Forumel.Com

Geri Git   Forumel.Com > Kültür ve Sanat > Kültür - Sanat > Bunları Biliyor musunuz?

Bunları Biliyor musunuz? Genel kültür bilgileri..


Evlilik Yüzüğü Neden Sol Ele Takılır?

Genel kültür bilgileri..



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Evlilik Yüzüğü Neden Sol Ele Takılır?
Konudaki Cevap Sayısı
4
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
465

Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree9Beğeniler
  • 2 Post By sırçafanus
  • 2 Post By Reyhan
  • 2 Post By Leydihan
  • 1 Post By Narsinha
  • 2 Post By Reyhan

  
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 31 Mayıs 2022, 23:15   #1
Çevrimdışı
sırçafanus
sırçafanus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
soru? Evlilik Yüzüğü Neden Sol Ele Takılır?

Evlilik Yüzüğü Neden Sol Ele Takılır?


Evlilik yüzüğü çiftleri bütünleştiren en özel objedir. Bu nedenle evlilik denildiğinde ilk akla gelen materyal alyanstır. Alyansın takıldığı el ise her zaman için soru işaretleri olmuştur. Evlilik yüzüğü neden sol ele takılır? Konusunda en bilindik gerçek, kalbe giden damarların sol elden geçtiği ibaresidir.



Bu nedenle alyanslar sol ele takılır denilmiştir. Sol eldeki damarların direk olarak kalbe bağlandığı ve yüzük parmağına dokunan altın materyalinin kalbe pozitif bir duygu gönderdiği düşünülür. Evlilik yüzüğünün sol ele neden takıldığı ile ilgili ilk açıklamalar bunlardır. Ancak bu açıklamalar evlilik yüzüğünün neden sol ele takıldığını net olarak ortaya çıkarmıyor.

Evlilik Yüzüğünün Sol Ele Takılmasının Nedenleri?

Eski yıllardan beridir evlenen çiftlerin alyans kullanımı vardır. Bu kullanımı tercih etmeyen kişilerin evliliklerinin ise negatif sonuçlanacağı söylenir. Bu düşünce çiftlerden birinin alyans takması ve diğerinin takmaması durumunda da devam eder. Hatta öyle garip bir inanış vardır ki alyansın çıkarılmasının uğursuzluk getireceğine dahi inananlar vardır.
Alyansın sol ele takılmasında ise özel bir gizem bulunur. Mısırlılardan itibaren kullanıma başlanan evlilik yüzükleri, sonsuzluğun simgesidir. Halka şeklinde materyallerden tasarlanmış olan bu madde, çiftlerin birbirlerine olan bağlılığını ifade ediyor. Sol ele takılmasındaki amacın ise sağ elin sürekli kullanılmasından kaynaklandığı da söylentiler arasında bulunuyor.

Evlilik Yüzüğünü Sol Ele Takmak Mantıklı Mı?

Evliliklerin sevgi bağı ile yapıldığı duygusu günümüzde oldukça yaygındır.
Ancak eski yıllarda ataerkil toplumlarda;
  • Kadınlar tanımadıkları ve tanışmadıkları erkeklerle evlendirilmesi,
  • Evlilik yaşının oldukça küçük olduğu,
  • Kızların babalarının isteği ile evlenmek zorunda olduğu,
  • Kızların evlenmek için rızalarının bulunmadığı bilinirdi.
Bu durumdan yola çıkıldığında evlilik yüzüğünün neden sol ele takıldığı konusunu anlamlandırmak mümkün oluyor. Çiftlerin birbirlerini sevmelerinin sağlanması için sol el parmağına evlenme yüzüğü takılıyor olabilir. Çiftlerin birbirlerine yakın olması adına da aynı modelde alyansların tercih edildiği görülüyor.



