Forumel.Com

Forumel.Com (https://www.forumel.com/)
-   Alternatif Tıp (https://www.forumel.com/alternatif-tip/)
-   -   Atatürk'ün Milli İçecek İlan Ettiği Hardaliye Nedir, Nasıl Yapılır? (https://www.forumel.com/alternatif-tip/12756-ataturkun-milli-icecek-ilan-ettigi-hardaliye-nedir-nasil-yapilir.html)

Sürmenaj 12 Eylül 2021 20:27

Atatürk'ün Milli İçecek İlan Ettiği Hardaliye Nedir, Nasıl Yapılır?
 
Atatürk hangi içeceği milli içki ilan etti

En sonunda bu da oldu; ayran, Başbakan Erdoğan tarafından “milli içki” olarak ilan edildi! Aslında, ayran tabii ki “içki” değil, bir “içecek”. Bunu o da biliyor. Fakat, içkinin matah bir şey olmadığını, zararları da olabileceğini anlatmak için ille de Atatürk ve İnönü dönemine gönderme yapılacak ya!

Evet, 1930’larda rakı fabrikaları da, bira fabrikaları da kuruldu. O tarihlerde dutu bol olan memleketim Erzincan’da bile dut rakısı imal eden rakı üretim tesislerinin olduğu biliniyor.

Osmanlı’da başlamıştı daha 19. yüzyılın sonlarında bira üretimi. Bugünkü Şişli-Bomonti’deki ilk bira fabrikası uzun yıllar üretim yapmıştır. Hatta, çocukluğumuzda ve ilk gençliğimizde bira fabrikasına yakın olan ve Şişli’deki “Bomonti Bira Bahçesi”nde (Ermeni Mezarlığının hemen karşısında, şimdi devasa bir iş hanı olan yer) tahta fıçılardan ağabeylerimiz bira doldurup içerken biz de gazozlarımızı yudumlar, akşamları da yazlık sinema haline gelen bahçede film izlerdik.

Tabii, Türklerin yedi bin yıllık tarihindeki “kımız”ı hatırlamadan olmaz ki! Ancak, Başbakan Erdoğan’ın aklı fikri “İslam Tarihi”nde… Türklerin tarihiyle de, Türklerle bütünleşen içeceklerle de ilgili değil.

MİLLİ İÇECEK HARDALİYE

Bu yazıda asıl anlatmak istediğimse, “Hardaliye”. Evet, belki ezici çoğunluğunuz ya duymadınız ya da kulağınıza çalındıysa da ne olduğunu bilmiyorsunuz. Yurdumuzun değişik köşelerinden yöresel lezzetlerle arkadaşım Gönen Orhan’ın başında olduğu Ceren Yaratıcı Aktiviteler ve Danışmanlık’ça düzenlenen bir yiyecek-içecek fuarında karşılaştığım bu nefis içecek hakkında daha sonra tanınmasına katkıda bulunmak için Trilye (üç aylık gusto ve turizm dergisi) ve Kadıköy Yaşam’da da (Gazete Kadıköy’ün bünyesinde bir zamanlar yayımlanan aylık dergi) yazılar kaleme aldığımı hatırlıyorum.

Atatürk, 20 Kasım 1930’daki Kırklareli ziyaretinde kendisine hardaliye sunulduğunda, içtikten sonra, “Bunu milli bir içecek haline getiriniz” der.

Ancak, hardaliye on yıllar boyu yöresel bir çerçevede kalır. Hak ettiği önem verilmez. Kırklareli’ndeki birkaç amatör üretim noktasından dışarı çıkamaz. Oysa, Kırklareli yöresindeki olgunlaşmış üzümlerden elde edilen alkolsüz, buruk içimli, ferahlatıcı çok hoş ve karakteristik bir içecektir. Şırası alınmış fakat bir miktar şıra içeren üzüm posası (cibre) fıçılara doldurulur, üzeri vişne yapraklarıyla örtülerek sıkılır. Fermente edilmesine karşın içerdiği hardal tohumları hem alkol oluşumunu engeller hem de hoş bir aroma verir. Böylelikle damıtılmadan alkolsüz bir üzüm içkisi olarak tüketilir.

