünen laktik asit bakterileri ve maya kültürleridir. "Kefir" kelimesinin, yemek yedikten sonra kendini iyi hissetmek anlamına gelen Türkçe "keyif" kelimesinden geldiği düşünülmektedir. Gerçekten de kefir, çeşitli sağlık yararları ile ilişkilendirilmiştir. Bazı sindirim sorunları olan kemik sağlığını, yardım artırmak ve karşı koruyabilir. Kefir, dost bakteri ve maya türü içerir, bu da onu çeşitli ve güçlü bir probiyotik yapar. Yoğurt gibi laktoz inteloransı olan kişilerin genellikle rahat tolere ettiği bir içecektir.

KIŞ AYLARININ VAZGEÇİLMEZİ: LAHANA TURŞUSU

Lahana turşusu, laktik asit bakterileri tarafından fermente edilmiş ince kıyılmış lahanadır. En eski geleneksel yiyeceklerden biridir. Lahana turşusu genellikle yemek yanı garnitür olarak servis edilir. Ekşi, tuzlu bir tada sahiptir ve hava geçirmez bir kapta aylarca saklanabilir. Lahana turşusu, probiyotik niteliklerine ek olarak lif, C ve K vitaminleri açısından da zengindir. Ayrıca sodyum oranı yüksektir ve demir ve potasyum içerir. Lahana turşusu ayrıca göz sağlığı için önemli olan lutein ve zeaksantin antioksidanlarını da içerir.

BİR KORELİ: KİMCHİ

Kimchi, fermente edilmiş, baharatlı bir Kore garnitürüdür. Lahana genellikle ana bileşendir, ancak diğer sebzelerden de yapılabilir. Kimchi, kırmızı pul biber, sarımsak, zencefil, yeşil soğan ve tuz gibi bir baharat karışımı ile tatlandırılır. Laktik asit bakterileri Lactobacillus kimchi'nin yanı sıra sindirim sağlığına fayda sağlayabilecek diğer laktik asit bakterilerini içerir. Lahanadan yapılan kimchi, K vitamini, B2 vitamini ve demir gibi bazı vitamin ve minerallerde yüksektir.

ÇEKİK GÖZLÜ: MİSO

Miso, Japonya da yapılan geleneksel olarak soya fasulyesinin tuz ve koji adı verilen bir mantar türü ile fermente edilmesiyle yapılır. Miso, soya fasulyesinin arpa, pirinç ve çavdar gibi diğer bileşenlerle karıştırılmasıyla da yapılabilir. Bu macun en çok Japonya'da popüler bir kahvaltı yemeği olan miso çorbasında kullanılır. Miso, iyi bir protein ve lif kaynağıdır. Ayrıca çeşitli vitaminler, mineraller ve K vitamini, manganez ve bakır dahil olmak üzere bitki bileşikleri bakımından da yüksektir. Miso, bazı sağlık yararları ile ilişkilendirilmiştir.

BİR ASYALI: KOMBUCHA

Kombucha, fermente edilmiş siyah veya yeşil çay içeceğidir. Bu popüler çay, dost bir bakteri ve maya kolonisi tarafından fermente edilir. Asya başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde tüketilmektedir. Marketlerde bulabilirsiniz ya da mayaya sahip olarak kendi kombuchanızı yapabilirsiniz.

NEFİS Mİ NEFİS KORNİŞON TURŞULAR

Kornişon turşu, kendi doğal olarak bulunan laktik asit bakterilerini kullanarak bir süre mayalanmaya bırakılırlar. Ekşi ve tuzlu bir tada sahiptir. Salatalık turşusu, sindirim sağlığını iyileştirebilecek büyük bir sağlıklı probiyotik bakteri kaynağıdır. Ayrıca kalorisi düşüktür.

EKŞİ MAYA GERÇEKTEN HARİKA BİR PROBİYOTİK

Ekşi maya, su ve undan oluşan sağlıklı probiyotikler içeren bir hamurdur. Su ve un eşit oranlarda her gün karıştırılarak bekletilir. Ekşi maya ile hamur işlerinin hemen hemen hepsi yapılır. Bu sayede sağlıklı bakterilerden faydalanmış olunur.

Bazı Peynir Türleri:
Çoğu peynir türü fermente olsa da bu, hepsinin probiyotik içerdiği anlamına gelmez. Bu nedenle gıda etiketlerinde ‘canlı kültürler’ veya ‘aktif kültürler’ kelimelerini aramak önemlidir. Çedar, mozzarella ve gouda gibi bazı peynir türleri probiyotik içerir.

Takviye Probiyotikler: Doğal probiyotiklerin yanı sıra kapsül, tablet, toz ve sıvı formlarda bulunan takviyeler de işinize yarayabilir. Hangi probiyotiği almalıyım konusunda bir soru işaretiniz varsa, doktorunuz ya da eczacınız size bu konuda yol gösterecektir.

Probiyotik Ne Zaman İçilir veya Yenir?

Probiyotik gıdaları ve takviyeleri aç karnına mı yoksa tok karnına mı alınmalı sorusuna ise uzmanların cevabı tok karnına alınması yönündedir.

Ciddi bir sağlık durumunuz varsa veya bağışıklık sisteminiz zayıfsa dikkatli olun. Bu durumlarda, aldığınız gıdaların ve takviyelerin güvenli olup olmadıklarını görmek için önce doktorunuza danışmak en doğrusu olacaktır.







Alıntı



 

Yer İmleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor: (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 23:02.

Forum Bilgilendirme Künye
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Forumel, lisanslı vBulletin kullanmaktadır!
Forum Sahibi: Dea Dia ve Gece

Sitemiz; yer sağlayıcı bir forum sitesidir. Forumel.Com adresimizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt olarak yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresleri de dahil olmak üzere sair kişi veya adli mercilere müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir paylaşımın olduğunu düşündüğünüz mesaj ya da konuyu; İLETİŞİM linkine bildirim yoluyla iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.

Tasarım: Dea Dia