Evlilik Yüzüğü İle Sol Elin Bütünlüğü

Sol el bazı toplumlarda sürekli kullanılırken ülkemizde ise solak insan sayısı çok azdır. Özellikle eski Roma’da sağ elini kullanan kadınların sağlak olması bir boşanma sebebi oluşturuyordu. Geçmiş yıllardan gelen bu gelenek düşünüldüğünde sol elin gerekli olduğu ve her işi yaparken eşin akla gelmesi amacıyla evlilik yüzüklerinin sol ele takıldığı düşünülebilecektir.

Alyans Neden Sol Ele Takılıyor?

Toplumumuz içinde aşk ve sevgi çoğu kişi için oldukça özel kavramlar arasında bulunur. Çiftler birbirlerine sevgi sözcükleri söyleme sırasında ‘sol yanım’ gibi ifadeler kullanmaktadır. Bu sözde evlilik yüzüğünün sol ele takılması ile bir bağlantı bulunuyor olabilir. Sol yan her zaman için kalp tarafı olduğu için değerli ve korunması gereken taraf olarak kabul edilmiştir. Bu bakımdan değerli olan yanı daha değerli hale getirmek için evlilik yüzüğü sol ele takılmıştır.

Alyans Sol Ele Mi Takılır?

Nişanlı olan çiftler nişan yüzüklerini sağ ele takarken, evli çiftler alyanslarını sol ele takarlar. Milattan önceki yıllarda çiftler arasındaki bağı ortaya çıkarma adına halka şeklinde yüzükler tasarlandığı düşünülürdü. Yapılan kazı çalışmalarında eski yıllardan kalma farklı malzemeden yapılmış olan halka şeklinde yüzüklere rastlanıyor. Ancak evlilik yüzüklerinin sol ele takıldığına dair herhangi bir bulgu bulunmuyor.

İslam Dinine Göre Evlilik Yüzüğü Hangi Ele Takılır?

İslam dininde Peygamberimiz Hz.Muhammed’in(A.S) yaptıkları esas alınmıştır. Peygamberimiz yüzük kullanımında sol elini esas alırdı. Ancak o dönemde evlilik yüzüğü kullanımı diye bir şey yoktu. Türklerde evlilik yüzüğünün sol ele takılmasında peygamberimizin bu davranışı etkili olmuş olabilir. Ancak bu uygulamada yapılan bir yanlışı da erkeklere altının haram kılınması oluşturur.

Evlilik Yüzüğünün Sol Ele Takılmasının Tıbben Bir Anlamı Var Mı? ​​​​

Evlilik yüzüğünün sol ele takılmasında tıbben bir anlam yoktur. Sol eldeki damarların direk olarak kalp ile bağlantılı olduğu konusu da gerçek dışıdır. Bu davranış geçmişten beri süregelen bir davranıştır. Sol elin daha az kullanılıyor olması belki de evlilik yüzüğünün sol ele takılmasındaki anlamdır.

Evlilik Yüzüğünün Sol Ele Takılmasındaki Mizahi Nokta

Kadın ve erkek arasındaki resmi birlikteliği ifade etmesi gereken evlilik yüzüğü genellikle sol ele takılıyor. Bir kadın veya bir erkek sol el yüzük parmağında alyans olan bir kişinin evli olduğuna kanaat getiriyor. Bekar olan bir kız sol el yüzük parmağında alyans olan bir erkekle ilgilenmezken aynı durum erkek için de geçerli oluyor. Sol el yüzük parmağında alyans olan bir kadına sevgili olma amacıyla bakılmıyor. Evlilik yüzüğünün sol ele takılmasındaki anlam kişinin evli olduğunun anlaşılması için olabiliyor. Böylelikle evli olan kişiler çok yakışıklı veya çok güzel olsa da onlardan uzak duruluyor.

Evlilik Yüzüğünün Sol Ele Takılmasının Bir Sebebi Var Mı?

