Forumel.Com

Geri Git   Forumel.Com > Kadınca > Yemek Tarifleri > Pratik Bilgiler
Püf Noktalar

Pratik Bilgiler
Püf Noktalar
Mutfakta veya temizlikte püf noktaları.


Sandık Lekesi Olmaması İçin Ne Yapmalı?

Mutfakta veya temizlikte püf noktaları.



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Sandık Lekesi Olmaması İçin Ne Yapmalı?
Konudaki Cevap Sayısı
1
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
56

Kullanıcı Etiket Listesi

  
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26 Mart 2024, 03:14   #1
Çevrimiçi
Dea Dia
Dea Dia - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
mum Sandık Lekesi Olmaması İçin Ne Yapmalı?

Sandık Lekesi Olmaması İçin Ne Yapmalı?



Günümüzde eskisi kadar çok kullanılmasa da hala sandık kullanımı tercih edilmektedir. Antika ve nostaljik mobilya ürünlerinden biri olan sandık, içerisinde değerli eşyaların muhafaza edilmesini sağlar.




Sandık kullanımı oldukça eski zamanlardan beri tercih edilmektedir. Ahşap ve farklı el işi oymalarına sahip olan sandıklar, günümüzde de birçok evde hala kullanılmaktadır. Hem hoş bir dekor elde etmek hem de değer verilen eşyaların muhafaza edilmesi için tercih edilen sandıklar, uzun süre açılmadığı taktirde içerisindeki kıyafetlerin lekelenmesine neden olur.

Sandıkların içerisinde genellikle danteller, aile bireylerinden kalan kıyafet ya da dekoratif eşyalar yer alır. Kıyafet ve nevresim takımlarının da sıklıkla muhafaza edildiği sandıklar, belirli bakımların yapılmaması halinde içerisindeki eşyaların lekelenmesine neden olur. Sandık lekesi olarak tanımlanan bu lekeler, özellikle beyaz kıyafet ya da dantellerde sarı ve inatçı lekelerin meydana gelmesine neden olmaktadır.

Sandık Lekesi Neden Olur?

Sandık lekesi, içerisindeki kumaşların aynı şekilde ve aynı ortamda uzun süre saklanmasından dolayı meydana gelir. Sandık lekesi genel olarak kumaşlarda ya da dantel işlerinin üzerinde sarı ve tonları halinde kendini belli eder. Bu lekelerin oluşmasının en büyük nedeni, sandık içerisindeki kumaşların belirli aralıklar ile havalandırılmamasıdır. Genellikle günlük olarak kullanılmayan ve anısı olan eşyaların sandıklarda muhafaza edilmesi, havalandırma ve bakım işlerinin de çok sık yapılmamasına neden olur. Bu durumun neticesinde de sandık lekesi ile karşı karşıya kalmak kaçınılmazdır.

Sandık Lekesi Nasıl Engellenir?

Kumaş ve dantel eşyalarda sandık lekesinin meydana gelmemesi için ürünlerin sık sık havalandırılması gerekir. Bunun yanı sıra günümüzde çok sık tercih edilen vakumlu poşetler de sandık içerisindeki ürünlerin güvenli bir şekilde muhafaza edilmesi için kullanılabilir. Ürünlerin ilk olarak bu vakumlu poşetlere yerleştirilmesi ve ardından sandık içerisinde istiflenmesi, sandık lekesi oluşumlarını engelleyecektir.

Süt ile Lekelerden Kurtulun

Sandık lekesi olan çeyizler ya da kıyafetler, dayanıklı kumaşlara sahip ise süt kullanımı ile lekelerinden arındırılabilir. Bunun için bir litre sütün, yoğurt mayalama sıcaklığına gelinceye kadar ısıtılması gerekir. Yani ısıtılan süt kaynamayacak ve parmağın yanmasına da neden olmayacak. Ardından uygun bir kabın ya da leğenin içerisine sütün boşaltılması ve lekeli olan kumaşların sütün içerisine batırılması gerekir. Ortalama olarak dört saat ila beş saat arasında sütün içerisinde bekletilen kumaşlar, sandık lekelerinden arınmış olacaktır.



Karbonat ve Su Kullanın

Sandık lekesinden kurtulmak için kullanılabilecek bir diğer teknikte ise karbonat ve suya ihtiyaç vardır. Bu teknik için ilk olarak lekeli olan kumaş uygun bir leğenin içerisine alınır. Soğuk su ile doldurulan leğene daha sonra karbonat ilave edilir ve karbonatın suda çözülmesi beklenir. Karbonat çözüldükten sonra kumaşın lekeli olan kısmı yavaş bir şekilde suyun içerisinde ovulur.

Ovma işleminden sonra kumaşın bir saat suda bekletilmesi gerekir. Ardından leğenden alınan kumaş duru su ile arındırılır. Bu işlemden sonra uygun programda her zaman kullanılan deterjan ve yumuşatıcı ile yıkanır. Tüm bu işlemlerin ardından kumaştaki sandık lekesi geçmiş olacaktır.

Tuzlu Su ile Dantelleri Temizleyin

Dantellerin üzerinde oluşan sandık lekesinden kurtulmak için tuzlu su kullanılabilir. Bunun için sandık lekesi olan tüm danteller uygun bir kabın içerisine alınır ve üzeri su ile doldurulur. Ardından suyun içerisine bol miktarda tuz ilave edilir. Üç ila dört saat tuzlu suyun içerisinde kalan danteller ardından duru su ile arındırılır. Bu işlemin ardından yine uygun programda çamaşır makinesinde yıkama işlemi gerçekleştirilebilir.

Alıntı










İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir. Şu anda 0 mesajınız var.
 
Alt 26 Mart 2024, 04:05   #2
Çevrimdışı
Supervisor
Supervisor - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Standart Cevap: Sandık Lekesi Olmaması İçin Ne Yapmalı?

O şarkı değil mi ya

Nasıl oluyor vakit bir türlü geçmezken yıllar hayatlar geçiyor...
 

Yer İmleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor: (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 23:22.

Forum Bilgilendirme Künye
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Forumel, lisanslı vBulletin kullanmaktadır!
Forum Sahibi: Dea Dia ve Gece

Sitemiz; yer sağlayıcı bir forum sitesidir. Forumel.Com adresimizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt olarak yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresleri de dahil olmak üzere sair kişi veya adli mercilere müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir paylaşımın olduğunu düşündüğünüz mesaj ya da konuyu; İLETİŞİM linkine bildirim yoluyla iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.

Tasarım: Dea Dia