Forumel.Com

Geri Git   Forumel.Com > Dinler ve Kültürleri > İslamiyet Tarihi > Kur'an-ı Kerim

Kur'an-ı Kerim Kur'an-ı Kerim'den ayetler ve sureler


Kureyş Suresi Okunuşu ve Meali | Faziletleri | Faydaları

Kur'an-ı Kerim'den ayetler ve sureler



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Kureyş Suresi Okunuşu ve Meali | Faziletleri | Faydaları
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
274

Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree2Beğeniler
  • 2 Post By sırçafanus

  
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 06 Nisan 2022, 06:16   #1
Çevrimdışı
sırçafanus
sırçafanus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Allah Kureyş Suresi Okunuşu ve Meali | Faziletleri | Faydaları

Kureyş Suresi Okunuşu ve Meali | Faziletleri | Faydaları




Kureyş suresinde, Allah'ın verdiği nimetlere karşı ona şükredilmesinin gerekliliği anlatılır. İnsanlar, Allah'a kul olmaya davet edilir.

Namaz surelerinden biri olan Kureyş suresi, Kuran'da 106. sırada yer alıyor. Tin ve Kari'a sureleri arasında inse de, konu bütünlüğü bakımından Fil suresinin devamı niteliğindedir. Sure, ismi dolayısıyla akıllara ''Kureyş ne demek?'' sorunu getiriyor. Kureyş, Hz. Muhammed'in de mensup olduğu kabilenin adıdır. Adından da anlaşıldığı gibi surede bu kabileden bahsedilir. Allah bu surede Kureyşliler aracılığıyla tüm insanlığa hitap etmiştir. Surede Kureyşlilerin Mekke döneminde Allah için verdiği çaba ve Allah'ın onlara verdiği nimetler anlatılır.

Fil vakasındaki çabaları için Kureyşliler övülür. Surede, Kureyşlilerin ticaret amacıyla yaptığı yolculuklardan, güvenli ve huzurlu bir şekilde yaşamalarından ve Allah'ın onlara verdiği nimetlerden bahsedilir. Bu imkanların hepsinin Allah tarafından verildiği hatırlatılır. Sure halk arasında ''Kureyş duası'' ya da ''La ilaf suresi'' olarak da bilinir. Alimler, Kureyş suresi faziletlerinden yararlanabilmek için, surenin sık sık okunmasını öneriyor.

Kureyş Suresi Arapça Okunuşu

İslam alimleri tarafından da sık sık okunması önerilen sure, Allah'a nasıl bir kul olunması gerektiğiyle ilgili büyük ipuçları veriyor. Kureyş suresi ve anlamı, insanlara iyi bir kul olma yolunda ışık tutuyor. Sureyi okuyan kişinin ahlakının güzelleşeceği belirtiliyor. Sureyi uzatmalarına ve tecvitlerine dikkat ederek daha doğru okuyabilmek için Kureyş suresi
Arapça yazılışından yardım alabilirsiniz.


Bismillâhi’r-Rahmâni’r-Rahîm.

Li îlâfi kurayş.
Îlâfihim rihlete’ş-şitâi ve’s-sayf.
Felya’budû Rabbe hâze’l-beyt.
Ellezî et’amehum min cû’ın ve âmenehum min havf.

Kureyş Suresi Anlamı

Sure, Kureyş kabilesi örneğiyle aslında bütün insanlığa yapılan bir çağrıdır. Bu çağrıyı anlayabilmek için Kureyş suresi mealini öğrenmek önemlidir. Sadece surenin altında yatan anlamların çözümlenebilmesi için değil aynı zamanda bunların hayata geçirilebilmesi için de sureyi anlamak önemlidir. Sureyi daha detaylı inceleyebilmek için Kureyş suresi tefsirinden yararlanabilirsiniz.

Rahmân ve Rahîm olan Allah´ın adıyla
Kureyş'i ısındırıp alıştırdığı; onları kışın (Yemen'e) ve yazın (Şam'a) yaptıkları yolculuğa ısındırıp alıştırdığı için, Kureyş de, kendilerini besleyip açlıklarını gideren ve onları korkudan emin kılan bu evin (Kâbe'nin) Rabbine kulluk etsin.

Kureyş Suresi Faydaları

İslam alimlerinin hadislerinde ve çeşitli kaynaklarda birçok Kureyş suresi fazileti ve faydası yer alıyor. Bunlardan bazıları şunlardır:
  • Korku veya endişe içeren durumlarda gece ve gündüz 11 defa Kureyş suresi okumak, kişiyi rahatlatır ve korur.
  • Günde 7 kere Kureyş suresi okuyan kimsenin ahlakı güzelleşir, kötülüklerden ve fakirlikten uzak olur.
  • Herhangi bir şeyin üzerine yedi defa Kureyş suresi okunduğunda, o şey bereketlenir.
  • Kureyş suresi yemeklerin üzerine okunur ve üflenirse, kişiyi o yemekten gelebilecek hastalıktan ve zarardan korur.
  • Her gün 7 kere Kureyş suresi okuyan kimse yokluk, darlık ve fakirlikten uzak olur.
  • Cuma gecesi, yatsı namazından sonra 1000 kere Kureyş suresini okuyan ve abdestli yatan kişi rüyasında Hz. Muhammed'i görür.
  • Kureyş suresi okumak böbrek hastalıklarına iyi gelir.
  • Yola çıkan kimse Kureyş suresini okursa Allah onu kaza ve belalardan korur.
  • Hacca giden bir Müslüman namazdan sonra Ayetel Kürsi ve Küreyş okursa dönünceye kadar güvende olur.
Kureyş Suresi Nerede İndirilmiştir?