Evlilik yüzüğünün sol ele takılmasında bilimsel bir neden bulunmuyor. Eski yıllardan beri evlilik yüzüğünün sol elin yüzük parmağına takıldığı biliniyor. Eski yıllarda kadınların ve erkeklerin tüm parmaklarına yüzük taktıkları eski heykel ve resimlerden anlaşılıyor. Özellikle kızıldereliler zamanından beridir yüzük gibi aksesuarlar kullanılmıştı. Bu alanda bir açıklama yapmak ise kimsenin aklına gelmemişti.

O dönemde çember benzeri bu materyal farklı ve birçok amaç için kullanılıyordu. Sağ elin tüm parmaklarının yüzük ile dolu olması sebebiyle de evlenme yüzüğü sol ele takılmış olabilir. Yüzüğe bir farklılık katmak ve bir anlamı olması için böyle bir tarz uygulanmış olması da kimse tarafından yadırganmamış olacak ki bu uygulama günümüze kadar değişmeden gelmiş. O dönemde bir esprisi olmayan bu evlenme yüzüğü takma şeklinin günümüzde ise neden bu derece anlamlandırıldığı ise gerçek anlamda bir merak konusu oluyor.







Alıntı


Leydihan ve Narsinha bunu beğendiler.
 
Alt 31 Mayıs 2022, 23:29   #2
Çevrimdışı
Reyhan
Avatarsız Forumel Üyesi
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Standart Cevap: Evlilik Yüzüğü Neden Sol Ele Takılır?

Ne sağa ne sola takamayacağız bu gidişle
sırçafanus ve Narsinha bunu beğendiler.
 
Alt 01 Haziran 2022, 19:12   #3
Çevrimdışı
Leydihan
Leydihan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Standart Cevap: Evlilik Yüzüğü Neden Sol Ele Takılır?

Şu yüzük olayı kapitalist toplum dayatması..Hem imza at hemde damgalı eşek gibi sağa mı takacağım solamı takacağım ikilemi yaşa..

Takanlar bin pişman, takmayanlar sultan.
Sürmenaj ve sırçafanus bunu beğendiler.


İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir. Şu anda 0 mesajınız var.
 
Alt 01 Haziran 2022, 19:42   #4
Çevrimdışı
Narsinha
Narsinha - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Standart Cevap: Evlilik Yüzüğü Neden Sol Ele Takılır?

Alıntı:
Reyhan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Ne sağa ne sola takamayacağız bu gidişle
Tek taşını kendin al sende, isteğine tak, dağlar kızı.
sırçafanus bunu beğendi.
 
Alt 01 Haziran 2022, 23:41   #5
Çevrimdışı
Reyhan
Avatarsız Forumel Üyesi
Üyelerin profil bilgilerini yalnızca kayıtlı üyeler görüntüleyebilir. Lütfen kaydol bağlantısından üye olunuz.
Standart Cevap: Evlilik Yüzüğü Neden Sol Ele Takılır?

Alıntı:
Narsinha Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Tek taşını kendin al sende, isteğine tak, dağlar kızı.
Öyle yapacağım
sırçafanus ve Narsinha bunu beğendiler.
 

Yer İmleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor: (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 05:59.

Forum Bilgilendirme Künye
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Forumel, lisanslı vBulletin kullanmaktadır!
Forum Sahibi: Dea Dia ve Gece

Sitemiz; yer sağlayıcı bir forum sitesidir. Forumel.Com adresimizde yapılan paylaşımlar, moderasyon ekibimizin onayına dahil olmadan direkt olarak yayınlanmaktadır. 5237 sayılı TCK (Türk Ceza Kanunu) ve 5651 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerini ihlal eden kişilerin IP adresleri de dahil olmak üzere sair kişi veya adli mercilere müzekkere (Resmi Üst Yazı), tarafımıza tanzim edildiği takdirde paylaşılacaktır. Hukuka aykırı bir paylaşımın olduğunu düşündüğünüz mesaj ya da konuyu; İLETİŞİM linkine bildirim yoluyla iletebilirsiniz. 48 saat içerisinde mevcut şikâyetiniz üzerinden tarafınıza ulaşılacak, gerekli işlemler tesis edilecektir.

Tasarım: Dea Dia