Forumel.Com

Geri Git   Forumel.Com > Kadınca > Kadınca Genel > Kadın-Erkek İlişkileri

Kadın-Erkek İlişkileri Kadın erkek ilişkilerine ait konular.


Kocamızın Soyadını Hiç Almayabilir miyiz?

Kadın erkek ilişkilerine ait konular.



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Kocamızın Soyadını Hiç Almayabilir miyiz?
Konudaki Cevap Sayısı
1
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
131

Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree2Beğeniler
  • 1 Post By Leydihan
  • 1 Post By Sürmenaj

  
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Kasım 2022, 08:24   #1
Çevrimdışı
Leydihan
Leydihan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
soru? Kocamızın Soyadını Hiç Almayabilir miyiz?

Kocamızın Soyadını Hiç Almayabilir miyiz?

Yanıtı aslında evet. Ama olması gerektiği kadar kolay değil.

Yürürlükteki Medeni Kanun'umuza göre kadın evlenmekle kocasının soyadını alır. Ayrıca talep ederse, nikah başvurusu esnasında bildirirse aynı zamanda önceki soyadını da tutabilir. Bir kere burada ilave bir işlem yapması gerekiyor. Sessiz kalırsa önceki soyadı uçar gider.

Bu usulde bile motive edici olmayan bir taraf var. Düşünün, siz hiçbir işlem yapmazsanız soyadınızın uçmaması ile siz işlem yaparsanız durması aynı şey midir? Şüphesiz değildir.


Bu kısmı geçtik. Peki evlendik ve kocamızın soyadını hiç istemiyoruz. Üç kelimelik isimlerle hayatta var olmanın yoruculuğunu tercih etmiyoruz. Bu çileyi sadece kadınların çekiyor olmasına itiraz ediyoruz. Ne yapacağız? Dava açacağız. Acayip di mi? Ama öyle ne yazık ki.

Her davayı olduğu gibi bu davayı da bir avukat kanalıyla açmanızı öneririm. Aksi halde daha uğraştırıcı, yorucu, sonradan avukata başvurulduğunda dönüşü daha zor hatalar yapılması çok olası. Yine süreci kısaca ve özetle izah etmek isterim.

Bu dava için ikametinizin bulunduğu adliyedeki mahkemeler yetkili mahkemedir. Önce yetkili mahkemeyi belirlemek gerekir. Görevli mahkeme ise Aile Mahkemesidir. Fakat her adliyede Aile Mahkemesi bulunmaz. Bu durumda Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açabilirsiniz. Dilekçenizin hitap kısmında “Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi'ne (Aile Mahkemesi sıfatıyla)” diye belirtilmesi gerekir.

Davacı olarak kendi kimlik bilgileriniz yer alacak, orası malum. Davalı kısmı ise biraz muammalı. Bu düzenleme doğrudan kanunda yer almıyor. İçtihatlarla (yüksek yargı kararlarıyla) hukuki düzenleme haline geldi. O sebeple biraz yolda düzülen bir kervan söz konusu.

İsim değişikliği meselelerinde muhatap taraf Nüfus Müdürlüğü’dür. Bu dava bakımından davalı kısmına eşin de yazılması gerektiğine dair görüşler var. Ona da tebligat çıkarıyorlar. Ama benim bildiğim sadece bağlı bulunduğunuz Nüfus Müdürlüğü davalı kılınarak kazanılan davalar da oldu. Bu kısım da ayrıca tartışmaya muhtaç bana kalırsa. Kadına evli olduğu adama dava açması söyleniyor.

Neden? Kendi soyadını tek başına kullanmak istedi diye. Davalar aralarında husumet olan taraflar arasında açılır malum. Sırf bu sebeple bile davalının koca olması saçma değil mi? Bu bile bir caydırıcı unsur değil de nedir?


Dilekçenin devamında meramınızı anlatıyorsunuz. Harçlarını, masraflarını ödüyorsunuz. Kimlik fotokopinizle davanızı açmış oluyorsunuz. Sonra tebligatlar yapılıyor. Mahkeme gerekli evrakları topluyor. Bir duruşma günü belirliyor. O duruşmaya gidiyorsunuz, duruşma sonuçlanınca kesinleştirip Nüfus Müdürlüğü nezdinde yeni kimlik işlemlerinizi gerçekleştiriyorsunuz.

Bütün bunları onca işinizin gücünüzün arasında, ev işinizin, çocuk bakımınızın, arkadaş görüşmelerinizin, kısıtlı zamanınızın içinde yapıyorsunuz. Para harcıyorsunuz. Zaman harcıyorsunuz. Evlenirken tek bir başvuru ile çözülebilecek bir mesele kör düğüme dönüştürülmüş oluyor.

Mevcut Medeni Kanun’da “(Aile) Birliği eşler beraberce yönetirler” (Madde 186/2) diye bir madde var. Niye böyle bir madde var ki, neye hizmet ediyor diye düşünüyor insan.

Var çünkü önceki kanunda “Ailenin reisi kocadır” maddesi vardı. Şimdikinde “Eşlerden her biri, meslek veya iş seçiminde diğerinin iznini almak zorunda değildir.” (Madde 192/1) diye bir madde var. İnsan “e heralde! Bunu kanuna yazmaya gerek var mıydı?” diye düşünüyor. Ama önceki kanunda evli kadının çalışması kocasının iznine bağlı idi.


Değişiyor. Dönüşüyor. Yine değişecek, yine dönüşecek.


Sürmenaj bunu beğendi.


İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir. Şu anda 0 mesajınız var.
 
Alt 17 Ekim 2023, 00:28   #2
Çevrimdışı
Sürmenaj
Sürmenaj - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Standart Cevap: Kocamızın Soyadını Hiç Almayabilir miyiz?

Ne saçma gereksiz istekler.
Almayı istemeyen evlenmesin. (:
Leydihan bunu beğendi.
 

Yer İmleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor: (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:46.

Forum Bilgilendirme Künye
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Forumel, lisanslı vBulletin kullanmaktadır!
Forum Sahibi: Dea Dia ve Gece

Sitemiz; yer sağlayıcı bir forum sitesidir. Forumel.Com adresimizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt olarak yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresleri de dahil olmak üzere sair kişi veya adli mercilere müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir paylaşımın olduğunu düşündüğünüz mesaj ya da konuyu; İLETİŞİM linkine bildirim yoluyla iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.

Tasarım: Dea Dia