Forumel.Com

Geri Git   Forumel.Com > Kadınca > Kadın Sağlığı

Kadın Sağlığı Jinekoloji ve kadın hastalıkları.


Doğum Kontrol Hapının Yan Etkileri Nelerdir?

Jinekoloji ve kadın hastalıkları.



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Doğum Kontrol Hapının Yan Etkileri Nelerdir?
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
169

Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree1Beğeniler
  • 1 Post By Leydihan

  
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 30 Eylül 2022, 02:43   #1
Çevrimdışı
Leydihan
Leydihan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
soru Doğum Kontrol Hapının Yan Etkileri Nelerdir?

Doğum Kontrol Hapının Yan Etkileri Nelerdir?

Doğum kontrol hapı kullanmayı bıraktıktan sonra neler olabileceğine dair sizin de kulağınıza birtakım söylentiler gelmiştir...



Soru: Doğum kontrol haplarını bıraktığınızda vücudunuzda, beyninizde ve hormonlarınızda ne gibi değişiklikler görülür?

Yanıt: Birçok kadın için, yanıt şu: Pek de bir şey olmaz.

Genelde kadının regl döngüsü, birkaç aydan sonra normale döner; hormonları da aynı şekilde hızlıca hap öncesi seviyelerine geri döner.

“Böyle anekdotsal hikâyeleri her zaman duyacaksınız” diyor New York Mount Sinai Tıp Fakültesinden jinekolog Alyssa Dweck. “Ama kadınların çoğunda hap öncesi regl dönemine dönüş görülüyor; korkunç yan etkiler değil”

Birçok kadın ise doğum kontrol haplarını ağır regl dönemi ya da sivilce gibi sorunları düzenlemek amacıyla kullanıyor; dolayısıyla bunların da geri dönüşü beklenmeli. “En başta hormon dengesizliğinin semptomları ile başa çıkmak için hapa başladıysanız eğer, hapı bıraktıktan sonra bu dengesizlikler geri dönebilir ve üreme sorunlarına yol açabilir” diye açıklıyor Dweck.

Mayo Klinik’ten kadın sağlığı doktoru Dr. Petra Casey de birçok kadında hormonların adaptasyonunun bir ya da iki döngüde sağlandığını belirtiyor. “Bazı kadınlar regl dönemlerinin düzensiz ya da hiç olmadığı bir zaman aralığı tecrübe ederken, diğer kadınlarda düzenli periyodun hemen geri geldiği görülüyor”

Elbette ki her kadının deneyimi, vücuduna, kişisel hormon dengesine ve kullandığı hap türüne göre değişiyor. Bazı kadınlardan hap kullanmayı bıraktıktan sonra hoş olmayan yan etkiler görüldüğüne dair raporlar alınsa da bu veriler, norm olarak kabul görmeye yeterli olmuyor.

Söz konusu doğurganlık olduğunda, ‘uyum sağlama dönemi’ diye bir şey olmadığını da söylemek gerekiyor. Yani hapları bıraktığınız anda hamile kalma olasılığınız var. Dweck, haplardan sonra doğurganlığın azaldığına dair olan söylemlerin gerçek kaynağının yaşlanma olduğundan şüpheleniyor – doğum kontrol haplarının doğası ile ilgili herhangi bir şeyden değil.

“Bir kadın 10-15 yıldır hap kullanıyorsa eğer, bu zaman aralığında yaşlandığı gerçeği, doğurganlığını etkileyecektir” diyor Dweck. “35 yaşından itibaren, doğurganlık azalmaya başlar. 25-35 yaşlar arasında, doğurganlığınızda yaşa bağlı bir düşüş yaşanmış olabilir. Bunun için hapları suçlayamayız”

Ancak burada önemli bir ikazda bulunmak gerekiyor. İlerleyen yaş ve mevcut hormon dengesizlikleri, kadın doğum kontrol haplarını bıraktıktan sonra üreme problemlerine yol açabilir. Ancak küçük bir yüzdede, hap sonrası amenore – doğum kontrol hapları bırakıldıktan sonra altı ya da daha fazla ay boyunca adet görmeme – doğurganlık sorunları ile ilişkilendirilebilir.

Sonuç mu? Bir kadının vücudu ve haplarla yaşadığı deneyimler tamamen kişiseldir; ama yine de normal hormon dengenizi yakalayabilmenizin zorlu olacağını düşünmek için hiçbir sebep yok.


Sürmenaj bunu beğendi.


İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir. Şu anda 0 mesajınız var.
 

Yer İmleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor: (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:52.

Forum Bilgilendirme Künye
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Forumel, lisanslı vBulletin kullanmaktadır!
Forum Sahibi: Dea Dia ve Gece

Sitemiz; yer sağlayıcı bir forum sitesidir. Forumel.Com adresimizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt olarak yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresleri de dahil olmak üzere sair kişi veya adli mercilere müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir paylaşımın olduğunu düşündüğünüz mesaj ya da konuyu; İLETİŞİM linkine bildirim yoluyla iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.

Tasarım: Dea Dia