Forumel.Com

Geri Git   Forumel.Com > Kültür ve Sanat > Kültür - Sanat > Bunları Biliyor musunuz?

Bunları Biliyor musunuz? Genel kültür bilgileri..


Dünyadan Doğum Adetleri

Genel kültür bilgileri..



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Dünyadan Doğum Adetleri
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
143

Kullanıcı Etiket Listesi

  
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 31 Aralık 2022, 02:25   #1
Çevrimdışı
Leydihan
Leydihan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Standart Dünyadan Doğum Adetleri

Dünyadan Doğum Adetleri

Tüm dünyada, günde ortalama 360.000 bebek doğuyor! Doğum dünyanın her yerinde aynı olsa da, gelenekler, adetler ve doğum ile ilgili inanışlar kültürden kültüre farklılık gösterebiliyor…

Bali: Plasentayı Gömmek
Bali'de ve çevre ülkelerde plasentayı gömmek çok eski bir gelenek. Bizim kültürümüzde de 'bebeğin eşi' olarak anılan plasenta, Bali kültüründe çok eski zamanlardan beri canlı ve önemli bir organ olduğu için saygı görüyor. Geleneğe göre doğumdan sonra plasenta temizleniyor, kilden bir kaba ya da bir hindistancevizi kabuğuna konuluyor. Hindu felsefesine ait bazı kadim semboller bu kabın üzerine işleniyor. Kabın içindekiler özel beyaz bir kumaşa sarılıyor ve eğer bebek erkekse, bu 'plasenta kabı' özel bir ritüelle evin kapısının sağ tarafına gömülüyor. Bebek kızsa da aynı şekilde, evin soluna gömülüyor. Eğer evin bahçesi gömme töreni için uygun değilse, 'plasenta kabı' okyanusa da atılabiliyor.

Plasenta gömüldükten sonra dualar, mantralar okunuyor, tütsüler yakılıyor. Mümkünse gömülen yerin yakınına, hayvanlardan ve kötü ruhlardan korumak için, bir Pandunus ağacı (bir tür mini-palmiye) dikiliyor. 42 gün boyunca evde bir tütsü ve mum yakılıyor. Plasenta ve ağacı da bebek beslendikçe, yıkandıkça besleniyor ve onun hayatının bir parçası olarak kabul ediliyor...

(İllüstrasyonlar: Michael Trujillo)




Brezilya: Hediyeleşmek
Tüm dünyada yeni doğum yapmış olan anneye hediye götürme geleneği yaygın. Ancak Brezilya'da, anneyi ve bebeği görmeye gelen misafirlere hediyeler verilmesi geleneği yaygın. Hatta çoğu anne, hastaneye gelen misafirlerine hemen hediyelerini takdim ediyor!



Almanya: Mutterpass
Almanya'da da yeni annenin işini kolaylaştırmak ve bebeği rahat ettirmek için doğum sonrasında uygulanan bazı gelenekler yaygın. Ancak burada her hamilenin bildiği bir uygulama hala yapılıyor: Mutterpass adı verilen bir defter, hamileliğin başında anneye veriliyor ve hamilelik boyunca yapılan tüm doktor-ebe ziyaretleri bu deftere not düşülüyor. Böylece annenin ve bebeğin sağlık durumunun kaydı tutulmuş oluyor.



İsrail: Brit Milah
İsrail'de erkek bebeklerin doğumdan sekiz gün sonra sünnet edilmesini kapsayan ritüel boyunca bebeğin adı veriliyor ve duyuruluyor. Özel geleneksel yemeklerle kutlanan bu süreç, Brit Milah olarak adlandırılıyor.



Japonya: Ansei
Japonya'da hamilelik ve doğum ile ilgili gelenekler, temelde bizim kültürümüze de biraz benziyor. Sadece kadınların olduğu doğum odalarında ve doğum evlerinde doğum yapan kadınların, doğumdan sonraki üç haftayı evde geçirmesi bekleniyor. Kendi ailesinin evinde dinlenen ve anneliğe alışan kadına diğer aile üyeleri yardımcı oluyor.



Hollanda: Evde Doğum
Eski zamanlardan beri Hollanda'da günlük hayatın bir parçası olarak kabul gören doğum, bugün de çoğunlukla evlerde gerçekleşiyor. Tüm ülkede doğum yapan kadınların %20'si kendi evinde doğuruyor. Bu oran, diğer ülkelerdeki ev doğumlarına göre şu anda en yükseği.



Nijerya: İlk Banyo
Doğum sonrası anne ve bebek bakımı sıradan bir süreçtir ama Nijerya'da, 'Omugwo' geleneği çok önemseniyor. Bu geleneğe göre, bebeğin ilk banyosunu büyükanne veya teyzeler yaptırıyor. Anneye yalnız olmadığını ve destekleneceğini göstermek amacıyla, ilk aylarda ailenin kadınları lohusayla ve bebekle yakından ilgileniyor.



Pakistan: Aqiqah
Aqiqah, genel olarak bebeğin saçının traş edilmesini, bebeğe isim verilmesini ve bebek için kurban kesilmesini içeren bir dizi töreni içeren bir gelenek. Yalnızca Pakistan'da değil, bazı İslam ülkelerinde de sürdürülen bu törenler, bebeğin doğumundan sonraki yedinci, on dördüncü veya yirmi birinci günde yapılıyor.



Türkiye: Lohusa Şerbeti
Her türlü tatlıya pek düşkün kültürümüzde, türlü çeşit şerbet de günlük hayatın bir parçası. Doğumdan sonra hazırlanıp hem yeni anneye hem de misafirlere ikram edilmesi adet olan lohusa şerbeti, bugün hala uygulanan bir gelenek. Bu şekerli, baharatlı şerbetin aynı zamanda anne sütünü artırdığı da biliniyor.



Amerika: Bebek Battaniyesi
Amerika'nın genelinde, doğumun mucizesini sembolize eden benzer örnekte bebek battaniyeleri yaygın. Her yeni doğanın sarılı olduğu battaniyeler çoğunlukla el örgüsü, benzer renklerde ve modellerde oluyor. Hatta bazı hastanelerde bile bu geleneksel bebek battaniyelerine benzer özel hastane battaniyeleri veriliyor.



Latin Amerika: Karantina
Latin Amerika'daki ülkelerde, doğumdan sonraki dönem için "La Cuarentena" (Karantina) adı verilen bir gelenek sürdürülüyor. Lohusa kadın, altı hafta boyunca sadece kendisiyle ve bebekle ilgileniyor. Seks yok, ağır aktivite yok, hafif yiyecekler var! Ailenin geri kalanı evin işleriyle ilgileniyor ki yeni anne rahat etsin, bu altı haftayı anneliğe alışarak geçirebilsin...





İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir. Şu anda 0 mesajınız var.
 

Yer İmleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor: (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:46.

Forum Bilgilendirme Künye
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Forumel, lisanslı vBulletin kullanmaktadır!
Forum Sahibi: Dea Dia ve Gece

Sitemiz; yer sağlayıcı bir forum sitesidir. Forumel.Com adresimizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt olarak yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresleri de dahil olmak üzere sair kişi veya adli mercilere müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir paylaşımın olduğunu düşündüğünüz mesaj ya da konuyu; İLETİŞİM linkine bildirim yoluyla iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.

Tasarım: Dea Dia