Forumel.Com

Geri Git   Forumel.Com > Kadınca > Diyet ve Spor > Sağlıklı Beslenme

Sağlıklı Beslenme Sağlıklı beslenme hakkında herşey.


Tahıllar Ne Kadar Sağlıklı?

Sağlıklı beslenme hakkında herşey.



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Tahıllar Ne Kadar Sağlıklı?
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
138

Kullanıcı Etiket Listesi

  
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 07 Ekim 2022, 05:31   #1
Çevrimdışı
Sürmenaj
Sürmenaj - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
soru Tahıllar Ne Kadar Sağlıklı?

Tahıllar Ne Kadar Sağlıklı?


‘’Dünyanın en büyük gıda enerji kaynağı olan tahılların yaygın tüketimine rağmen sağlık üzerindeki etkileri tartışmalıdır’’ diyen Prof. Dr. Erk, bu konuyu mercek altına aldı.


Tahıllar ne kadar sağlıklı?
Devlet Planlama Teşkilatı verilerine göre ülkemizde günlük kalori gereksiniminin en az yüzde 50-60'ı ekmek ve diğer tahıl ürünlerinden sağlanıyor. Ekmekle birlikte, sıkça tüketilen pirinç ve mısır ürünleri de hesaba katıldığında tahıllardan elde edilen kalori miktarı çok büyük rakamlara ulaşıyor. İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, günümüzde yaygın şekilde tüketilse de yararı tartışma konusu olan tahılların sağlığa etkileriyle ilgili şu açıklamaları yaptı…

Tarım ilaçlarına ve GDO'ya dikkat!
Tahılların yetiştirilmesi, hasadı, stoklanması, un yapımı, unun depolanması, ekmek yapımı ve ekmek tüketimi aşamalarında olumsuz etkenler insan sağlığına zarar verebilir. Tahılların üretimi için kullanılan tarım ilaçları ve gübreler insan metabolizmasını olumsuz etkiler. Mısır gibi bazı tahılların üretimi için bol miktarda tarım ilacı kullanılmak zorundadır. Başta mısır, buğday ve pirinç olmak üzere tüm tahıllar iklim değişiklikleri, zararlı mikroorganizma ve mantarlara karşı melezleştirilerek genetik değişikliklere uğratılmıştır. Yani bu tahıllar GDO'lu olmanın yanı sıra, içerdikleri glüten gibi toksik olabilen proteinlerin de miktar ve çeşidi artmıştır. Nemli koşullarda saklanan tahıllarda aflatoksin adı verilen bir mantar zehrinin bulunma ihtimali yüksektir. Bu toksin karaciğer için kanserojen etkisi olan bir bileşiktir.

Obezite ve diyabet tehdidi
Tahıllar fazla miktarda lif içermelerine rağmen, glisemik indeksi ve glisemik yükü yüksek olan besinlerdir. Fazla tahıl tüketiminin göbek ve iç organlarda yağlanmaya neden olduğu bilimsel olarak ispatlanmıştır. Tahılların neden olduğu göbek ve iç organlarda biriken yağ dokusu, sürekli çalışan ve vücutta yangıya (iltihaplanma) yol açan bir salgı bezi gibi değerlendirilebilir. Şeker hastalığı ile tahıl özellikle de buğday tüketimi arasında belirgin bir ilişkinin olduğu; tahıl ürünlerinin insanlar tarafından yoğun olarak tüketilmesiyle birlikte dünyada şeker hastalığının görülmeye başladığı bilimsel olarak ispatlanmıştır. Tahıllar, özellikle buğday ve buğday ürünlerinden yapılmış besin maddelerinin kan şekeri düzeyini ve insülin seviyesini basit şekerden bile daha fazla yükselterek; iç organlarda yağlanma, göbeklilik, insülin direnci, obezite ve diyabet gelişimini kolaylaştırdığı kanıtlanmıştır. Buğday ve buğday ürünleri ayrıca kanda bulunan küçük LDL partiküllerinin miktarını artırarak ve bunların oksitlenmesini kolaylaştırarak şeker hastalığı ile birlikte damar sertliğine, koroner damar hastalığına ve inmelere yol açabilir.

Tam tahıllar da ölçülü tüketilmeli
Tam tahıllar da ancak ölçülü miktarda tüketildiklerinde şeker, kalp hastalıkları, kanser (kalın bağırsak, mide, meme), divertiküloz ve kabızlığa karşı olumlu etkilere yol açar. Günlük tüketilecek tahıl miktarı 3 porsiyondur. Bir dilim tam buğday ekmeği veya 125 ml (yarım kâse) yulaf ezmesi bir porsiyona karşılık gelir. Sadece ekmek tüketilecekse her yemekte bir dilim tam buğday ekmeği yeterlidir. Daha fazla miktarda tahıl tüketimi ise başta obezite olmak üzere, şeker ve kalp hastalıklarına neden olabilir.

Kemik erimesi riski artıyor
Başta buğday ve yulaf olmak üzere tam tahıllardan baskın bir beslenme tarzı vücutta asit birikimine neden olmaktadır. Asidik karakterde tek bitkisel gıda tahıllardır. Kemiklerde bulunan kalsiyum, fosfor ve asidik saldırılara karşı kanın Ph değerinin korumasına destek olurlar. Tam tahılların ağırlıklı olduğu, bazik karakterde sebze ve meyvelerden fakir bir beslenme kemik sağlığını bozar, kemiklerin yoğun ve güçlü olmasını engeller, osteoporoza (kemik erimesi) neden olur. Sebze ve meyveler bazik karakterde (alkali) olduğu için kan Ph'ını dengelerken, tahıllarla birlikte hayvansal proteinlerden zengin bir beslenme asidik karakterde bir beslenme tarzıdır ve sağlıksızdır. Kemik sağlığını korumak için sebze – meyve ağırlıklı, tahılların ve hayvansal gıdaların azınlıkta olduğu bir beslenme rejimi son derece önemlidir.


 

Yer İmleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor: (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:37.

Forum Bilgilendirme Künye
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Forumel, lisanslı vBulletin kullanmaktadır!
Forum Sahibi: Dea Dia ve Gece

Sitemiz; yer sağlayıcı bir forum sitesidir. Forumel.Com adresimizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt olarak yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresleri de dahil olmak üzere sair kişi veya adli mercilere müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir paylaşımın olduğunu düşündüğünüz mesaj ya da konuyu; İLETİŞİM linkine bildirim yoluyla iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.

Tasarım: Dea Dia