MÜSLÜMAN AHALİ TERCİH ETMİŞTİ

Osmanlı döneminden itibaren bir bağcılık cenneti molan Kırklareli ve civarında Rum ve Yahudi ahali alkol içeren şarapçılığı tercih ederken, Müslüman-Türk ahali de 19. yüzyılın ortalarından başlayarak alkol içermeyen hardaliyeyi tercih etmiştir.

Atatürk’ün de tattığında çok beğendiği, yazık ki bendenizin de sadece altı yedi yıl önce tatma fırsatı bulup tutkuyla yakınlaştığı bu içeceğe Kırklareli’nin sınırlarını aşan bir ilgi gösterilmesi, yatırım yapılması ve ulusal pazara açılması, yani kısacası” milli bir içecek” olarak yararlanılması gastronomi adına fevkalade bir iş olacaktır.

AKP Hükümeti, Atatürk’ün işaret ettiği ve maalesef şimdiye kadar ihmal edilen hardaliyeyi teşvik ederek “milli içecek” haline gelmesine katkıda bulunur mu? Bakarsınız, nasılsa alkolsüz diye bulunur mu, bulunur!.. Kim bilir…

Muzaffer Ayhan Kara

Hardaliye tarifi

[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]


Kırklareli mutfağına ait, yörenin enfes üzümlerinden yapılan hardaliyenin faydaları da saymakla bitmez. Geleneksel yöntemlerle üretilen bu içecek başlarda sadece yöre halkınca bilinse de günümüzde tanınmaya, merak edilmeye başlanmıştır. Peki ferahlatıcı hardaliye nasıl yapılır? İşte tarifi…

Yapımı için malzemeler
1 kilogram siyah üzüm
1 çay kaşığı siyah hardal tohumu
Yarım çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker

Hardaliye tarifi Nasıl yapılır?
Üzümleri güzelce yıkayın.

Yıkadığınız üzümleri mutfak robotundan geçirin.

Ardından suyunu süzerek bir kavanoza koyun.

Hardal tohumunu sahanda dövün.

Daha sonra kavanoza hardal tohumunu da ekleyin.

En son tuzu ve şekerini de ilave edin.

Kavanozun kapağını kapatın ve dışını kağıt ile sarıp siyah bir poşete koyun.

Yaklaşık 10 gün serin ve karanlık bir yerde bekletin.

Afiyet olsun.

Leydihan 13 Eylül 2021 12:36

Cevap: Atatürk'ün Milli İçecek İlan Ettiği Hardaliye Nedir, Nasıl Yapılır?
 
Bunu hardal tohumları olmadan yapanlar alkollü içecek gibi tüketiyor. Hardal sirkeleşmesini önlüyor. Atatürk, milli içeceğimiz olmasını istemiş ama Türkiye’de bilen fazla yoktur. Sağlığa da birçok faydası var.

Reyhan 13 Eylül 2021 13:38

Cevap: Atatürk'ün Milli İçecek İlan Ettiği Hardaliye Nedir, Nasıl Yapılır?
 
Bende ilk kez duydum. Ne güzel bir bilgi oldu bugüne dair ;aşk;

Leydihan 30 Ocak 2022 04:29

Atatürk'ün 'Milli İçecek'' İlan Ettiği Hardaliye'nin Faydaları
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan ayranı milli içecek olarak ilan etmişti. Atatürk de çocukluğundan beri ayranı çok sevdiğini söylemişti. Ama Asrın Gerçek Lideri’nin ‘Milli İçeceğimiz” diye ilan ettiği bir başka tat vardı: Hardaliye! Peki hardaliye nasıl yapılıyor, faydaları neler? Ve editörümüz Yaşar Gürsoy’un derlediği; yüce önderin hardaliyeyi milli içecek ilan ettiği gün yaşanılanların anısında tarihi bir yolculuk...

20 Aralık 1930 günüydü.
Durmak nedir bilmiyordu. Her anını yurttaşlarının sorunlarıyla boğuşarak geçiriyordu. Alpullu Şeker Fabrikası’nda incelemelerde bulunduktan sonra Kırklareli’ne geldi. Yanına kız kardeşi Makbule’yi de alarak Selanik’ten komşuları ile bir araya gelip hasret gidermek de istiyordu. Balkan Harbi’ nin kaybedilmesi ve Selanik’ in düşmesi üzerine Selanikli Müslümanların hemen hepsi yollara düşüp göç etmişlerdi. Göç yollarında çektikleri zorluk, zahmet, yokluk ve eziyet, işkence, mezalimliklerini yansıtan ağıtlar yakmışlardı. Bu ağıtların en ünlüsü ve sevileni ‘Selanik Türküsü’ ağıdıydı. Anacığından dinlediği o ağıtı ilk duyduğunda çekilen acıların ruhuna işlemesine engel olamamıştı. Selanik günlerini her hatırladığında o ağıdı mırıldanırdı.

