Forumel.Com

Forumel.Com (https://www.forumel.com/)
-   Dini Paylaşımlar (https://www.forumel.com/dini-paylasimlar/)
-   -   Kerbela Olayı Nedir? Kerbela Olayı Nasıl Oldu? (https://www.forumel.com/dini-paylasimlar/10821-kerbela-olayi-nedir-kerbela-olayi-nasil-oldu.html)

Zeytin 29 Nisan 2021 20:56

Kerbela Olayı Nedir? Kerbela Olayı Nasıl Oldu?
 
[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]

Kerbela Olayı, 10 Ekim 680’de, bugünkü Irak sınırları içindeki Kerbelâ şehrinde, Hz. Muhammed’in torunu Hüseyin bin Ali’ye bağlı küçük bir birlik ile Emevi halifesi I. Yezid’in ordusu arasında yaşanmıştır. Hz.Muhammed’in 632 yılında vefat etmesinden sonra Müslüman toplumunun başına kimin geçeceği kaygısı baş gösterdi. Müslümanların bir kısmı ilk olarak Ebu Bekir’in halifeliğini kabul ettiler. Ebu Bekir’den sonra sırasıyla Ömer bin Hattab, Osman bin Affan ve Ali bin Ebu Talib halifeliğe geldiler.


Osman’ın 656 yılında asiler tarafından öldürülmesinden sonra Ali halife olarak başa geçti. Bunun üzerine Osman’ın amcasının oğlu Muaviye ile Talha, Zübeyr, Aişe ve Osman’ın bazı diğer akrabaları Ali’den katillerin bulunmasını ve onlardan kısas alınmasını istedi. Ali ise bir süre ortalığın yatışmasının beklenmesini istedi. Bunun üzerine Muaviye, Talha, Zübeyr ve Aişe Ali’ye darıldı. Daha sonra Talha ve Zübeyr bir ordu topladı. Bunu bir isyan kabul eden Ali ordusuyla olay yerine hareket etti. İlk başta savaş olmamasına rağmen iki tarafın askerlerinin sözlü atışması üzerine durum gerginleşti ve bir anda savaşa dönüştü. Savaşta sahabelerden Talha ve Zübeyr öldü. Aişe ise Ali tarafından Medine’ye gönderildi. Muaviye hilafetini ilan etti ve İslam Devleti, Ali ile Muaviye arasında ikiye bölündü.

Ali yaklaşık 5 yıl halifelik yaptıktan sonra 661 yılında Hariciler’den Abd'ûr-Rahmân İbn-i Mûlcem tarafından gerçekleştirilen bir suikastte hayatını kaybetti ve iktidar 20 yıllığına Muaviye’yede kaldı.

Muaviye hayattayken oğlu Yezid’e biat etmeleri için taraftarları ve Hicaz ahalisinden biat istedi. Lakin taraftarları ve Hicaz ahalisi oğluna biat etmediler. Sebep olarak ise Hasan ile yaptığı anlaşmayı gösterdiler. Bunun üzerine Muaviye biat etme arzusundan vazgeçti. Muaviye 680 yılında ölünce Yezid başa geçti.

Yezid başa geçince ilk iş olarak Medine valisine bir mektup yazarak Hüseyin bin Ali’ye değil, kendisine itaat etmesini, aksi takdirde bunu canıyla ödeyeceğini bildirdi. Bu arada Hüseyin Kûfelilerden kendisine bağlılıklarını sunan mektuplar alıyordu. Kûfe’ye gelip halife olduğunu ilan ederse Hüseyin’i destekleyeceklerini söylüyorlardı. Hüseyin bu teklifleri ciddiye aldı ve Kûfe’deki taraftarlarının gerçekte olduğundan çok daha fazla olduğunu zannetti. Yaklaşık 70 taraftarı ve ailesi ile Kûfe’ye doğru yola çıktı.

Sayıca fazla olmayan Kûfeli taraftarları Yezid’in yandaşları tarafından bastırıldı. Hüseyin ve beraberindekiler Kerbelâ’da Yezid’in 4500’e yakın adamıyla karşılaştılar. Burada meydana gelen savaşta Hüseyin ve taraftarlarının hepsi öldürüldü ve ailesi esir alındı.

Şiî ve Alevî Müslümanlığında bu olayın çok önemli yeri vardır. Onlara göre Ali’nin oğulları yenilmez savaşçılar, çok yüce şahsiyetler ve halifelik makamının haklı sahipleridir. Sünni Müslümanlığında da en yüce sahabeden (aşere-i mübeşşereden) ve dört büyük halifeden birinin oğulları oldukları için çok yüce şahsiyetlerdir ve dini liderler olarak kabul edilirler. Sünnilere göre de seçilmemiş ve zorla başa gelmiş bir halife tarafından katledilmişlerdir.

