Forumel.Com

Geri Git   Forumel.Com > Yaşam > Garip ve İlginç Konular

Garip ve İlginç Konular İlgi çekici gelen konuları burada paylaşabilirsiniz.


'The Platform' filmi tam olarak neyi eleştiriyor?

İlgi çekici gelen konuları burada paylaşabilirsiniz.



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
'The Platform' filmi tam olarak neyi eleştiriyor?
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
475

Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree1Beğeniler
  • 1 Post By Lilith

  
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Ekim 2020, 04:44   #1
Çevrimdışı
Lilith
Lilith - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Standart 'The Platform' filmi tam olarak neyi eleştiriyor?

'The Platform' filmi tam olarak neyi eleştiriyor?

Herkesin karantinada olduğu bu dönemde 'The Platform' filmi dijital video platformları tarafından kullanıcılarına sunuldu. İspanyol yapımı olan, içinde sisteme ve düzene dair birçok sembol ve soru işareti barındıran film çoğu kişi tarafından çokça izlendi ve yorum aldı. Peki 'The Platform' filmi bize neler anlatmak ve neyi eleştirmek istiyor? Molatik olmamak elde değil...



Katlar, katlarımız...




Filme ismini veren platform, dikey biçimde inşa edilen, her katında iki mahkûmun yer aldığı ve ortasında kare şeklinde bir boşluğun olduğu bir hapishanede (Delik) yemek servisi için kullanılıyor. Bu platform zirve noktasında, yani en üst katta en lezzetli, en şatafatlı ve en doyurucu yemeklerle doldurulan bir davet masası olarak yola çıkıyor, ancak yüzlerce kattan oluşan hapishaneyi dolaşırken her katta iki dakika boyunca durduğu için en dibe inene kadar mahkûmlarca talan ediliyor.

Oyunun kuralıysa basi: En üst kattakiler en iyi beslenenler oluyor, alttakilere onların artıkları kalıyor. Sözde, sıfırıncı katta hapishanedeki herkese yetecek kadar yemeğin olduğu bir masa hazırlandığı iddia ediliyor hikâye dâhilinde. En alt kata gelene kadar yemeğin yetmemesinin sebebiyse mahkûmların aç gözlülüğü ve ihtiyacı olandan fazlasını yemeleri oluyor. Mahkûmların hücreleriyse rastgele bir şekilde her ay değiştiriliyor, böylece bir mahkûm platformda kaldığı süre boyunca zincirin en üstünde yer alıp ziyafet çekemiyor ya da en altında yer alıp açlıkla mücadele etmiyor.

Tok, açın halinden anlamaz



Her mahkûmun kat değiştirdiği halde bir aşağıdakinin halini anlamayarak hâlâ aç gözlülüğe devam edip ihtiyacından fazlasını tüketmesi bence filmin en dikkat çekici unsurlarından biriydi. “Bir ay önce en alt kattaydın şimdi en üst katlardan birindeyken nasıl olur da aşağıdakinin halinden anlamazsın?” sorusu kafalarda yankılanırken ‘ne yaşarsan yaşa üsteyken her şeyi unutursun’ mesajı veriyor gibiydi. Bizlere ufak bir kapitalizm örneği sunan The Platform, bir şeyleri iyi edecek ya da kötü yapacak kişilerin yalnızca yukarıdakiler olduğu mesajını vermiyor mu? Çünkü “Bir üst kattaki yemeğini seninle ne kadar paylaşırsa o kadar doyarsın ve ne kadar temiz bırakırsa o kadar temiz yemek yersin” diyordu.
Neydim, ne oldum delisi olmuş bunlar. Ama unutmayın her çıkışın bir inişi vardır. Ne de olsa tok açın halinden anlamaz…

Nedir bu platform?

Platform, Delik’teki gizli düzen sağlayıcı. Zincirleme reaksiyon var ve yönetim yemekleri düzenleyerek reaksiyonu başlatıyor ve gerisini platformun kendisine bırakıyor. Her katta iki dakika kalıyor ve kimsenin elinde yemek bulundurmasını istemiyor. Şayet yemek bulundurdukları vakit odanın ısısını aşırı derecede değiştirerek yemek tutanları pişman ediyor. Kısacası “Dokunmayın benim sistemime, müdahale etmeyin” demek istiyor.

Peki platform neden aşağı yavaş inerken yukarı hıphızlı bir şekilde hareket ediyor? Çünkü herkes gönüllü olarak aşağı katlara inebilir fakat yukarı kimse kendi isteğiyle çıkamaz. Bize yalnızca düzen izin verdiği müddetçe zirvede olabilirsin mesajı mı vermek istiyor yoksa?

Yönetim’le ne anlatılmak isteniyor?

Cihangir abinin de yanıtladığı “Sen kimsin” sorusuna “Yönetimin kendisi” diyecek bir yönetim de mevcut 'Platform’da. Soran herkesin yönetim olarak ifade ettiği ama asla kim olduklarını bilmedikleri bazı kişiler. Aslında burada sanki Tanrı ve kapitalizm benzetmesi ya da eleştirisi yapılıyor gibi geldi. Çünkü yönetimin her şeyden haberi var.

Örneğin; ‘Delik’e indiği vakitte bütün yemekler talan edilecek. Lakin hazırlanan yemekleri o kadar kusursuz hazırlanıyor ki… Günümüzde çok ünlü markaların yeni ürünü piyasaya koyduklarında insanların yaratacağı o izdihamı bilmesi gibi… Hep daha fazlasını gözettiklerini bilmesi ve her defasında daha da iyi olan ürünler çıkarması gibi…

Sanki Tanrı’nın “Bakın ben her şeyi kusursuz olarak yarattım ve gönderdim. Lakin siz insanlar bu kusursuzluğu ve mükemmelliği bozuyorsunuz, hepinize yetecek kadar olmasına rağmen paylaşmıyorsunuz, izdiham ve kavga çıkarıyorsunuz” demesi ihtimali gibi mi?


Mezarkabul bunu beğendi.



İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir. Şu anda 0 mesajınız var.

 

Yer İmleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor: (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:10.

Forum Bilgilendirme Künye
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Forumel, lisanslı vBulletin kullanmaktadır!
Forum Sahibi: Dea Dia ve Gece

Sitemiz; yer sağlayıcı bir forum sitesidir. Forumel.Com adresimizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt olarak yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresleri de dahil olmak üzere sair kişi veya adli mercilere müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir paylaşımın olduğunu düşündüğünüz mesaj ya da konuyu; İLETİŞİM linkine bildirim yoluyla iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.

Tasarım: Dea Dia