Forumel.Com

Geri Git   Forumel.Com > Kadınca > Yemek Tarifleri > Kokteyl - Meşrubat - İçecekler


Atatürk'ün Milli İçecek İlan Ettiği Hardaliye Nedir, Nasıl Yapılır?



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Atatürk'ün Milli İçecek İlan Ettiği Hardaliye Nedir, Nasıl Yapılır?
Konudaki Cevap Sayısı
2
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
34

Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree6Beğeniler
  • 2 Post By Sürmenaj
  • 3 Post By OkyanusunKalbi
  • 1 Post By Peri

  
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Eylül 2021, 20:27   #1
 
Sürmenaj - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
soru Atatürk'ün Milli İçecek İlan Ettiği Hardaliye Nedir, Nasıl Yapılır?

Atatürk'ün Milli İçecek İlan Ettiği Hardaliye Nedir, Nasıl Yapılır?

Atatürk hangi içeceği milli içki ilan etti

En sonunda bu da oldu; ayran, Başbakan Erdoğan tarafından “milli içki” olarak ilan edildi! Aslında, ayran tabii ki “içki” değil, bir “içecek”. Bunu o da biliyor. Fakat, içkinin matah bir şey olmadığını, zararları da olabileceğini anlatmak için ille de Atatürk ve İnönü dönemine gönderme yapılacak ya!

Evet, 1930’larda rakı fabrikaları da, bira fabrikaları da kuruldu. O tarihlerde dutu bol olan memleketim Erzincan’da bile dut rakısı imal eden rakı üretim tesislerinin olduğu biliniyor.

Osmanlı’da başlamıştı daha 19. yüzyılın sonlarında bira üretimi. Bugünkü Şişli-Bomonti’deki ilk bira fabrikası uzun yıllar üretim yapmıştır. Hatta, çocukluğumuzda ve ilk gençliğimizde bira fabrikasına yakın olan ve Şişli’deki “Bomonti Bira Bahçesi”nde (Ermeni Mezarlığının hemen karşısında, şimdi devasa bir iş hanı olan yer) tahta fıçılardan ağabeylerimiz bira doldurup içerken biz de gazozlarımızı yudumlar, akşamları da yazlık sinema haline gelen bahçede film izlerdik.

Tabii, Türklerin yedi bin yıllık tarihindeki “kımız”ı hatırlamadan olmaz ki! Ancak, Başbakan Erdoğan’ın aklı fikri “İslam Tarihi”nde… Türklerin tarihiyle de, Türklerle bütünleşen içeceklerle de ilgili değil.

MİLLİ İÇECEK HARDALİYE

Bu yazıda asıl anlatmak istediğimse, “Hardaliye”. Evet, belki ezici çoğunluğunuz ya duymadınız ya da kulağınıza çalındıysa da ne olduğunu bilmiyorsunuz. Yurdumuzun değişik köşelerinden yöresel lezzetlerle arkadaşım Gönen Orhan’ın başında olduğu Ceren Yaratıcı Aktiviteler ve Danışmanlık’ça düzenlenen bir yiyecek-içecek fuarında karşılaştığım bu nefis içecek hakkında daha sonra tanınmasına katkıda bulunmak için Trilye (üç aylık gusto ve turizm dergisi) ve Kadıköy Yaşam’da da (Gazete Kadıköy’ün bünyesinde bir zamanlar yayımlanan aylık dergi) yazılar kaleme aldığımı hatırlıyorum.

Atatürk, 20 Kasım 1930’daki Kırklareli ziyaretinde kendisine hardaliye sunulduğunda, içtikten sonra, “Bunu milli bir içecek haline getiriniz” der.

Ancak, hardaliye on yıllar boyu yöresel bir çerçevede kalır. Hak ettiği önem verilmez. Kırklareli’ndeki birkaç amatör üretim noktasından dışarı çıkamaz. Oysa, Kırklareli yöresindeki olgunlaşmış üzümlerden elde edilen alkolsüz, buruk içimli, ferahlatıcı çok hoş ve karakteristik bir içecektir. Şırası alınmış fakat bir miktar şıra içeren üzüm posası (cibre) fıçılara doldurulur, üzeri vişne yapraklarıyla örtülerek sıkılır. Fermente edilmesine karşın içerdiği hardal tohumları hem alkol oluşumunu engeller hem de hoş bir aroma verir. Böylelikle damıtılmadan alkolsüz bir üzüm içkisi olarak tüketilir.

