Forumel.Com

Geri Git   Forumel.Com > Yaşam > Canlılar Alemi > Hayvanlar Dünyası

Hayvanlar Dünyası Hayvanlarla ilgili merak ettiğiniz bilgileri bu bölümde bulabilirsiniz.


Evcil Hayvanlara Çip Takma Uygulaması Başladı, Peki Yeterli mi?

Hayvanlarla ilgili merak ettiğiniz bilgileri bu bölümde bulabilirsiniz.



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Evcil Hayvanlara Çip Takma Uygulaması Başladı, Peki Yeterli mi?
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
340

Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree1Beğeniler
  • 1 Post By Sürmenaj

  
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Temmuz 2021, 00:01   #1
Çevrimdışı
Sürmenaj
Sürmenaj - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Standart Evcil Hayvanlara Çip Takma Uygulaması Başladı, Peki Yeterli mi?

Evcil Hayvanlara Çip Takma Uygulaması Başladı, Peki Yeterli mi?


Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği arasında imzalanan protokol doğrultusunda sahipli kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip takma zorunluluğu getirilmesinin ardından evcil hayvanlara mikroçip takılmaya başlandı.

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre köpeklere bu 2021'in sonuna kadar, kedi ve gelinciklere ise 2022 yılı sonuna kadar mikroçip takılması zorunlu kılındı.

Uygulamayla beraber takılan çiplerdeki verilerde aşıların, hastalıkların takibi sağlanırken hayvanların bakıcılarının kaydının tutulması, sokağa atılmalarının önüne geçilmesi ve çalınan hayvanların bulunabilmesi amaçlanıyor.

Belirtilen süre diliminde hayvanlarına mikroçip taktırmayan hayvan sahiplerine 10 bin lira para cezası uygulanacak. Öte yandan çiplerin fiyatlarıysa 120 ila 200 lira arasında değişiyor.

Çipler sorunları çözmek için yeterli mi?
Ancak çiplerin tek başına hayvanları korumakta etkili olup olmayacağı tartışma konusu.

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Ankara Temsilcisi Pelin Sayılgan, bu adımın sağlık ve takip açısından mantıklı olduğuna ancak öncelikle sokak hayvanları popülasyonunun kontrol alınması gerektiğine işaret ediyor.

Sokak hayvanlarına işaretleme için takılan küpelerin iltihaplanmalara neden olabildiğini ve düşebildiklerini belirten Sayılgan, bütün ülkede yaygın bir çiplemenin aşı takibinde daha etkili olacağını söyledi.

Sayılgan, "Evcil hayvanlara yönelik çipleme zorunluluğu terk etmelerin önüne geçebilir. Ama sorunun asıl kökenine yönelmeden çok yüzeysel bir çözüm. Evet çipin faydaları önemli ama bizim sokak hayvan popülasyonunu kontrol altına almamız lâzım. Bunun için de yurt dışından kaçak girişlerin, petşoplarda hayvan satışlarının yasaklanması lâzım" dedi.

Sayılgan toplumun sokaktan/barınaktan hayvan sahiplenmeye teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

Ancak bu alanda belirli kâr odakları olduğunu ve bunlara bir türlü dokunulmadığını belirten HAYTAP yetkilisi, 17 yıldır 'Hayvan Hakları Kanunu'nun çıkmadığını hatırlatarak sözlerine şöyle devam etti:

"Eğer samimi olunsaydı hayvana şiddet ceza kapsamına alınır, yunus parkları kapatılır, petşoplarda hayvan satışları yasaklanır. Bunlara dokunmadan sadece çip uygulaması tek kanatla uçmaya çalışmaya benziyor."

Cezalar orantısız
Çiplemenin kendilerinin de savundukları bir şey olduğunu ancak sorunun kökenine inmeden bunun tek başına yetersiz olacağını savunan Sayılgan, bu durumda sahipli hayvanların çipleme masraflarının da sahiplerine yüklendiğini ekledi. Sayılgan şu yorumda bulundu:

"Biz ne diyoruz, sokaktan, barınaktan sahiplenmeye teşvik edilmeli insanlar. İnsanlar eğer sahiplenme yoluyla aldıysa hayvanı, onun masraflarını Tarım ve Orman Bakanlığı, belediye vs. vermeli teşvik etme amacıyla. Barınaklar ve sokaklar hayvan dolu sonuçta. Cezalar arasında çok orantısız bir durum var, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nda evcil hayvanı terk etmenin yasak olduğu söyleniyor ve bunun için öngörülen ceza 200 lira. Yani hayvanı terk edersen 200 lira veriyorsun, diğer yandan çip taktırmazsan 10 bin lira. Bu çok orantısız bir ceza, çipi taktırmadığın için 10 bin lira veriyorsan, hayvan terk etmeye çok daha büyük bir ceza olması lâzım. 200 lira ne ki? İnsanlar çip de taktırmaz, hayvanını da sokağa terk eder."

Sokak hayvanları için merkezi planlama şart
Sokak hayvanlarının sorunlarını da çözebilmek için merkezi bir planlamaya ihtiyaç duyulduğunu belirten Pelin Sayılgan, "Topyekün katı önlemler şart, mesela on yıl boyunca ülkeye hayvan girişi ve petşoptan hayvan satışı yasaklanırsa, barınaklardaki hayvanları sahiplenirsek işte o zaman çip uygulaması bir anlam kazanacaktır" dedi.

'Belediyelere yaptırım uygulanmalı'
Kanunun ayrıca belediyelere sokak hayvanlarını kısırlaştırma zorunluluğu verdiğini hatırlatan Pelin Sayılgan, az sayıda belediyenin bu görevi yerine getirdiğini belirterek "Belediyeler hayvanları toplayıp başka belediye sınırlarına bırakıyor, dağlara salıyor 'doğal alanına bıraktık' diyerek. Burada avlanma güdüsünü evcilleşme sürecinde kaybetmiş, doğada tek başına hayatta kalma yeteneği olmayan hayvanlar açlıktan birbirlerini parçalıyor, açlıktan ölüyor" dedi. HAYTAP temsilcisi, belediyelere de sorumluluklarını yerine getirmeleri için yaptırımlar uygulanması gerektiğini vurguladı.


Mezarkabul bunu beğendi.
 

Yer İmleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor: (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:20.

Forum Bilgilendirme Künye
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Forumel, lisanslı vBulletin kullanmaktadır!
Forum Sahibi: Dea Dia ve Gece

Sitemiz; yer sağlayıcı bir forum sitesidir. Forumel.Com adresimizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt olarak yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresleri de dahil olmak üzere sair kişi veya adli mercilere müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir paylaşımın olduğunu düşündüğünüz mesaj ya da konuyu; İLETİŞİM linkine bildirim yoluyla iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.

Tasarım: Dea Dia