Forumel.Com

Geri Git   Forumel.Com > Kültür ve Sanat > Kültür - Sanat

Kültür - Sanat Kültür sanatla ilgili herşey.


Arzu İle Kamber Halk Hikayesi Ve Özeti

Kültür sanatla ilgili herşey.



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Arzu İle Kamber Halk Hikayesi Ve Özeti
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
176

Kullanıcı Etiket Listesi

  
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26 Ocak 2023, 22:52   #1
Çevrimiçi
sırçafanus
sırçafanus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
pencil Arzu İle Kamber Halk Hikayesi Ve Özeti

Arzu İle Kamber Halk Hikayesi Ve Özeti


Türk edebiyatı eğitimi almış her birey hikaye ve türlerini bilmektedir. Halk hikayeleri bizlere bu türler arasında Türk edebiyatı eğitimlerimizde öğretilir. Buna rağmen hiç eğitim almamış insanlar bile halk hikayelerini mutlaka duymuştur. Hatta kendi bildikleri bu hikayeleri çocuklarına ve torunlarına anlatmaktadır.

Arzu İle Kamber Halk Hikayesinin Özeti

Arzu ile Kamber hikayesini anlatmaya geçmeden önce halk hikayesinin ne olduğunu bilelim. Bir halk edebiyat ürünü olan toplumda iz bırakmış olaylardan meydana gelen hikaye türüne halk hikayesi denir. Halk hikayeleri yazınsal metinlerden meydana gelir. Bu yazınsal metinler sözlü kültürde derin etkiler bırakır. Halk hikayelerin tamamı işte bu derin etkilerden doğmuştur ve Türk edebiyatına katılmıştır.

Arzu ile Kamber halk hikayesinin 16.yüzyılda ortaya çıktığı sanılmaktadır. Bu hikayenin konusu özetle birbirlerini kardeş sanarak büyüyen iki kişinin aynı zamanda birbirlerine aşık olmalarını anlatır. Bu iki kişi yaşanan bir olay karşısında kardeş olmadıklarını öğrenir. Bu olay ise Hac yolunda yer alan kervanın eşkıya baskınına uğramasıdır. Bu baskın sonucunda küçük bir erkek çocuk sağ olarak kurtulur. Kardeş olmadıklarını bu şekilde öğrenen iki kişi birbirleriyle evlenmek ister.

Arzu İle Kamber Halk Hikayesinin Olaylarıyla Birlikte Unsurları

Arzu ile Kamber halk hikayesinin ilk olarak olay örgüsünü inceleyelim. Buradaki kahramanlarımız Arzu ve Kamber kişileridir. Kamberin babası ailesiyle beraber bir yolculuğa çıkar. Yolculuk esnasında ailenin bulunduğu kervan baskına uğrar. Bu baskında da bir tek Kamber kurtulur.

Hikayenin olaylarının en önemlisi de Kamberi bir köylünün bulup evlat edinmesidir. Kamberi evlatlık alan ailenin bir de Arzu adında kızları vardır. Arzu ve Kamber kardeş olarak büyür. Olaylar arasında Kamberi seven bir kızın Arzuya giderek ona Kamberin kardeşi olmadığını söylemesi de gelir.

Arzu bu bilgiyi Kamber ile paylaşır. Bu sırada en önemli olay da Arzunun amcasının Arzuyu babasından istemesi ve nişanlanmaları gelir. Kamber de Arzunun onun kardeşi olmadığını öğrenir. Kamber evden ayrılır. Çünkü Arzu Kambere kızmıştır ve yüz vermemektedir.

Arzu bunun üzerine Kamberi bulmak için çöle gider. Fakat Kamberi bulamaz. Arzu bunun üzerine hastalanır. Arzunun sır arkadaşı ise Kambere ulaşır ve Kamber eve döner. Amcası ise bu sırada Arzuyu almak için gelir. Arzu ise amcasına bütün bu olayları anlatır. Bunun üzerine de olay örgüsü Kamber ve Arzunun evlenmesiyle son bulur.

Arzu ile Kamber halk hikayesini oluşturan unsurlar ise kişiler, özellikleri, mekan, olay örgüsü, zaman, anlatıcı, anlatıcının özellikleri ve temadır.

Burada olayları ve olay örgüsünü zaten yukarıda anlattık. Kişiler arasında ana karakterler de Arzu ve Kamberdir. Elbette ki hikayede Arzunun amcası, sırdaşı, ailesi gibi yan karakterler de vardır. Mekan ise Urfa, Suriye ve Gaziantep olarak bilinmektedir. Hikayenin zaman unsurunda ise diğer pek çok hikayede olduğu gibi belirsizlikler söz konusudur. İlahi bakış açılı anlatım bu hikayenin anlatım unsurunu oluşturmaktadır.

Anlatıcı unsuru hikayedeki kişileri ve aklından geçenleri bilendir. Arzu ile Kamber halk hikayesinin en önemli unsuru olan teması yani konusu ise aşktır.











Alıntı


 

Yer İmleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor: (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:14.

Forum Bilgilendirme Künye
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Forumel, lisanslı vBulletin kullanmaktadır!
Forum Sahibi: Dea Dia ve Gece

Sitemiz; yer sağlayıcı bir forum sitesidir. Forumel.Com adresimizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt olarak yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresleri de dahil olmak üzere sair kişi veya adli mercilere müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir paylaşımın olduğunu düşündüğünüz mesaj ya da konuyu; İLETİŞİM linkine bildirim yoluyla iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.

Tasarım: Dea Dia