Forumel.Com

Geri Git   Forumel.Com > Kadınca > Yemek Tarifleri > Et-Tavuk-Balık

Et-Tavuk-Balık Lezzetli et, tavuk, balık, malzemeleri ve yapılışı..


Salatalık Meftunesi Tarifi, Nasıl Yapılır?

Lezzetli et, tavuk, balık, malzemeleri ve yapılışı..



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Salatalık Meftunesi Tarifi, Nasıl Yapılır?
Konudaki Cevap Sayısı
1
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
172

Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree2Beğeniler
  • 1 Post By sırçafanus
  • 1 Post By Dea Dia

  
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 16 Mart 2023, 17:15   #1
Çevrimdışı
sırçafanus
sırçafanus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
yemek Salatalık Meftunesi Tarifi, Nasıl Yapılır?

Salatalık Meftunesi Tarifi, Nasıl Yapılır?


Medfûne, meftune Diyarbakır yemeklerinde yer alır . Badılcan denen patlıcandan yapılmıştır.
Diyâr - ı bekr ta'âmlarından olup ve bazıncandan ma'mûl bu isimle meşhûrdur ” Medfûne'nin tarifi 1764 tarihli Risale'de(Yemek Risalesi (Türk yemekleri: XVIII. yüzyıla ait yazma bir yemek risâlesi)) bu tanımlamayla başlıyor.



Osmanlı Mutfağındaki Çeşitleri

Basılı ilk yemek kitabı Melceü’t-Tabbâhîn'de Medfûne olarak tarif verilmiştir.Tarifi:
Mukaddem üç-beş patlıcan ın kabuğunu soyup tokça tekerlek kestikte bir miktar tuzlu su ile haşlandıktan sonra bir kıyye kıvırcık eti ni ceviz kadar ve bir-iki baş soğanı dahi hurdece doğrayıp lahma karıştırıp bir miktar tuz ile oğuşduralar. Badehu bir tencere içine mezkûr patlıcanlar ile kat kat döşeyip üzeri örtülünce nısfı koruk suyu nısf-ı âheri bayağı su konuldukta kapağını kapayıp tamam piştikte üzerine tarçın ekip tenâvül buyrula. Bazı memâlikte nar suyu ve sumak ile tabh ederler imiş.

Yörelere Göre Çeşitleri

Diyarbakır Kabak Meftunesi

Malzemeleri kış kabağı, kuzu eti,sadeyağ, domates salçası, sumak, sarımsak, tuz, pul biberdir. Diyarbakır Kabak Meftunesi 20.08.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Diyarbakır Hırçikli Meftunesi

Malzemeleri kuzu eti, sapıyla birlikte kurutulmuş patlıcan, kuru domates, kuru sivri biber, sadeyağ, domates salçası ve sumaktır. Kurutulmuş patlıcanların sap kısımlarına Diyarbakır'da hırçik denir.
Diyarbakır Hırçikli Meftunesi 20.01.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Diyarbakır Patlıcan Meftunesi

Diyarbakır Patlıcan Meftunesi 07.06.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Malzemeler
  • 500-750 g kuşbaşı et (Kemikli ya da kemiksiz)
  • 5-6 su bardağı sıcak su
  • 3 adet iri boy salatalık
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı (Veya 25-30 g tereyağı)
  • 3 adet orta boy domates (Rendelenmiş veya 1 yemek kaşığı domates salçası)
  • 3-4 diş sarımsak (Dövülmüş)
Sumak için
  • 1/2 su bardağı tane sumak
  • 2 su bardağı içme suyu
Nasıl Yapılır

Eti orta boy bir tencereye alarak orta ateşte sürekli karıştırmak suretiyle 8-10 dakika kavurun. Yağı ekleyip 5-6 dakika daha karıştırarak pişirin.
Rendelenmiş domatesi ekleyin ve iyice karıştırın. Son olarak suyu ilave edin ve et yumuşayana kadar pişirin.
Salatalıkları uzunlamasına ortadan ikiye bölün ve çekirdekli kısımlarını çay kaşığıyla çıkardıktan sonra iri kuşbaşı et formunda doğrayın.
Salatalıkları yumuşayan etlerin üzerine ilave ettikten sonra tuz ile karabiberi serpin ve orta ateşte pişmeye bırakın.
Tane sumağı ufak bir tencerede su ilave ederek orta ateşte kaynatın. Kaynadıktan 5 dakika sonra ocaktan alın. Böylece sumağın ekşisi ve rengi çıkmış olacaktır. Sumağın suyunu süzün.
Sumak suyunu tencereye ilave edin ve salatalıklar iyice yumuşayıncaya dek pişirin. Ocağın altını kapatınca sarımsakları ekleyerek karıştırdıktan sonra sıcak servis edin.








Alıntı


Dea Dia bunu beğendi.




Deneyim dediğimiz şey, yitirdiğimiz masumiyetimizdir.

William Blake
 
Alt 16 Mart 2023, 18:37   #2
Çevrimiçi
Dea Dia
Dea Dia - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Standart Cevap: Salatalık Meftunesi Tarifi, Nasıl Yapılır?

Salatalık pişince kötü kokuyordu. Yemek içinde nasıl olur bilemedim, yapıldığına göre o kadar kötü değildir herhalde
sırçafanus bunu beğendi.


İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir. Şu anda 0 mesajınız var.
 

Yer İmleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor: (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:00.

Forum Bilgilendirme Künye
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Forumel, lisanslı vBulletin kullanmaktadır!
Forum Sahibi: Dea Dia ve Gece

Sitemiz; yer sağlayıcı bir forum sitesidir. Forumel.Com adresimizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt olarak yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresleri de dahil olmak üzere sair kişi veya adli mercilere müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir paylaşımın olduğunu düşündüğünüz mesaj ya da konuyu; İLETİŞİM linkine bildirim yoluyla iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.

Tasarım: Dea Dia