Birkaç bin piyade ve 500 okçudan oluşan bir güvenlik gücü Hüseyin bin Ali’nin taraftarlarının ve ailesinin etrafını sardı. Savaş Hüseyin ve tüm adamlarının ölümüyle sonuçlandı. Savaşın detayları konusunda tam bir fikir birliği yoktur.

Muaviye’nin oğlu Yezid, Hüseyin’in iktidarda hak iddia etmesinden korkuyordu. Bu nedenle bir elçi göndererek kendisine itaat etmesini istedi. Hüseyin bu teklifi reddetmesinin bir görev olduğuna inanıyordu. Medine’den Mekke’ye doğru hac için yola çıktı.Kûfe yakınlarındaki Kerbelâ’da kamp kurdu.

Muharrem ayının 7’sinde Ömer bin Sa’d çemberi daralttı ve kampın su yollarını kesti.

Muharrem ayının 9’unda, kampın su kaynakları tükendi ve önlerinde sadece savaşmak ya da teslim olmak seçeneği kaldı. Hüseyin, Ömer bin Sa’d’a sabaha kadar ibadet etmek istediklerini söyledi ve bu nedenle mühleti uzatmasını istedi. Ömer bin Sa’d Hüseyin’in bu isteğini bir kez daha kabul etti.

Bu mühlet de sona erince Hüseyin adamlarına, teslim olmaya niyeti olmadığını, savaşacağını söyledi. Sayıca çok yetersiz oldukları için, şehit olacakları aşikardı. Yine de hepsi ölmeyi tercih etti.


Alıntıdır.


Mezarkabul 29 Nisan 2021 20:57

Cevap: Kerbela Olayı nedir? Kerbela Olayı nasıl oldu?
 
İslamiyet'e yakışmayacak bir olayı, maalesef bir halife gerçekleştirdi.

Zeytin 29 Nisan 2021 20:58

Cevap: Kerbela Olayı nedir? Kerbela Olayı nasıl oldu?
 
Kerbela yı, bir mekan zannetme sen
Aşurayı, bir zaman addetme sen

Kerbela, bir mektebin unvanıdır
Kerbela, hak batılın furkanıdır

Kerbela, aşıkların destanıdır
Kerbela, sadıkların meydanıdır

Kerbela’dan açtı hürriyet gülü
Kerbela2da, öttü izzet bülbülü

Kerbeladan göklere heyyat sesi
Yükselip mest etti aşık herkesi

Kerbela, Musa’ların bir Tur’udur
Canları alt üst eden hak nurudur

Kerbela, haktır; evet Hak rengidir
Kerbela kalplerde aşk ahengidir

Kerbela mı, yoksa Hakk’ın arşı mı?
Kerbela mı, yoksa Aşkın marşı mı?

Kerbela, can Kerbela,kan Kerbela
Her gün Aşura, her yan Kerbela.

Sürmenaj 16 Ağustos 2021 19:47

Cevap: Kerbela Olayı nedir? Kerbela Olayı nasıl oldu?
 
Karbela olayı mı? Karbela katliamıdır bu..
Failleri de yezit ve emevilerdir..

Never Give Up 12 Nisan 2022 09:44

Cevap: Kerbela Olayı Nedir? Kerbela Olayı Nasıl Oldu?
 
Tarihi açıdan değerlendirirsek çok büyük bir zulümdür. Tahlil edilmelidir. Osman’ın ölümüyle başlayan süreç daha sonra Ali’nin birliği sağlayamaması falan, iç savaşlar derken iş bu noktaya kadar gelmiştir.

İslam tarihini tamamen tarafsız ve eleştirel yaklaşmak gerekir. Ancak süregelen bir trajediye çevirmeyi doğru bulmuyorum. Kerbela olayı günümüzde ciddi istismar kaynağıdır. İnsanların tarihi büyük şahısları istismar etmeleri ahlaki değildir..
Hayatı yasa çevirirsek hayatın ne anlamı kalır.. Birçok kişinin hatası bu olayı nesnel değerlendirememesi.. Çünkü Allah merkezli bakamıyorlar..
İsa Mesih’in bile taşlandığı bu dünya da hiçbir olay beni şaşırtmaz.

Allah Hüseyin bin Ali’ye rahmet etsin, çünkü iyi bir insandı.. Bu zulümü hepimizin lanetlemesi gerekir ama istismar bambaşka bir şeydir..
Yalnız Allah’a ait olan ona yöneltilmesi gereken sevgiler bir başkasına yöneltilemez. Duygusal yaklaşımlar mezhepçilik bugün İslam dünyasını mahvediyor halen..

Never Give Up 12 Nisan 2022 09:52

Cevap: Kerbela Olayı Nedir? Kerbela Olayı Nasıl Oldu?
 
