Forumel.Com

Geri Git   Forumel.Com > Kadınca > Yemek Tarifleri > Pratik Bilgiler ve Püf Noktaları


Kurban Eti Nasıl Tüketilmeli?


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree2Beğeniler
  • 1 Post By Sürmenaj
  • 1 Post By Mezarkabul

  
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 22 Temmuz 2021, 03:49   #1
 
Sürmenaj - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Standart Kurban Eti Nasıl Tüketilmeli?

Kurban Eti Nasıl Tüketilmeli?



Kırmızı etin fazlasının sağlık sorunlarına yol açabileceğini hatırlatan Uka, “Ancak bazı kurallara dikkat ederek keyifli bir bayram geçirmek mümkün” dedi.

Kurban Bayramı'nda; etin tüketim zamanından pişirme şekline, günlük tüketim miktarından saklama koşullarına kadar birçok noktaya dikkat etmek gerekiyor…

İşte Uzman Diyetisyen Gözdenur Çavuş Uka'dan bayramda sağlıklı et tüketiminin 5 önemli kuralı:

BUZDOLABINDA MUHAFAZA EDİN

Bayramın sıcaklara denk gelmesi nedeniyle kırmızı etin saklama koşullarında daha dikkatli olunması gerekir. Etler kesildikten sonra -2 derecenin, uzun süre saklanacaksa -18 derecenin altında muhafaza edilmelidir. Kurban eti, küçük parçalar ya da kıyma olarak saklanırsa vitamin kaybı en aza indirilmiş olur. Dondurulan etler asla oda sıcaklığında çözdürülmemelidir. Etler bir gün öncesinden ya da akşam kullanılacaksa sabahtan buzdolabına alınmalı ve buzdolabında bekletilerek çözdürülmelidir. Çözdürülen etler asla tekrar dondurulmamalıdır.

BİR GÜN SONRA YİYİN

Kurban eti kesimden sonra aynı gün tüketilmemelidir. Yeni kesilmiş hayvan etlerinde görülen ‘ölüm sertliği' pişirme süresini uzatmanın yanı sıra, sindirim sorunlarına neden olmaktadır. Bunu önlemek için kurban eti, kesimden sonra 24 saat buzdolabında bekletilmelidir.

GÜNDE 100-180 GRAMI AŞMAYIN

Kırmızın etin kolesterol oranı ve kalorisi yüksektir. Aşırı tüketimi kalp, kolesterol, hipertansiyon gibi kronik hastalıklara neden olur. Özellikle fazla sakatat tüketimi gut ve böbrek hastalığına yol açabilir. Bu nedenle bayram süresince günlük et tüketiminin kadınlar için 100-120 gram, erkekler için 150-180 gramı geçmemesi gerekir.

PİŞİRİRKEN YAĞ İLAVE ETMEYİN

Kurban eti pişirilirken herhangi bir yağ ilave edilmemelidir. Etin içinde doymuş yağ asitleri etin pişmesi için yeterli olacağından kızartma pişirme tekniği kullanılmamalıdır. Hayvanın iç yağlarının da eklenmemesi, sağlıklı et tüketimi açısından önemlidir. Et kısık ateşte ve kendi suyunda pişirilmelidir. Bu şekilde etin besin ve vitamin değerlerinde kayıp olmaz ve kısa sürede pişer. Kızartma ve kavurma gibi pişirme teknikleri yerine; ızgara, fırın ve haşlama yöntemleri tercih edilmelidir. Mangalda pişirilecek ise et kesinlikle ateş ile doğrudan temas etmemeli, ateş ile mesafe en az 15-20 cm olmalıdır.

YEMEKTEN ÖNCE SU İÇİN

Kırmızı et, özellikle C ve E vitamininden fakir olduğu için soğan, domates, biber, sarımsak, taze nane, maydanoz, kabak, marul, havuç gibi sebzeler ile daha sağlıklı bir şekilde tüketilebilir. Et yemeklerine çeşitli sebzelerin eklenmesi demir emilimini de artıracaktır. Demir eksikliği olan kişiler kırmızı et ve yoğurdu bir arada tüketmemelidirler. Gün içinde ve et yemeklerinden önce su içmek ve yemeğin yanında bol salata tüketmek, bayram boyunca yavaşlayan metabolizmanın harekete geçmesine destek olur.

Gözdenur Çavuş Uka


Mezarkabul bunu beğendi.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Sürmenaj isimli Üye şuanda  online konumundadır  
Alt 23 Temmuz 2021, 12:40   #2
 
Mezarkabul - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Standart Cevap: Kurban Eti Nasıl Tüketilmeli?

Etleri dolaba atarken de bir poşete tahminen 150-200 gr kadar et koyuyorum. O şekilde muhafaza ediyorum. Böylece tüketeceğim et miktarını kontrol altında tutuyorum.
Sürmenaj bunu beğendi.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Mezarkabul isimli Üye şuanda  online konumundadır  

Yer İmleri

Etiketler
eti, kurban, nasıl, tüketilmeli


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:25.

Forum Bilgilendirme Künye
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.

Forumel, lisanslı vBulletin kullanmaktadır!
Forum Sahibi: Dea Dia ve Gece

Sitemiz; yer sağlayıcı bir forum sitesidir. Forumel.Com adresimizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt olarak yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresleri de dahil olmak üzere sair kişi veya adli mercilere müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir paylaşımın olduğunu düşündüğünüz mesaj ya da konuyu; İLETİŞİM linkine bildirim yoluyla iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.

Tasarım ve kodlama: Dea Dia & Regex