Forumel.Com

Geri Git   Forumel.Com > Eğitim > Eğitim ve Öğretim > Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim Kişisel gelişiminize yardımcı olacak makaleler, yönergeler ve konular bu bölümde.


Kabul ve Kararlılık Terapisi Nedir?

Kişisel gelişiminize yardımcı olacak makaleler, yönergeler ve konular bu bölümde.



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Kabul ve Kararlılık Terapisi Nedir?
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
147

Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree1Beğeniler
  • 1 Post By Leydihan

  
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 04 Kasım 2022, 01:04   #1
Çevrimdışı
Leydihan
Leydihan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
soru Kabul ve Kararlılık Terapisi Nedir?

Kabul ve Kararlılık Terapisi Nedir?

Kişilerin deneyimlediği olumsuz duygu ve tecrübelerden kaçmak yerine bunları kabullenip, harekete geçmesine yardımcı olan kabul ve kararlılık terapisi temelde psikolojik esneklik kazandırmayı hedefleyen bir terapi çeşididir



Kabul ve kararlılık terapisi, geleneksel davranış terapisi ve bilişsel davranış terapilerinden ortaya çıkan davranış odaklı bir psikoterapi yöntemidir. Kabul ve kararlılık terapisi uygulanan kişiler duygularından kaçmamayı, onları reddetmemeyi ve onlarla savaşmamayı öğrenir. Bunun yerine bu derin duyguları kabul etmeyi ve kişilerin hayatlarında harekete geçmelerini engellemeyecek şekilde belirli durumlara uygun tepkiler vermelerini sağlar. Bu düşünceyle kişiler durumları ve zorlukları kabullenmeye başlarlar ve hayatlarında ne olursa olsun, o konuda ne hissediyor olurlarsa olsunlar gerekli değişimleri yapma konusunda kararlılık gösterirler.

Kabul ve kararlılık terapisi ne zaman uygulanır?

Kabul ve kararlılık terapisi iş yerine bağlı stres, sınav anksiyetesi, sosyal anksiyete bozukluğu, depresyon, obsesifkompulsif bozukluk ve psikoz tedavilerinde kullanılır. Aynı zamanda kronik ağrı, madde bağımlılığı ve diyabet tedavisine yardımcı olarak da kullanılabilir.

Kabul ve kararlılık terapisinden ne beklenmelidir?

Bir terapistle birlikte hareket ederek kendi içsel konuşmalarınızı dinlemeyi ya da özellikle travmatikdurumlarda, sorunlu ilişkilerde, fiziksel sınırlandırmalarda veya diğer konularda kendinizle nasıl konuştuğunuzun farkına varmayı öğrenirsiniz. Sonrasında bir durumun acil olarak eylem veya değişim gerektirip gerektirmediğine karar verirsiniz ya da durumu kabullenip, onu etkileyecek şekilde davranışsal değişiklikler yapmaya başlarsınız. Geçmişte neyin işe yaramadığını anlayarak terapistiniz, hayatınızda uzun vadede daha fazla soruna yol açacak tekrar eden davranışlardan uzak durmanıza yardımcı olabilir. Var olan sorunlarınızla yüzleşip kabullendiğinizde, geçmişinizle ve duygularınızla kavga etmeme konusunda kendinize bir söz verirsiniz. Bunun yerine kendi değerlerinize ve hedeflerinize göre daha kendine güvenen ve iyimser davranışları uygulamaya başlarsınız.

Kabul ve kararlılık terapisinin işleyişi nasıldır?

Kabul ve kararlılık terapisi teorisi, acı veren duyguları ya da psikolojik deneyimleri kontrol etmeye çalışmanın işe yaramadığını ve hatta ters teptiğini çünkü, bu duyguların bastırılmasının sonuçta daha büyük strese yol açacağını belirtir. Kabul ve kararlılık terapisi düşünme şeklinizi değiştirmeye çalışmak yerine, bilinçli davranış, kişisel değerlere önem verme ve eyleme bağlılık gibi daha geçerli alternatifler sunar. Kişi, davranışlarını değiştirmek için adımlar atarken aynı zamanda psikolojik deneyimlerini kabullenmeyi öğrenir ve sonuç olarak tutumlarını ve duygusal durumunu değiştirir.

Çeviren: Dilara Koru


Sürmenaj bunu beğendi.


İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir. Şu anda 0 mesajınız var.
 

Yer İmleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor: (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:11.

Forum Bilgilendirme Künye
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Forumel, lisanslı vBulletin kullanmaktadır!
Forum Sahibi: Dea Dia ve Gece

Sitemiz; yer sağlayıcı bir forum sitesidir. Forumel.Com adresimizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt olarak yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresleri de dahil olmak üzere sair kişi veya adli mercilere müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir paylaşımın olduğunu düşündüğünüz mesaj ya da konuyu; İLETİŞİM linkine bildirim yoluyla iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.

Tasarım: Dea Dia