Forumel.Com

Geri Git   Forumel.Com > Kadınca > Yemek Tarifleri > İçecekler

İçecekler Lezzetli kokteyl, meşrubat ve içecek tarifleri, malzemeleri ve yapılışı..


Çay Nasıl Demlenir İçilir?

Lezzetli kokteyl, meşrubat ve içecek tarifleri, malzemeleri ve yapılışı..



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Çay Nasıl Demlenir İçilir?
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
284

Kullanıcı Etiket Listesi

  
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 18 Haziran 2020, 19:13   #1
Çevrimdışı
Tomris
Tomris - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Standart Çay Nasıl Demlenir İçilir?

Çay Nasıl Demlenir İçilir?

Çayı ilk olarak Çin İmparatoru Shen Nung M.Ö. 2737 yılında tatmış ve dünyada sudan sonra en çok tüketilen içecek olarak günümüze kadar gelmiştir. 1559 yılında kendini Avrupa’ya tanıtan çay, lezzetiyle başta İngiltere, Hollanda ve Almanya olmak üzere tüm Avrupa’da vazgeçilmeyen içecek ünvanını almıştır. Coğrafi keşiflerle birlikte ticari hayata başlayan Avrupa, çayı tüm dünyaya yaymış ve bu sayede her milletin kendine özgü çay içme kültürü oluşmuştur. 1753 yılına gelindiğinde ise çaya bilimsel olarak ‘camelia sinensis’ adı verilmiştir. Çay öyle çok tüketilmeye başlanmıştır ki artan talebi karşılamak için 1800’lü yılların başında çay endüstrisi kurulmuş ve başta Assam ve Seylan adaları olmak üzere iklim koşulları uygun olan bir çok yere büyük çay bahçeleri yapılmıştır.
Türklerin çay ile tanışması ise 1787 yıllarının başında olmuş ve çay üretimini gerçekleştirmek için Bursa’da denemeler yapılmıştır. Ancak iklim koşullarının uygun olmamasından dolayı bu deneme başarılı olmamıştır. Dönemin ziraat mühendisi Ali Rıza Bey çay üzerine yaptığı araştırmalar sonucunda, Karadeniz bölgesinin iklim olarak çay yetiştirmeye uygun olduğunu fark etmiş ve çay üretimi için 1924 yılında meclise sunduğu teklif kabul görmüştür. O tarihten sonra Karadeniz çayı muhabbetlerimize katılmaya başlamıştır. Öyle ki Türklerin vazgeçilmezi halini alan çay, dünyada en çok Türkler tarafından tüketilir oldu. Çay ihracatında ise Türkiye ilk sıralarda görünmeye başladı. Kahvaltılarımızın vazgeçilmezi olmasının yanında ayrı olarak Türklere has çay simit kültürü de oluşmuştur.
Gelişen teknoloji ile çayı bir çok formda raflarda görmeye başladık. Sallama çaylar, poşet süzen çaylar gibi bir çok yeni şekliyle karşımıza çıktı. Peki iyi bir çay nasıl demlenir, türlerine göre çay nasıl içilir gibi sorulara püf noktalarıyla yanıt bulmak istedik.

Çay Nasıl İçilir ve Çay Nasıl Demlenir?
Poşet Çay Nasıl Demlenir?


Poşet çay, çay içenlere kolaylık sağlama fikrinden oluşsa da bardak bardak çay tüketen bir toplum için çok da kullanışlı durmamaktadır. Eğer bir ya da iki bardakla yetineceksiniz poşet çaylar sizin için idealdir.

Öncelikle bir fincana poşet çayını atın.
Üstüne kaynar su ekleyin ve 1-2 dakika bekleyin.
İsteğe göre üzerine şeker ya da limon ilave edebilirsiniz.
Siyah Çay Nasıl Demlenir?
Eğer bir bardakla yetinmeyi düşünmüyorsanız ya da birden çok kişiye çay demleyeceksiniz poşet çaylar işinizi zorlaştırabilir. Bunun için klasik yöntemle Türk usulü çay demlemeniz gerekmektedir. En iyi şekilde çay demlemek içinse;
Öncelikle çaydanlığınızın porselen olması çayın lezzetini vermesi açısından önemlidir. Normal metal çaydanlıklara göre porselen çaydanlıklar çayın lezzetini ve tazeliğini daha iyi muhafaza etmektedir.
Çaydanlığın alt kısmına kireçsiz su üstüne de her bir kişi için iki çay kaşığı çay ekleyin.
Çayı koyduğunuz demlik kısmına az miktarda ılık yada soğuk su ekleyin ve karıştırarak çayı arındırın. Arındırdığınız suyu tekrar geri dökün. Bu işlem çayın daha berrak olmasını sağlayacaktır.
Altlı üstlü şekilde çaydanlığı ocağa koyun ve suyu kaynatın.
Kaynayan suyu demliğe boşaltın. Ocağın altını kısarak 15 dakika boyunca çayı demlemeye bırakın.
Çay içmek için artık hazırdır. Afiyet olsun.
Daha lezzetli çay demlemek için püf noktalar;

Çayın lezzetini en iyi şekilde almak istiyorsanız demlemek için kullandığınız su çok önemlidir. Kaynak suyu kullanmanızı öneririz. Eğer çeşme suyu kullanılacaksa klorsuz ve içilebilir olması gerekmektedir.
Çayın lezzetini arttırmak istiyorsanız demliğe bir küp şeker ilave edebilirsiniz. Çayın yoğunluğundan dolayı şeker tadı gelmeyecektir.
Demliğe arzu ederseniz karanfilde ekleyebilirsiniz. Bu çayınıza değişik bir tat verecektir. Değişik lezzetleri sevenler bunu deneyebilir.
Çayın on beş dakika sonunda demlenip demlenmediğini anlamak için demlikte bulunan çay tanelerini kontrol edebilirsiniz. Eğer yüzeyde yüzen çay taneleri kalmışsa çay demini bırakmamış demektir, biraz daha kısık ateşte bekletmenizde yarar vardır.
Çayı mutlaka kısık ateşte demleyin. Çay tadını en iyi bu şekilde bırakacaktır.
Her güzel anımızda yanımızda aradığımız çay yüz yıllardır bizimle birlikteydi. Bundan sonra da uzun yıllar bizimle birlikte olmaya devam edecekmiş gibi duruyor.




İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir. Şu anda 0 mesajınız var.
 

Yer İmleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor: (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:56.

Forum Bilgilendirme Künye
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Forumel, lisanslı vBulletin kullanmaktadır!
Forum Sahibi: Dea Dia ve Gece

Sitemiz; yer sağlayıcı bir forum sitesidir. Forumel.Com adresimizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt olarak yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresleri de dahil olmak üzere sair kişi veya adli mercilere müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir paylaşımın olduğunu düşündüğünüz mesaj ya da konuyu; İLETİŞİM linkine bildirim yoluyla iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.

Tasarım: Dea Dia