MÜSLÜMAN AHALİ TERCİH ETMİŞTİ

Osmanlı döneminden itibaren bir bağcılık cenneti molan Kırklareli ve civarında Rum ve Yahudi ahali alkol içeren şarapçılığı tercih ederken, Müslüman-Türk ahali de 19. yüzyılın ortalarından başlayarak alkol içermeyen hardaliyeyi tercih etmiştir.

Atatürk’ün de tattığında çok beğendiği, yazık ki bendenizin de sadece altı yedi yıl önce tatma fırsatı bulup tutkuyla yakınlaştığı bu içeceğe Kırklareli’nin sınırlarını aşan bir ilgi gösterilmesi, yatırım yapılması ve ulusal pazara açılması, yani kısacası” milli bir içecek” olarak yararlanılması gastronomi adına fevkalade bir iş olacaktır.

AKP Hükümeti, Atatürk’ün işaret ettiği ve maalesef şimdiye kadar ihmal edilen hardaliyeyi teşvik ederek “milli içecek” haline gelmesine katkıda bulunur mu? Bakarsınız, nasılsa alkolsüz diye bulunur mu, bulunur!.. Kim bilir…

Muzaffer Ayhan Kara

Hardaliye tarifi



Kırklareli mutfağına ait, yörenin enfes üzümlerinden yapılan hardaliyenin faydaları da saymakla bitmez. Geleneksel yöntemlerle üretilen bu içecek başlarda sadece yöre halkınca bilinse de günümüzde tanınmaya, merak edilmeye başlanmıştır. Peki ferahlatıcı hardaliye nasıl yapılır? İşte tarifi…

Yapımı için malzemeler
1 kilogram siyah üzüm
1 çay kaşığı siyah hardal tohumu
Yarım çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker

Hardaliye tarifi Nasıl yapılır?
Üzümleri güzelce yıkayın.

Yıkadığınız üzümleri mutfak robotundan geçirin.

Ardından suyunu süzerek bir kavanoza koyun.

Hardal tohumunu sahanda dövün.

Daha sonra kavanoza hardal tohumunu da ekleyin.

En son tuzu ve şekerini de ilave edin.

Kavanozun kapağını kapatın ve dışını kağıt ile sarıp siyah bir poşete koyun.

Yaklaşık 10 gün serin ve karanlık bir yerde bekletin.

Afiyet olsun.


Mezarkabul ve OkyanusunKalbi bunu beğendiler.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Sürmenaj isimli Üye şuanda  online konumundadır  
Alt 13 Eylül 2021, 12:36   #2
 
OkyanusunKalbi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Standart Cevap: Atatürk'ün Milli İçecek İlan Ettiği Hardaliye Nedir, Nasıl Yapılır?

Bunu hardal tohumları olmadan yapanlar alkollü içecek gibi tüketiyor. Hardal sirkeleşmesini önlüyor. Atatürk, milli içeceğimiz olmasını istemiş ama Türkiye’de bilen fazla yoktur. Sağlığa da birçok faydası var.
Mezarkabul, Peri ve Sürmenaj bunu beğendiler.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
OkyanusunKalbi isimli Üye şuanda  online konumundadır  
Alt 13 Eylül 2021, 13:38   #3
 
Peri - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Standart Cevap: Atatürk'ün Milli İçecek İlan Ettiği Hardaliye Nedir, Nasıl Yapılır?

Bende ilk kez duydum. Ne güzel bir bilgi oldu bugüne dair
OkyanusunKalbi bunu beğendi.


münzevi.❀
"∞"
Peri isimli Üye şimdilik offline konumundadır  

Yer İmleri

Etiketler
atatürkün, ettiği, hardaliye, milli, nasıl, nedir, yapılır, İçecek, İlan


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:39.

Forum Bilgilendirme Künye
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.

Forumel, lisanslı vBulletin kullanmaktadır!
Forum Sahibi: Dea Dia ve Gece

Sitemiz; yer sağlayıcı bir forum sitesidir. Forumel.Com adresimizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt olarak yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresleri de dahil olmak üzere sair kişi veya adli mercilere müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir paylaşımın olduğunu düşündüğünüz mesaj ya da konuyu; İLETİŞİM linkine bildirim yoluyla iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.

Tasarım ve kodlama: Dea Dia & Regex