Forumel.Com

Geri Git   Forumel.Com > Yaşam > Sağlık Köşesi > Genel Cerrahi

Genel Cerrahi Genel cerrahi, ilaçla ya da diğer tıbbi yöntemlerle tedavi edilemeyen hastalıkları


Makat Apsesi Nedir? Neden Olur? Nasıl Boşaltılır?

Genel cerrahi, ilaçla ya da diğer tıbbi yöntemlerle tedavi edilemeyen hastalıkları



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Makat Apsesi Nedir? Neden Olur? Nasıl Boşaltılır?
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
315

Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree1Beğeniler
  • 1 Post By heLen

  
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 30 Nisan 2022, 15:21   #1
Çevrimdışı
heLen
Zümer53
heLen - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
help Makat Apsesi Nedir? Neden Olur? Nasıl Boşaltılır?

Makat Apsesi Nedir? Neden Olur? Nasıl Boşaltılır?

Makat Apsesi Nedir? Neden Olur? Nasıl Boşaltılır?

Makat bölgesinde oluşan hastalıklar zaman zaman birbiri ile bağlantılı veya birbirinin sebebi olabilmektedir. Bu yazımızda anal fistül hastalığının bir numaralı nedeni olan makat apsesinden bahsedeceğiz.

Makat Apsesi ( Perianal Apse) Nedir?
Makat apsesi tıbbi olarak perianal apse olarak da anılmaktadır. Makat bölgesinde dışkının çıkışını kolaylaştırmak ve bölgenin nemli olmasını sağlayan 4-10 adet salgı bezi bulunmaktadır. Salgı bezlerinin tıkanması sonucunda dışarı atılamayan sıvı cilt altında birikerek apse oluşmasına neden olmaktadır.

Salgı bezlerinin tıkanması makatta apse oluşmasına neden olur!
Perianal apse çok büyük oranla bu salgı bezlerinin tıkanmasına bağlı olarak oluşur. Nadire ise aşırı ishal, bağırsak enfeksiyonlar gibi sebeplere bağlı olarak oluşabilir.

Belirtileri Nelerdir?
Makatta apse oluşması sorun başlar başlamaz kendini gösterir. Makatta şiddetli ağrı, şişlik ve akıntı ile hastalık fark edilir. Apseye bağlı olarak enfeksiyon oluşur ise ateşlenme şikayeti de görülür.

Makatta Ağrı
Apse oluşmaya başladığında bir iki gün içerisinde şiddetli ağrıya neden olmaktadır. Apseye bağlı ağrı makatta ve kalçalarda hissedilir. Ayrıca apsenin dış yüzeylerle sürtünmesine bağlı olarak acı şikayeti de görülmektedir.

Makat bölgesinde oluşan ağrının hafifletilmesi için oturma banyosu önerilebilir. Ancak en mantıklı olan kısa süre içerisinde apsenin uzman bir hekim tarafından boşaltılmasıdır. Aksi halde kendi kendine patlayarak fistül oluşmasına neden olur.


Oturmada Güçlük
Apseye bağlı olarak anal bölgede şişlik ve hassasiyet oluşur. Yaşanan ciddi düzeyli ağrı ile birleşen hassasiyet kişilerde oturma güçlüğüne, otururken rahatsızlık hissedilmesine neden olabilir.

Anal Apse Teşhisi Nasıl Konulur?
Teşhis koyulması için gözle muayene ve parmak muaynesi yeterli olmaktadır. Apse ve kızarıklık kolaylıkla anlaşılmasını sağlamaktadır.

Nasıl Tedavi Edilir?
Apse müdahale edilmezse kendi kendine patlar. Kendi kendine patlaması geciçi olarak ağrının ortadan kalmasına neden olsa da istenmeyen bir durumdur. Apsenin kendi kendine patlaması akıntıya neden olur. Akıntı ise fistül hastalığının en temel sebebidir. Bu nedenle kendi kendine boşalmasına müsade edilmemeli mutlaka doktor tarafından müdahale edilmelidir.

Apsenin tedavi edilmesi için kontrollü bir şekilde boşaltılmalıdır. Bunun için öncelikli olarak bölgesel uyuşturma uygulanır. Ardından 2cm lik bir kesi açılır. Kesinin açılması ile birlikte içeride biriken sıvı dışarı doğru akar. İrinin tamamı boşaldıktan sonra tekrar irin birikmemesi için drenaj takılır.

Tedavi sonrasında doktorun gerekli görmesi durumunda antibiyotik kullanılabilir.

Tedavi Edilmezse Ne OLur?
Apse tedavi edilmez ise kendi kendine patlar. Kendi kendine patlayan apselerin neredeyse tamamı fistül oluşmasına neden olabilir. Ayrıca apsenin kontrollü bir şekilde boşaltılmaması cilt altında da doku hasarına neden olmaktadır. Boşaltma işlemi ne kadar erken yapılırsa fistül oluşma riski o kadar azalacaktır. Örneğin ilk günlerde boşaltılan apse de risk %40 civarında iken bir hafta sonra risk %90 civarına yükselmektedir.

Anal Fistül Nedir?
Makat hastalıkları arasında hasta için en zorlu olan hastalıklardan birisidir. Ayrıca meşakkatli bir tedavi süreci de vardır. Tedavi edilmeyen apseler kendi kendine patlar ve akıntıya neden olur. Bu akıntı ise makat derisi ile kalın bağırsak arasında bir kanal oluşmasına neden olur. Oluşan kanalda sürekli olarak akıntı olur. Bu nedenle kötü koku ve ıslaklık şikayetleri de görülür. Aşağıda bulunan görsel incelenirse sorunun ne olduğu daha net anlaşılacaktır.

Anal Fistül Nedir?
Makat hastalıkları arasında hasta için en zorlu olan hastalıklardan birisidir. Ayrıca meşakkatli bir tedavi süreci de vardır. Tedavi edilmeyen apseler kendi kendine patlar ve akıntıya neden olur. Bu akıntı ise makat derisi ile kalın bağırsak arasında bir kanal oluşmasına neden olur. Oluşan kanalda sürekli olarak akıntı olur. Bu nedenle kötü koku ve ıslaklık şikayetleri de görülür. Aşağıda bulunan görsel incelenirse sorunun ne olduğu daha net anlaşılacaktır.

Makatta akıntı yapan hastalık fistül
Makatta apse kolay bir şekilde tedavi edilebilirken fistül için meşakkatli bir tedavi süreci gerekmektedir. Bu nedenle en erken sürede tedavi olunması önerilmektedir.


Eru bunu beğendi.

ᴋᴀʟʙɪ ʜᴀssᴀs ᴏʟᴀɴᴀ ᴅᴜ̈ɴʏᴀ ᴀɢ̆ıʀ ɢᴇʟɪʏᴏʀ
 

Yer İmleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor: (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:17.

Forum Bilgilendirme Künye
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Forumel, lisanslı vBulletin kullanmaktadır!
Forum Sahibi: Dea Dia ve Gece

Sitemiz; yer sağlayıcı bir forum sitesidir. Forumel.Com adresimizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt olarak yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresleri de dahil olmak üzere sair kişi veya adli mercilere müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir paylaşımın olduğunu düşündüğünüz mesaj ya da konuyu; İLETİŞİM linkine bildirim yoluyla iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.

Tasarım: Dea Dia