“Kerbela, insanlık tarihinin şahit olduğu en acı olaylardan birisidir. Müslümanların bilinçaltına seçilmiş ve transfer edilmiş bir travma olarak kazınmıştır. Kerbela’ya ağlamak ve yeni olmuşçasına dövünmek yerine, onu doğru okuyup, yeni Kerbela’ların önüne geçmek gerekmektedir. Bunun yolu da, doğru, sağlam ve güve- nilebilir bilgiyle, kendi geleceğimizi inşa etmek için harekete geçmektir. Mazide yaşayanların asla gelecekleri olmaz. Müslümanlar Kerbela’yı doğru okumayı başa- ramazlarsa, İslam dünyasının her yeri Kerbela haline gelebilir.”

Hiçbir yer Kerbela olmasın..

Never Give Up 12 Nisan 2022 09:58

Cevap: Kerbela Olayı Nedir? Kerbela Olayı Nasıl Oldu?
 
Kerbela’yı doğru okumak, yeni Kerbelaların meydana gelmemesi için gereken önlemleri almak demektir. Kerbela’da Hz. Hüseyin’i öldürenler, kendi egemenliklerinin önünde engel tanımadıkları için onu öldürmüĢlerdir. Öyleyse, despotların çanına ot tıkamak için, sorumluluk bilinci ile destekle- nen özgürlüklere ve sağlıklı demokrasiye ihtiyaç vardır. Sağlıklı demokrasi, hukukun üstünlüğü bilincinin toplumun tüm kesimlerince benimsenmesi ve etkin kılınması; adaletin etkin olması ve insan haklarına riayet yeni Kerbelaların oluĢmasını engelleyebilir.
Tarih bilgisi ve bilinci, geçmiĢi doğru anlamaya imkan sağlar. Tür- kiye’nin sorunlarının önemli bir kısmı, tarih bilgi ve bilincindeki eksiklikten kaynaklanmaktadır. Türkiye’de özellikle son iki asırda ortaya çıkan zihin yarılması, ya geçmiĢin kutsallaĢtırılmasına, ya da yok farzedilmesine sebep olmuĢtur. KutsallaĢtırmakla, yok farzetmek arasında fazla bir fark yoktur. Her iki durum da, geçmiĢin doğru anlaĢılmasını güçleĢtirir. GeçmiĢi doğru anlayamayanlar, onun ağırlığı altında ezilmeye mahkum olurlar. Kerbelayı doğru anlayabilirsek, ondan gerekli dersleri çıkartma imkanına kavuĢabiliriz.
Kerbela olayı, ġiilik ve Sünnilik farklılaĢması için, birtakım çıkar odakları tarafından malzeme olarak kullanılmaktadır. Oysa, Kerbela olayı, ġii-Sünni ayrımı yapmadan bütün Müslümanları ağlatan bir olaydır. Kerbela’yı, Müslümanları birleĢtiren bir öge haline getirmek mümkündür. Bunun yolu da öncelikle Kerbela’yı iyi okumaktan geçer.
Mezhepler, din değil; dinin anlaĢılma biçimleridir. Hz. Muham- med’in sağlığında herhangi bir mezhep ya da tarikat yoktur. Mezhepler, din anlayıĢındaki farklılaĢmaların kurumlaĢması sonucu ortaya çıkan beĢeri olu- Ģumlardır. Adı ne olursa olsun, herhangi bir mezhebin Ġslam’la özdeĢleĢti- rilmesi mümkün değildir.
Bir insanın Müslüman olabilmesi için, Kur’an’da belirtilen temel iman esaslarına, yani Allah’a, ahiret gününe ve Hz. Muhammed’in peygam

berliğine inanması yeterlidir. Bu temel esaslara inanan her insan, kim olursa olsun, hangi tarikata, ya da mezhebe mensup bulunursa bulunsun, Müslümandır ve Ġslam dairesi içindedir. Türkiye ölçeğinde düĢünecek olur- sak, Allah, Ahiret ve Nübüvvet inancı, ġii, Alevi Sünni bütün Müslümanla- rın temel ortak paydasını teĢkil eder.
Türkiye, zaman geçirmeden bağıĢıklık sistemini güçlendirmek zo- rundadır. Bunun için de, din ve değerler alanında kaybolmaya yüz tutan te- mel ortak paydanın yeniden inĢa edilmesi gerekmektedir. Türklerin geçmiĢ- lerinde transfer edilmiĢ travmaları vardır; bu sebepten kendi travmalarına ağlamak yerine baĢkalarının travmalarının yasını tutmayı daha çok severler. Oysa bu milletin yaĢadığı son büyük travma, “mağlup medeniyet travma- sı”dır. Bunun yası, ancak yeni bir medeniyet inĢa etmekle mümkün olabilir. Ġnsanlığın yeni bir medeniyeti ihptacı olduğunu hatırlamakta fayda vardır.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:47.

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.