Forumel.Com

Geri Git   Forumel.Com > Kadınca > Yemek Tarifleri > Konserveler - Turşular


Turşu Nasıl Yapılır?


Kullanıcı Etiket Listesi

  
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 25 Haziran 2020, 20:04   #1
 
Tomris - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Standart Turşu Nasıl Yapılır?

Turşu Nasıl Yapılır?

Türk mutfak geleneklerinin zengin oluşunun sebebi, sadece yemek çeşitlerinin değil, kışlık hazırlıkların da son derece zengin ve leziz olmasıdır. Bizim topraklarımızda asırlardır gelenek olan erişte kesmek, yufka açmak, salça ve domates sosu kaynatmak, reçel yapmak, tarhana yapmak ve turşu kurmak; yazın güneşini kana kana içen sebze ve meyveleri belirli usullerde pişirip, kurutup, kaynatarak, kış sofralarına hazırlama geleneği olarak değerini hiçbir zaman yitirmez. İşte turşu kurma geleneği de bunlardan birisidir. Yaygın olarak turşusu kurulan salatalık, biber, lahana, domates gibi sebzelerin yanı sıra, pancar, kelek, patlıcan ve hatta envai çeşit meyvenin de turşusu kurulmaktadır. Turşu her mevsim tüketilse de, kış aylarında sofraları daha fazla süslüyor sanki. Özellikle iyi pişmiş bir kuru fasulye-pilav ikilisinin yanında mutlaka aranıp sorulan bir lezzet olan turşu, turşu nasıl yapılır sorusunun da önem kazanmasına neden oluyor.



Çeşit çeşit turşu var. En bilineni salatalık turşusu. Ve belki de en çok tüketilen ve aranılanı… Biber turşusu da yeri dolmaz turşu çeşitlerinden birisi. Bursa’da kelem turşusu olarak bilinen lahana turşusu da yine turşu kataloğunun en leziz çeşitlerinden birisi.. En iyisi büyük bir bidona yapılacak karışık turşu olsa gerek. Karışık turşu nasıl yapılır sorusuna verilecek yanıtla, siz de belki evinizde turşu kurmaya başlarsınız. Görüntüsü de son derece iştah açıcı olan renk renk, boy boy turşu kavanozları, mutfak raflarınızı süslesin, sofralarınız şenlensin, mutfaklarınız bereketlensin… Bakalım turşu nasıl kurulur, ne gibi aşamalardan geçer ve dumanı üstünde kış yemeklerini nasıl tamamlar ve iştahı açar… İşte size nefis bir turşu tarifi

Turşu Yapımı
Karışık turşu için malzemeler:

1 adet küçük beyaz lahana,
10-15 adet sivri biber,
4-5 adet kırmızı biber,
8-10 adet salatalık veya kornişon turşu,
2-3 adet havuç,
1 adet küçüğünden karnabahar,
250 gr taze fasulye,
3-4 adet yeşil domates,
Yarım su bardağı ayıklanmış sarımsak,
Yarım su bardağı nohut,
1 adet limon.
Turşunun suyu için malzemeler:
1-2 çorba kaşığı limon tuzu,
2 litre su,
1,5 su bardağı salamura tuz,
1,5 su bardağı üzüm sirkesi.
Turşu Nasıl Yapılır? 1Yapılışı:

Tüm sebzeleri güzelce yıkayın. Beyaz lahanayı orta kalınlıkta doğrayın. Sivri biberi ve kırmızı biberi, içlerine turşunun suyunun sızması için bir çatal yardımıyla birkaç yerinden ya delin ya da sivri olan taraflarından ufacık kesin. Salatalıkların üzerinde bıçakla ya da çatalla birkaç yerinden delikler açın. Havuçları soyduktan sonra orta kalınlıkta halka şeklinde doğrayın. Karnabaharı parçalara ayırın. O çiçek görüntüsünün bozulmaması, turşuyu koyduğunuz cam kavanozda estetik bir görünüş sağlayacaktır. Yeşil domatesi ister bütün olarak isterseniz de doğrayarak kullanabilirsiniz. Ancak eğer bütün olarak kullanacaksanız sapının olduğu yerden bir çatal yardımıyla delin. Taze fasulyeleri de tepelerini temizledikten sonra, kavanoza isterseniz bütün olarak isterseniz de parçalayarak koyabilirsiniz. Ancak taze fasulyeleri delmenize gerek olmayacaktır. Çünkü taze fasulyelerin tepesini kestiğiniz için turşunun suyuyla buluşması gerçekleşecektir. Limonu halka şeklinde dilimleyin. Turşuyu yaparken eğer imkanınız varsa cam kavanozlar ya da bidonlar tercih ediniz. Unutmayalım ki cam sağlıktır. Turşuyu yapacağınız bidonun veya kavanozun dibine nohudu koyun. Karışık olarak sebzeleri kavanoza yerleştirin ve aralara sarımsak serpiştirin. Kavanozun kenarlarına da limon dilimlerini yerleştirin. Turşu suyu için bir kaba limon tuzunu, salamura tuzu, üzüm sirkesini ve suyu koyduktan sona tuzla eriyinceye kadar iyice karıştırın. Hazırladığınız turşu suyunu sebzelerin üzerini geçecek şekilde kavanoza dökün ve kavanozun ağzını sıkıca kapatın. Karışık turşunuzu güneş görmeyen nemli olmayan bir ortamda 30 ile 45 gün arası bir sürede saklayın. Bu süre zarfında eğer ara ara kontrol ederseniz turşunun olduğunu anlamak daha kolay olur ve böylece erimesini de engellemiş olursunuz. Dileriz zihninizdeki karışık turşu nasıl yapılır sorusunu hafifleten bir yanıt olmuştur.

Afiyet Olsun…




To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Tomris isimli Üye şimdilik offline konumundadır  

Yer İmleri

Etiketler
nasıl, turşu, yapılır


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 10:24.

Forum Bilgilendirme Künye
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.

Forumel, lisanslı vBulletin kullanmaktadır!
Forum Sahibi: Dea Dia ve Gece

Sitemiz; yer sağlayıcı bir forum sitesidir. Forumel.Com adresimizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt olarak yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresleri de dahil olmak üzere sair kişi veya adli mercilere müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir paylaşımın olduğunu düşündüğünüz mesaj ya da konuyu; İLETİŞİM linkine bildirim yoluyla iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.

Tasarım ve kodlama: Dea Dia & Regex