Kırklareli’den çekilen telgrafla, Belediye başkanlığını Serbest Cumhuriyet Fırkası adayı silah arkadaşı Şevket (Dingiloğlu) Bey’in kazandığını da öğrenmişti. Konuyu yerinde araştırmakta istiyordu. Kırklareli’nin kendisi için özel bir anlamı vardı. Çok sevdiği edebiyat öğretmeni Ömer Naci’ yi İttihat ve Terakki’ den buradan milletvekili yapmıştı. Kırklareli’ de yaşayan Türklerin hepsi Balkan Göçmeniydi. Özellikle Akalar mahallesinin tümü Selanik göçmeniydi. Kendisini Kırklarelililerin hemşeri olarak görüyordu Bu nedenle kendisini en çok ve en coşkulu destekleyenlerin onlar olmasını bekliyordu. Serbest Cumhuriyet Fırkasının aldığı oyları ve kazandığı belediye başkanlıklarını görünce çok üzüldü. “ Benim hemşerilerim neden bana oy vermiyor? Bunun nedenlerini gidip yerinde incelemeliyim” diyerek kente gelmişti. Caddede uzun bir yürüyüş yaptı.

Hava soğuktu. Dinç görünüyordu. Sırtında gocuğu, başında kasketi vardı. Ayağında kahverengi çizme, külot pantolon. Üstünde süet yelek ve spor ceket. Çok sevdiği köpeği Foks da yanındaydı. Peşinden ayrılmıyordu. Bir ara Foks kalabalığın arasına karışınca yanındakiler telaşlandığını fark etti :

“Siz merak etmeyin, onu Kılıç Ali bulur. Erzurum’da da kaybolmuştu, sonra Kılıç Ali bulmuştu” diye espri yaptı.” dedi…


[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]

Belediye binasının gönderine Cumhurbaşkanlığı Forsunu Haşim (Peksöz) Bey çekti. Belediye Meclisi Üyelerini kabul etti. Dışarısı ana baba yeriydi. Başkan Şevket (Dingiloğlu) Bey ve diğerlerine sorular soruyor, halk önderlerinin memleket ve mahalli davalar üzerindeki fikir ve düşüncelerini öğrenmeye çalışıyordu. Bir ara şayak elbiseli (kaba dokunmuş, dayanıklı bir tür yün kumaş) Belediye Meclisi üyesi Abdullah (Altınelli) Bey’i işaret ederek, yanına çağırdı.

“Bu elbiseleri nereden aldınız bakayım?”
Kumaşı eliyle yokladı. Beğendiğini söyledi. Abdullah Bey yanıtladı.
“Karım dokudu, Paşa Hazretleri. Koyunlarımızın yünlerinden yapıldı.”
“İşte kendi işimizi kendimiz görürsek, giyeceğimizi kendimiz yaparsak memleket çok çabuk kalkınır” dedi.

Fabrikakör Şükrü (Perese) Bey izin isteyip söz aldı.
“Paşam yapağı mahsulü Trakya’da çok bol. Fakat bir şayak fabrikasına ihtiyaç var. Bu fabrikayı Devlet yaptırırsa iyi olur”.

Mutlu oldu. Başıyla onayladı ve ardından, “İhtiyaç varsa yapılsın…” dedi.

HARDALİYEYİ ATATÜRK İLE KİM TANIŞTIRDI

Dünyanın yaşadığı 1929 ekonomik buhranının etkileri sürüyordu. Ama Türkiye Cumhuriyeti dimdik ayakta ve üstelik sadece yedi yaşındaydı…

Akşam Tren’de kalmayı tercih etti. Yemekleri hazırlayan usta Lüleburgaz’dan Emin Efendi’ydi. Atatürk'e hardaliye takdim etti. Sofrayı kurdu özenerek hazırladığı alabalık ve köfteyi sundu. Gazi genellikle 4 köfte yerdi, bu kez 8 adet yedi.

