Forumel.Com

Forumel.Com (https://www.forumel.com/)
-   Osmanlı Tarihi (https://www.forumel.com/osmanli-tarihi/)
-   -   Şehzade bayezid'in kazvin’de dört oğlu ile birlikte idamı (https://www.forumel.com/osmanli-tarihi/14630-sehzade-bayezidin-kazvin%92de-dort-oglu-ile-birlikte-idami.html)

Astrea 09 Aralık 2021 22:37

Şehzade bayezid'in kazvin’de dört oğlu ile birlikte idamı
 
Şehzade Bayezid I. Süleyman'ın Hürrem Sultan'dan olma üçüncü şehzadesidir.

Annesi Hürrem Sultan'ın koruması ile kendini tahtın varisi olarak görmeye başlamış ancak annesi öldükten sonra güçsüz kalmıştır. Ablası Mihrimah Sultan'ında Şehzade Selim'in tarafını tutmasıyla kendisine taraftar toplamaya başlamıştır.

Babası ise henüz sağ iken kardeşi Şehzade Selim ile giriştiği taht mücadelesinde yenilmiş; sığındığı İran Şahı’nın sarayında babasının adamları tarafından oğulları ile birlikte boğularak öldürülmüştür. Oğulları ve kendisinin cenazesi Sivas'ta bulunan Melik-i Acem Türbesi'nde yer almaktadır.Anlaşma sağlanınca Kazvin’e giden Osmanlı elçileri 25 Eylül 1561 tarihinde önce Bayezid’i ardından da oğullarını boğarak öldürdüler. Bayezid ve oğullarının cenazeleri Sivas’a getirilerek surların dışında bulunan Melik-i Acem türbesi'ne defnedilmiştir. Bu türbe Abdulvahabi Gazi Camii içerisinde bulunur.Şehzade Bayezid'in ölümünden sonra Bursa'ya nakledilen karısı bir kale içinde bekletilmiş ve yanında bulunan üç yaşındaki oğlu da öldürülmüştür.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:56.

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.