Forumel.Com

Geri Git   Forumel.Com > Kadınca > Yemek Tarifleri > Pratik Bilgiler
Püf Noktalar

Pratik Bilgiler
Püf Noktalar
Mutfakta veya temizlikte püf noktaları.


Ekşi Maya Nedir, Nasıl Kullanılır, Nasıl Üretilir?

Mutfakta veya temizlikte püf noktaları.



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Ekşi Maya Nedir, Nasıl Kullanılır, Nasıl Üretilir?
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
174

Kullanıcı Etiket Listesi

  
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 31 Mart 2023, 15:46   #1
Çevrimiçi
sırçafanus
sırçafanus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
soru Ekşi Maya Nedir, Nasıl Kullanılır, Nasıl Üretilir?

Ekşi Maya Nedir, Nasıl Kullanılır, Nasıl Üretilir?


Artan nüfusun gıda ihtiyaçlarını karşılayabilmek ve bunu en düşük maliyetle yapabilmek adına gıda ürünlerinde akla hayale gelmeyecek yöntemler deneniyor. Dev gıda şirketlerinin korkunç bir rekabet savaşı sürdürdüğü günümüzde, başta kanser olmak üzere birçok hastalık hayatın bir gerçeği olarak karşımıza çıkmaya başladı.

Son yıllarda yaşanan bilinçlenmeyle sağlıksız gıda ürünlerini hayatımızdan çıkarmaya başladık. Fakat hayatımızdan çıkaramayacağımız bazı temel gıda maddeleri de var. Bunların başında ekmek geliyor.

Ekmekte 30’a Yakın Katkı Maddesi Kullanıldığını Biliyor muydunuz?

Evet yanlış okumadınız! Ekmekte yaklaşık 30 farklı kimyasal katkı maddesi kullanılıyor. Kimi hamura hacim kazandırmak, kimi ekmeğin raf ömrünü uzatmak, kimisi de ekmeği kıtır bir forma sokarak iştahımızı kabartan halini kazandırmak için kullanılıyor. Endüstriyel ekmek üretiminde mayalanmayı hızlandırmak için kullanılan katkıların yanısıra mayanın kendisi de bazı sakıncalar doğurabiliyor.


Doğal Ekmek Mayası: Ekşi Maya
Buğdayda bulunan gluten, endüstriyel yöntemle mayalanma neticesinde vücutta alerjik sorunlara neden olabiliyor. Siz de ekmeğinizi ekşi maya ile evinizde hazırlayarak veya güvenilir fırınlardan ekşi mayalı ekmek alarak, başta çölyak olmak üzere, diyabet, obezite, candida gibi tehlikelerden korunabilirsiniz.

Ekşi Maya Nedir – Nasıl Kullanılır

Doğal yöntemlerle üretilmiş ekmek yediğimizde birçoğumuz istemsizce “Nerede o eski ekmekler” diyebiliyoruz. Çocukluğumuzdan damağımızda kalan ekşi mayalı ekmek lezzetli olduğu kadar sağlıklıdır da.


Ekşi Mayanın Faydaları

Doğal ekmek yapımında kullanılan ekşi maya, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir. B vitamini, protein, potasyum, manganez ve selenyum bakımından oldukça zengin olan ekşi maya içerisinde “sodyum” ve “şeker” bulunmaktadır. Bunun yanısıra insülin üretimini sağlayacak ve şekeri dengeleyecek çinko ve krom gibi bileşikler de muhteva etmektedir.

Ekşi mayanın sahip olduğu enzimler, yararlı bazı bakterilerin oluşumunu sağlayarak sindirimin düzenlenmesine yardımcı olur ve boşaltım sorunları ve kolon kanseri riskini düşürür.

Ekşi Maya Nasıl Üretilir?

Oksijensiz solunum yapabilen ve fermantasyon sonucu karbondioksit üretebilen ekşi maya, üzüm kabuğunda doğal olarak bulunan “saccharomyces cerevisiae” adında bir mayadan veya nohuttan elde edilir.

Ekşi maya yapımı çok zahmetli olmayan fakat biraz sabır gerektiren bir süreçtir:

Ekşi Maya İçin Gerekli Malzemeler:

– Bir avuç kabuklu üzüm

– 1 Su bardağı buğday veya çavdar unu (mümkünse doğal yöntemle üretilmiş)

– 1 Su bardağı içme suyu

– Temiz bir cam kavanoz

Bu temel malzemeleri hazırladıktan sonra mayamızı hazırlamaya başlayabiliriz.

– Öncelikle küçük parçalar halinde doğradığımız üzümleri cam kavanoza koyuyoruz.

– Un ve suyu kavanoza boşaltıyoruz.

– Kuru bir beze sardığımız cam kavanozumuzu evin sıcak bir noktasında 24 saat kadar bekletiyoruz. (Ortam ısısına bağlı olarak maya oluşumu bir kaç gün kadar sürebilir)

Sürecin sonunda karışımımızda tomurcuklanma oluşmuşsa herşeyin yolunda olduğunu anlayabiliriz.

– Üzümleri kavanozdan tahta bir kaşıkla çıkarıyoruz.


– Elde ettiğimiz mayanın bir kısmını bir tabağa koyup, kalanına un ve su ilave ederek tekrar mayalanmaya bırakıyoruz.
Tabağa aldığımız mayayı artık ekmek yapımında kullanabiliriz. Kalan mayayı ise beslemeye devam edip, ihtiyacımız oldukça kullanabiliriz. Her mayanın gerek malzeme kalitesi, gerek ortam ısısı nedeniyle farklı bir karakteri olduğunu unutmayalım.












Alıntı



 

Yer İmleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor: (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:36.

Forum Bilgilendirme Künye
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Forumel, lisanslı vBulletin kullanmaktadır!
Forum Sahibi: Dea Dia ve Gece

Sitemiz; yer sağlayıcı bir forum sitesidir. Forumel.Com adresimizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt olarak yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresleri de dahil olmak üzere sair kişi veya adli mercilere müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir paylaşımın olduğunu düşündüğünüz mesaj ya da konuyu; İLETİŞİM linkine bildirim yoluyla iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.

Tasarım: Dea Dia