Hardaliye iştahını açmıştı. Ezilmiş hardal tohumu ve benzoik asit ilave edilerek kırmızı üzüm ya da kırmızı üzüm suyundan laktik asit fermentasyonu ile üretilen, kendine özgü hoş bir tat ve kokuya sahip, beğenilerek tüketilen alkolsüz bir içecekti. Hak ettiği önem verilmemişti.

Oysa, Kırklareli yöresindeki olgunlaşmış üzümlerden elde edilen alkolsüz, buruk içimli, ferahlatıcı çok hoş ve karakteristik bir içecekti. Şırası alınmış fakat bir miktar şıra içeren üzüm posası fıçılara doldurulur, üzeri vişne yapraklarıyla örtülerek sıkılır, fermente edilmesine karşın içerdiği hardal tohumları hem alkol oluşumunu engeller hem de hoş bir koku verir, böylelikle damıtılmadan alkolsüz bir üzüm içkisi olarak tüketilirdi.

Osmanlı döneminden itibaren bir bağcılık cenneti molan Kırklareli ve civarında Rum ve Yahudi ahali alkol içeren şarapçılığı tercih ederken, Müslüman-Türk ahali de 19. yüzyılın ortalarından başlayarak alkol içermeyen hardaliyeyi tercih etmişti.

Bir yudum aldı, hemen ardından yudumlar arka arkaya geldi. “Tadı nefis!” dedi.

“Bunu milli bir içecek haline getiriniz…”
Ve o gün bugündür Hardaliye tescilli bir içecek oldu. Şimdilerde ise faydaları dillerde kulaklarda dolaşıyor.

HARDALİYENİN LEZZET DOLU TARİHİ
Kokulu ve koyu renkli olgun yaş üzümlerden elde edilen alkolsüz bir içecek olan hardaliye, Kırklareli başta olmak üzere Trakya'da yapılan muazzam bir lezzet. Ne yazık ki günümüzde onu bilen sayısı az. Oysa kendisinin oldukça köklü bir tarihi olduğu biliniyor. İlk kez kimin yaptığı kayıtlara geçmemiş olsa da hardaliye, Osmanlı zamanında üzüm şırasını koruyucu bir yöntem olarak ortaya çıkıyor.

Üzüm şırasının daha uzun süre bozulmadan kalması için onu özel fıçılarda hardal tohumlarıyla bir araya getiriyor ve bu şekilde muhafaza ediyorlar. Ortaya çıkan lezzetin tadı sevilince de ezilmiş üzümler hardal tohumlarıyla birlikte saklanmaya başlıyor ve hardaliye doğmuş oluyor.

Bulunan kayıtlara göre hardaliyenin 1900’lü yılların başlarında İstanbul’da "Kırk Kilise Hardaliyesi" ismiyle satışının yapıldığı rivayet ediliyor


VE HARDALİYENİN FAYDALARI
Hardaliyeyi özel yapan sadece muazzam tarihi ve emek dolu yapımında saklı olan lezzeti değil sadece. Kendisi vücuda da birçok faydası olan bir içecek aynı zamanda.

· İçindeki üzüm sayesinde güçlü antioksidan özellikler taşıyan hardaliye, bu sayede vücudu toksinlerden arındırıyor.

· Düzenli tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirici etkiler gösteriyor, vücudu birçok hastalığa karşı koruyor.

· İçeriğindeki flavonoidler sayesinde kanserden kalp ve damar hastalıklarına kadar, birçok rahatsızlığa karşı vücudu çok daha savunmalı bir hale getiriyor.

· Kalp krizi, damak tıkanıklığı gibi sorunların çözümüne de destek olduğu söyleniyor.

· Hardaliye tansiyonun dengelenmesine de yardımcı oluyor.

· Dolaşım sisteminin sağlıkla çalışmasına destek oluyor.

· İştah açıcı etkileri olduğu da bilindiğinden özellikle iştahsızlık ve kilo alamama problemleri yaşayanlara öneriliyor.

Bunun yanında soğuk olarak tüketildiğinde ferahlık hissi veriyor, hararet alıcı bu etkisiyle özellikle sıcak havalarda bol bol tercih ediliyor.

Yeniçağ

Sürmenaj 01 Şubat 2022 05:17

Cevap: Atatürk'ün Milli İçecek İlan Ettiği Hardaliye Nedir, Nasıl Yapılır?
 
Tadını çok merak ediyorum, hiç içmedim.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:43.

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.