Forumel.Com

Forumel.Com (https://www.forumel.com/)
-   Sağlıklı Beslenme (https://www.forumel.com/saglikli-beslenme/)
-   -   Bal Çeşitleri (https://www.forumel.com/saglikli-beslenme/35142-bal-cesitleri.html)

Leydihan 01 Aralık 2022 17:08

Bal Çeşitleri
 
İsimlerini bilmediğiniz ve faydalarını saymakla bitiremeyeceğimiz dolusuyla bal var. İşte Türkiye'de bulabileceğiniz birbirinden sağlıklı ballar...

1) Kestane balı
Kestane balının rengi diğer ballara göre daha koyu ve kahverengimsi, tadı da bir kadar acımsıdır. Kestane ağaçlarının kısa süreli çiçek açtığı dönemde üretiliyor bu bal. Kastamonu ve Artvin'de bulunan yoğun kestane ağaçı ormanlarının olduğu bölgelerde üretimi yapılıyor ve genelde de en lezzetlisi o bölgelere ait olan ballar oluyor. Hazmı kolaylaştırması, antioksidan olması, iştah açıcılığı ve kansere karşı koruyuculuğu başta gelen faydaları arasında.

[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]


2)
Çam balı

Özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetişen çamların reçinelerinden arıların ürettiği bu balın birçok faydası bulunuyor. Temmzuz ayından ekim ayına kadar Basra adlı bir böceğin salgıladığı reçineler balın üretimi için oldukça önemli. Faydaları arasında; öksürüğe iyi gelmesi, saç dökülmesine iyi gelmesi ve kansızlığa iyi gelmesi en bilinen özellikleri arasındadır.

[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]


3)
Ayçiçek balı

Halk arasında pek bilinmese de oldukça faydalı olan ayçiçek balı, yetiştirildiği bölge dolayısıyla en çok Trakya'da üretiliyor. Helva yapımında en çok kullanılan ballardan biri. Eneji verici, antibakteriyel ve ateş dürücü özelliği en çok bilinen faydaları arasında.

[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]


4)
Anzer balı

Belki de ballar arasında en bilineni olan Anzer balı, bilindiği gibi en çok Ayder yaylasında üretiliyor. Fakat her besin gibi Anzer balını da çok tüketmek zararlı olacaktır. Bağırsak düzensizliklerine iyi gelmesi, bademcik iltihaplarından koruması ve son dönemlerde çok ihtiyacımız olan bağışıklık sistemini güçlendirilmesi özellikleriyle oldukça sevilen fakat dikkatli tüketilmesi gereken bir bal.

[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]


5)
Deli bal

Doğu Karadeniz'in dağlarında yetiştirilen deli bal, faydalarıyla eşsiz fakat yine Anzer balı gibi dikkatli tüketilmesi gereken bir bal türü. Tansiyon ve kolestrolü dengelemesi, sinir bozukluklarına iyi gelmesi ve ve günlük vitamin ihtiyacınızın %40'ını karşılaması en bilinen özellikleri arasında.

[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]


6)
Lavanta balı

Aklımıza Isparta ve Burdur'da bulunan lavanta bahçelerini getiren bu balın hasadı Haziran aylarında başlıyor. Sindirim problemlerine iyi geliyor, sakinleşmenize yardımcı oluyor ve PMS döneminde daha iyi hissetmenizi sağlıyor.

[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]


7)
Çiçek balı

Bal türleri arasından en çok bilinenlerden biri olançiçek balının Türkiye'de özel olarak üretildiği bir nokta bulunmuyor. Mide kanserini önlemesi, idrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelmesi ve sivilcelere iyi gelmesiyle biliniyor.

[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]


8)
Hayıt balı

Akdeniz ve Ege bölgelerinde üretilen hayıtın tarihi 2500 yıl öncesine kadar uzanıyor. Saymakla bitmeyen faydalarının arasında şunlar vardır: Bazı kanser türlerine karşı koruyucudur, anne sütünü artırır ve vücut direncinin korunmasını sağlar.

[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]


9)
Karakovan balı

Hakkari ve Bitlis çevresinde üretimi çok yapılan Karakovan balı, insan eli değmeden üretilmesiyle dikkat çekiyor. Faydaları arasında mide ağrılarına iyi gelmesi, balgam söktürücülüğü, Hepatit B hastalığına iyi gelmesi ve öksürüğü kesmesi var.

[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]


10)
Püren balı

Ege, Akdeniz, Karadeniz ve Trakya'da üretilen Püren balının da tadı Kestane balı gibi biraz acımsı. Karaciğer yağlanmalarına iyi gelmesi en dikkat çekici özelliğiyken romatizmal hastalıklara iyi gelmesi, iştah açması ve idrar yolu hastalıklarında kullanılması da en önemli özellikleri arasında.

[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]

Sürmenaj 16 Ekim 2023 23:38

Cevap: Bal Çeşitleri
 
Lavantaya bayılan biri olarak, lavanta balını merak ettim.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:44.

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.