İniş sırasına göre 29. sırada yer alan sure, Mekke'de inmiştir. Mekke'deki Kureyş kabilesini yaptıklarından dolayı över. Çeşitli kaynaklarda anlatılana göre surenin iniş sebebi, Allah'ın Küreyş Kabilesini 7 hasletle diğerlerinden üstün kılmasıdır. Bu hasletler daha önce kimsede olmamıştır. Allah bu özelliklerle Kureyş kabilesini örnek göstermiştir. Bu hasletler şunlardır:
  • Hilafet onlardadır.
  • Misafiri ağırlama ve hizmet etme onlardadır.
  • Misafire ikramda bulunma onlardadır.
  • Peygamberlik onlardadır. (Son peygamber onlardan çıkmıştır)
  • Fil ordusuna karşı ilahi bir galibiyet onlardadır.
  • 7 yıl Allah'a ibadet ettiler. Onlardan önce kimse Allah'a ibadet etmemişti. (İbrahim Peygamber (as) zamanında onun dinine göre Allah'a ibadet etmişlerdi)
  • Onlar adına bir sure indi ve bu surede onlardan başka kimsenin adı geçmedi.
Kureyş Hangi Surede Yer Alır?

Kureyş, tek başına bir suredir. Herhangi bir surenin içerisinde yer almaz. Kuran'ın 106. suresidir. Otuzuncu cüzün içerisinde Fil suresinden sonra gelir.

Kureyş Suresi Kaç Ayettir?

Kureyş suresi, 4 ayetten oluşur. Kuran'ın en kısa surelerinden biridir.

Kureyş Suresi Ne Zaman Okunur?

Kureyş suresini istediğiniz her vakitte ve her ibadette okuyabilirsiniz. Kureyş suresi, namaz surelerinden biridir. Namazda Fatiha suresini okuduktan sonra zammı sure olarak Kureyş suresini okuyabilirsiniz. Bunun dışında; korktuğunuzda ya da endişelendiğinizde, sıkıntıda olduğunuz ve evinizin bereketlenmesini istediğinizde Kureyş suresini okuyabilirsiniz. Surenin işlediği konuyu göz önünde bulundurarak seferi olduğunuz zamanlarda da sureyi okuyabilirsiniz. Surenin faziletlerinden ve faydalarından yararlanabilmek için istediğiniz zaman okuyabilirsiniz.

Kureyş Suresi Yerine Ne Okunabilir?

Namazlarda Kureyş suresi yerine herhangi bir zammı sure okuyabilirsiniz. Ama tabii ki her sure birbirinden özeldir. Bu yüzden, diğer surelerde de olduğu gibi, yeri başka bir sureyle doldurulamaz. Fakat içinde bulunulan duruma göre, o duruma uyan başka bir sure okuyabilirsiniz.

Kureyş Suresi Abdestsiz Okunur Mu?

Diğer namaz surelerinde olduğu gibi Kureyş suresi de ezberden, abdestsiz olarak okunabilir. Fakat Kuran'dan (ayete dokunarak) okunacağı zaman abdest alınması gerekir.

Kureyş Suresi Nasıl Ezberlenir?

Kureyş, Kuran'ın en kısa surelerinden biridir. 4 ayetten oluşur. Bu yüzden ezberlemesi de oldukça kolaydır. Birkaç saatte kolayca ezberleyebilirsiniz. Ezberlemek için çeşitli kaynaklardan ve tekniklerden yararlanabilirsiniz. Sureyi ayetlere bölerek kısım kısım ezberlemek işinizi kolaylaştırabilir. Sesli kaynaklardan ezberlediğiniz ayeti tekrar tekrar dinleyebilirsiniz. Okuma ve dinleme yaparak farklı duyu organlarını çalıştırmanız öğrenmenizi kolaylaştıracaktır. Sureyi ezberledikten sonra unutmamak için tekrar yapabilirsiniz.



Dea Dia ve dreamcatcher bunu beğendiler.
 

Yer İmleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor: (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:06.

Forum Bilgilendirme Künye
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Forumel, lisanslı vBulletin kullanmaktadır!
Forum Sahibi: Dea Dia ve Gece

Sitemiz; yer sağlayıcı bir forum sitesidir. Forumel.Com adresimizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt olarak yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresleri de dahil olmak üzere sair kişi veya adli mercilere müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir paylaşımın olduğunu düşündüğünüz mesaj ya da konuyu; İLETİŞİM linkine bildirim yoluyla iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.

Tasarım: Dea Dia