Forumel.Com

Geri Git   Forumel.Com > Kadınca > Yemek Tarifleri > Konserveler - Turşular


Lahana Turşusu Malzemeleri, Lahana Turşusu Nasıl Yapılır?


Kullanıcı Etiket Listesi

  
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 13 Temmuz 2020, 12:30   #1
 
Tomris - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Standart Lahana Turşusu Malzemeleri, Lahana Turşusu Nasıl Yapılır?

Lahana Turşusu Malzemeleri, Lahana Turşusu Nasıl Yapılır?

Türk mutfağı zengindir, Türk mutfağı lezzetlidir ve bereketlidir. Bu zenginlik ve çeşni sadece yemeklerden değil yemeklerin yanına eşlikçi olan destekleyici lezzetlerden de gelir. Salatalar, mezeler, ara sıcaklar, zeytinyağlılar ve turşular. Evet hele o turşular yok mu? Lezzeti katlayan, yemeği şölen yapan, damağı çatlatan ekşili turşular. Turşu çeşitleri bir deryadır hemen hemen her sebzenin her meyvenin turşusu kurulur bizim mutfağımızda. Ama turşu denildiğinde bir çırpıda akla gelenlerin başında lahana gelir. İçerdiği onca vitamin ve mineralin yanı sıra lezzeti ve aromasıyla gönülleri fetheden lahana turşusu en çok kuru fasulye ve pilavın yanına yakışmıyor mu sizce de? Bugüne kadar hazır aldığınız lahana turşularını bir kenara itin ve lahana turşusunu kendiniz kurun. Turşu yemek kadar kurması da ayrı bir keyif. Bugünkü konumuz lahana turşusu kurma. Malzemeleri tedarik ettikten sonra lahana turşusu yapımına başlayabiliriz.


Türk mutfağı zengindir, Türk mutfağı lezzetlidir ve bereketlidir. Bu zenginlik ve çeşni sadece yemeklerden değil yemeklerin yanına eşlikçi olan destekleyici lezzetlerden de gelir. Salatalar, mezeler, ara sıcaklar, zeytinyağlılar ve turşular. Evet hele o turşular yok mu? Lezzeti katlayan, yemeği şölen yapan, damağı çatlatan ekşili turşular. Turşu çeşitleri bir deryadır hemen hemen her sebzenin her meyvenin turşusu kurulur bizim mutfağımızda. Ama turşu denildiğinde bir çırpıda akla gelenlerin başında lahana gelir. İçerdiği onca vitamin ve mineralin yanı sıra lezzeti ve aromasıyla gönülleri fetheden lahana turşusu en çok kuru fasulye ve pilavın yanına yakışmıyor mu sizce de? Bugüne kadar hazır aldığınız lahana turşularını bir kenara itin ve lahana turşusunu kendiniz kurun. Turşu yemek kadar kurması da ayrı bir keyif. Bugünkü konumuz lahana turşusu kurma. Malzemeleri tedarik ettikten sonra lahana turşusu yapımına başlayabiliriz.



Lahana Turşusu Malzemeleri
2,5 kilogram beyaz lahana
2 adet havuç
2 adet kapya biber
4-5 adet acı biber
10-12 diş sarımsak
1 demet maydanoz
1 adet defne yaprağı
2,5 su bardağı kireçsiz içme suyu
2,5 su bardağı sirke
5 çorba kaşığı kaya tuzu
8-10 adet nohut


Lahana Turşusu Nasıl Yapılır
Lahananın dış kabuklarını ayıklayın, yıkayın ve orta kısmında bulunan kök kısmını bir bıçak yardımıyla çıkartın.
Lahanayı önce dört eşit parçaya bölün ve istediğiniz büyüklükte doğrayın. Ama kök kısmındaki sert bölümleri olabildiğince küçültün. Bu, turşunun daha kısa sürede olmasını sağlayacaktır. Parçalara ayırdığınız lahanayı bir kes daha yıkayın ve sularını süzdürün.
Kazıdığınız havuçları halka şeklinde doğrayın.
Biberleri kesin ve çekirdeklerini çıkartarak iri iri doğrayın.
Sarımsakların kabuklarını soyun ev incecik doğrayın.
Büyük ve temiz bir cam kavanozu kaynar su ile çalkalayın ve dibine nohutları yerleştirin.
Lahanaları derin bir kabın içine alın; üzerine sirkeyi, kaya tuzunu ve sarımsakları ekleyerek lahanaları 5-6 dakika boyunca iyice ovun ve kavanoza yerleştirin.
Lahanaları dizerken aralara kapya biberleri, havuçları, maydanoz dallarını, acı biberleri ve defne yaprağını da koyun.
Lahanayı ovduğunuz kapta kalan sirkeli suyu içme suyu ile karıştırın ve kavanoza lahanaların üzerine boşaltın.
Kavanozun kapağını sıkıca kapatın ve güneş almayan bir yerde ve oda sıcaklığında dinlenmeye alın.
10 gün boyunca kavanozu ara ara açarak lahana turşusunu kontrol edin
Lahana Turşusu Yapmanın Püf Noktaları
Eğer turşunuzda acı tadı istemiyorsanız acı biber kullanmayın.
Dilerseniz turşunuza dereotu da ilave edebilirsiniz.
Turşunuzun olması için en az 10 gün geçmelidir; ama daha kısa sürede olmasını istiyorsanız lahanaları kaynar suda 5 dakika haşladıktan sonra kurabilirsiniz.
Lahana Turşusu Kaç Kalori
100 gram lahana turşusu ortalama 17 kaloridir. Lahana turşusu kalori açısından son derece makul bir yiyecektir. Tuz içeriğinden dolayı yüksek tansiyon problemi olanların dikkatli tüketmesinde fayda vardır. Bunun dışında gönül rahatlığı ile yenebilecek son derece sağlıklı bir yiyecektir.






To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Tomris isimli Üye şimdilik offline konumundadır  

Yer İmleri

Etiketler
lahana, malzemeleri, nasıl, turşusu, yapılır


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 10:06.

Forum Bilgilendirme Künye
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.

Forumel, lisanslı vBulletin kullanmaktadır!
Forum Sahibi: Dea Dia ve Gece

Sitemiz; yer sağlayıcı bir forum sitesidir. Forumel.Com adresimizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt olarak yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresleri de dahil olmak üzere sair kişi veya adli mercilere müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir paylaşımın olduğunu düşündüğünüz mesaj ya da konuyu; İLETİŞİM linkine bildirim yoluyla iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.

Tasarım ve kodlama: Dea Dia & Regex